7 Σεπ 2014

Εγκυμοσύνη και ψυχολογία

Οι επιπτώσεις των αλλαγών που φέρνει μια εγκυμοσύνη στην ψυχολογία της μέλλουσας μαμάς!


Μπορεί η εγκυμοσύνη να είναι μια άκρως φυσιολογική κατάσταση, η αναστάτωση ωστόσο που προκαλεί στον οργανισμό σας, αξιοσημείωτη. Ως μέλλουσα μητέρα καλείστε να δεχθείτε τις αναρίθμητες αλλαγές στο σώμα και την διάθεση σας, να εξοστρακίσετε δηλαδή τις φοβίες σας, να συνειδητοποιήσετε το αντίκτυπο των ορμονικών αλλαγών στην ψυχολογίας σας και να αντλήσετε δύναμη τόσο από μέσα σας όσο και από τους ανθρώπους γύρω σας, έτσι ώστε να διαθέσετε ολοκληρωτικά τον εαυτό σας στην νέα ζωή που μεγαλώνει μέσα σας. Εμείς είμαστε και πάλι εδώ για να μοιραστούμε μαζί σας τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας πάνω στο θέμα, έτσι ώστε το 9μηνο ταξίδι της κύησης να αποτελέσει για σας και τον σύντροφο σας μια ‘ψυχολογικά ισορροπημένη περίοδο’!


Για πολλές γυναίκες, το πρώτο τρίμηνο της κύησης είναι συνυφασμένο με έναν αριθμό από ενοχλητικά προβλήματα (ναυτίες, πρωινές αδιαθεσίες, εμετός, δυσκοιλιότητα, καούρες στο στομάχι, συχνοουρία, πόνοι στα πλευρά και στην πλάτη, κόπωση και ημικρανίες) που περιορίζουν τις δραστηριότητες τους και μειώνουν αισθητά την ενεργητικότητα τους. Κάποιες υποφέρουν περισσότερο και κάποιες άλλες λιγότερο, όλες ωστόσο έρχονται αντιμέτωπες με συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα και γρήγορες εναλλαγές στην διάθεση τους. Με άλλα λόγια, την μια στιγμή γελάνε με την ψυχή τους και την αμέσως επόμενη κλαίνε χωρίς αιτία, ξεσπάνε στον σύντροφο τους, παρεξηγούνται με το παραμικρό και λένε πράγματα που πληγώνουν τους γύρω τους. Με αυτές τις ‘ψυχολογικές μεταπτώσεις’ όπως ονομάζονται, θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο, με απώτερο σκοπό όχι τόσο στο να εστιάσουμε στα ακριβή αίτια των μεταπτώσεων αυτών, όσο στο να σας βοηθήσουμε να αντιληφθείτε ότι η διάθεση σας είναι το αποτέλεσμα μιας βιοχημικής μεταβολής που λαμβάνει χώρα στο σώμα σας, και που εσείς, δεν είστε δυστυχώς σε θέση να ελέγξετε. Ωστόσο, μαθαίνοντας λειτουργικούς τρόπους διαχείρισης των συναισθημάτων σας, η χαρά θα υπερνικήσει την δυσφορία.


Ποιος ευθύνεται αλήθεια για την διάθεση σας;

Ο υπ’ αριθμόν ένα υπαίτιος δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας. Πιο συγκεκριμένα, η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα, που αυξάνονται κατά την διάρκεια της κύησης επηρεάζουν καθοριστικά την διάθεση σας και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις ψυχολογικές σας μεταπτώσεις. Επιπλέον, η αλλαγή στον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και τα χόμπι σας, στο διαιτολόγιο, στον ελεύθερο χρόνο, στην ενεργητικότητα και την ευεξία σας, η περικοπή του τσιγάρου και του αλκοόλ, η αύξηση του βάρους, το χαμηλό σάκχαρο του αίματος ή η υπογλυκαιμία που σας δημιουργούν την αίσθηση της διαρκούς κόπωσης, οι ανησυχίες και οι φόβοι σας για την υγεία του εμβρύου και τους πόνους του τοκετού, και η συνειδητοποίηση ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι τελικά πανάκεια στα προσωπικά σας προβλήματα, είναι μερικοί ακόμα από τους παράγοντες που σπιλώνουν τα αρχικά συναισθήματα χαράς και σας κάνουν να βάζετε τα κλάματα χωρίς λόγο, να εκνευρίζεστε με το παραμικρό και να έχετε μια τάση για καταστροφολογία. Ωστόσο, η εγκυμοσύνη παραμένει μια μαγική και ξεχωριστή περίοδος, ένα ορόσημο στην ζωή σας και ένα ιδιαίτερο ταξίδι προς την ωριμότητα! Ακόμα κι αν σήμερα, σε αυτό το πρώτο τρίμηνο της κύησης διαφωνείτε μαζί μας, εμείς σας διαβεβαιώνουμε πως υπάρχουν τρόποι να απαλλαγείτε από το ψυχολογικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεστε έτσι ώστε τα συναισθηματικά σας σκαμπανεβάσματα να μην επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε και βιώνετε αυτήν την εγκυμοσύνη.


Τι προτείνω;

  1. Ήρθε η στιγμή να συνειδητοποιήσετε πως δεν είστε άρρωστη…αντιθέτως, οι ψυχολογικές μεταπτώσεις που βιώνετε είναι ένα από τα αναπόσπαστα κομμάτια της εγκυμοσύνης σας που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να σας πτοούν. Όσο γρηγορότερα το συνειδητοποιήσετε αυτό, τόσο πιο εύκολα θα διαχειριστείτε την κατάσταση.
  2. Συντείνουμε στους οικείους και στον σύντροφο σας να δείξουν κατανόηση, αφοσίωση και να είναι υπομονετικοί μαζί σας. Το μόνο που δεν χρειάζεστε αυτήν την στιγμή, είναι η επίκριση τους για τα κλάματα, το θυμό και τα όσα λέτε πάνω στα ξεσπάσματα σας, χωρίς βέβαια να τα εννοείτε.
  3. Επειδή είστε ιδιαίτερα ευαίσθητες στην κριτική, καλό θα ήταν οι γύρω σας να αφιερώνουν αρκετό από το χρόνο τους στην ουσιαστική επικοινωνία μαζί σας. Μήπως σας είπαν κάτι που σας στεναχώρησε; Μήπως νιώθετε μοναξιά; Μήπως χρειάζεστε ένα κομπλιμέντο ή μια αγκαλιά; Γνωρίζοντας τις ανάγκες σας και επιδιώκοντας την ικανοποίηση τους, τόσο η δική σας καθημερινότητα όσο και των δικών σας ανθρώπων, θα καλυτερεύσει αισθητά.
  4. Αν εσείς ή ο σύντροφος σας υποψιάζεστε πως υποφέρετε από κατάθλιψη (κλαίτε πολύ συχνά, μένετε για ώρες σιωπηλή, δεν υπάρχουν εναλλαγές στην διάθεση σας) τότε καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας. Αν αυτός το κρίνει απαραίτητο, θα σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό που θα εμβαθύνει στο πρόβλημα σας και θα σας βοηθήσει να το ξεπεράσετε.
  5. Έχετε ανάγκη από την κατανόηση, την συμμετοχή, την ενθάρρυνση, τα κομπλιμέντα, την έλλειψη επικρίσεων, και την αφοσίωση του συντρόφου σας. Μην τον αφήνετε έξω από την μαγική αυτή περίοδο της ζωής σας. Αντίθετα, ζητήστε του να είναι η κινητήριος δύναμη σας και ο άνθρωπος με τον οποίο θέλετε να μοιράζεστε τα πάντα. Η καλή επικοινωνία μεταξύ σας και ή έλλειψη προστριβών και αλληλοκατηγοριών για μικρά καθημερινά πράγματα θα βοηθήσει την μεταξύ σας σχέση και την δική σας ψυχολογία.
  6. Προσπαθήστε να ξεπεράσετε το άγχος της μητρότητας. Σίγουρα κάποιες από τις βαθύτερες ανασφάλειες και φοβίες σας θα βγουν τώρα στην επιφάνεια, δεν υπάρχει όμως λόγος να σας πτοήσουν. Μιλήστε με φίλες σας που είναι μητέρες, διαβάστε βιβλία σχετικά με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, παρακολουθήστε σεμινάρια και συνδιαλέξεις που αφορούν την διαπαιδαγώγηση των παιδιών, μιλήστε για οτιδήποτε σας απασχολεί με τον σύντροφο και τον γυναικολόγο σας και αντλήστε από μέσα σας δύναμη, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση στις ικανότητες σας. Θα τα καταφέρετε μόνο αν πιστέψετε πως μπορείτε να τα καταφέρετε.
  7. Το σώμα σας αλλάζει…ετοιμάζετε να φιλοξενήσει μια νέα ζωή για 9 ολόκληρους μήνες. Οι αλλαγές που έχουν αρχίσει ήδη να διαφαίνονται σας κάνουν να νιώθετε λιγότερο ελκυστικές και χιλιάδες ανασφάλειες ξεπηδούν από μέσα σας σπιλώνοντας την πιο όμορφη περίοδο της ζωής σας. Χρειάζεστε σίγουρα χρόνο και την αγάπη του συντρόφου σας για να συμβιβαστείτε με τις αλλαγές αυτές και να τις αποδεχτείτε. Ζητήστε λοιπόν την κατανόηση του και την έλλειψη επικριτικών σχολιασμών για τις αλλαγές στο σώμα σας. Επικεντρωθείτε στο μωράκι που μεγαλώνει μέσα σας και μην ξεχνάτε πως με γυμναστική και σωστή διατροφή μετά τον τοκετό θα ξαναφορέσετε το αγαπημένο σας τζιν και την εφαρμοστή μπλούζα που ακριβοπληρώσατε πέρσι. Τι είναι άλλωστε δέκα κιλά μπροστά στο θαύμα που βιώνετε;
  8. Ενημερωθείτε για τους τρόπους αντιμετώπισης των πιο συνηθισμένων ενοχλήσεων. Μειώνοντας τα συμπτώματα εκείνα που σας προκαλούν αδυναμία και δυσφορία, η διάθεση σας θα βελτιωθεί αισθητά.
  9. Ακολουθείστε μια ισορροπημένη διατροφή που θα ωφελήσει εσάς, το μωρό σας και που κυρίως θα βελτιώσει την διάθεση σας.
  10. Γυμναστείτε. Είναι γνωστό πως η γυμναστική χαλαρώνει, προσφέρει ευεξία και διευκολύνει τον ύπνο σας.
  11. Το ότι είστε έγκυος δεν σημαίνει πως πρέπει αφήσετε τον εαυτό σας ατημέλητο. Βαφτείτε, χτενιστείτε, βάλτε όμορφα ρούχα εγκυμοσύνης και χαρείτε την κάθε στιγμή της ημέρας σας δείχνοντας υγιής και ευτυχισμένη (Μην ξεχνάτε βέβαια να χρησιμοποιείτε προϊόντα που δεν επηρεάζουν το έμβρυο).
  12. Οι απαγορεύσεις σίγουρα δρουν ιδιαίτερα καταπιεστικά. Ωστόσο, αν επικεντρώσετε την προσοχή σας στην ζωή που μεγαλώνει μέσα σας να είστε σίγουρες πως οι παλιές σας ‘κακές συνήθειες’ θα πάψουν να αποτελούν εμμονή.
  13. Ξεκαθαρίστε τους στόχους και τις προσδοκίες σας. Είστε ευτυχισμένη στο γάμο σας; Μήπως πιστεύετε πως το παιδί που μεγαλώνει μέσα σας θα λύσει ως δια μαγείας τα τωρινά σας προβλήματα; Η αυτοπεποίθηση σας σε τι επίπεδο βρίσκεται; Κάνοντας έναν ειλικρινή διάλογο με τον εαυτό σας θα ανακαλύψετε συναισθήματα και σκέψεις που ίσως επηρεάζουν την διάθεση σας και ευθύνονται για τις ψυχολογικές μεταπτώσεις που βιώνετε. Ξεκαθαρίστε τα πράγματα τώρα γιατί αργότερα, θα είναι αργά.
  14. Τέλος μιλήστε, μιλήστε, μιλήστε για όσα νιώθετε και σκέφτεστε. Μην κλείνεστε στον εαυτό σας και μην αφήνετε τους γύρω σας έξω από όσα βιώνετε αυτό το διάστημα. Ανοίγοντας την καρδιά σας σε ανθρώπους που εμπιστεύεστε, που ξέρουν ν’ ακούν και που έχουν περάσει από την θέση σας θα σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα από την ρεαλιστική τους πλευρά και να αντιμετωπίσετε τις ψυχολογικές σας μεταπτώσεις με ηρεμία και σύνεση.


Μπορεί να το περιμένατε με ανυπομονησία μπορεί όμως να ήρθε και απρόσκλητο. Ωστόσο, τώρα μια νέα ζωή μεγαλώνει μέσα σας, μια ζωή που τρέφετε από το αίμα σας και αναζητά την αγάπη και την προστασία σας. Ακόμα και αν όλοι σας οι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί, η μητρότητα σας χτύπησε την πόρτα και σας καλεί να προετοιμαστείτε ψυχολογικά για την μεγαλύτερη στιγμή της ζωή σας. Το ταξίδι της εγκυμοσύνης επιφυλάσσει ευχάριστες και στρεσογόνες στιγμές, ενοχλήσεις και ψυχολογικές μεταπτώσεις, χιλιάδες αντιφατικά συναισθήματα, ανασφάλειες και φοβίες σε έναν δρόμο που εσείς θα περπατήσετε στον ρυθμό που επιλέξετε. Η επιλογή είναι σίγουρα δική σας, ωστόσο εμείς σας προτείνουμε να δεχθείτε με νηφαλιότητα και ηρεμία τις αλλαγές που επέρχονται, να ανοίξετε την ψυχή σας στους δικούς σας ανθρώπους, να επιδιώξετε την συμπαράσταση και την κατανόηση τους και κυρίως να αποδεχθείτε τόσο εσείς όσο και οι οικείοι σας την φύση των ψυχολογικών σας μεταπτώσεων ως απόλυτα φυσιολογικές. Συνταγή επιτυχίας δεν υπάρχει…υπάρχει όμως η θετική σκέψη και η αισιοδοξία για το μέλλον! Υπομονή λοιπόν και καλή λευτεριά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: