6 Μαρ 2013

Ημέρα κατά της σχολικής Βίας


 


6 Μαρτίου
 Πανελλήνια ημέρα κατά της βίας στα σχολεία...


Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Πανελλήνια Ημέρα κατά της βίας στα σχολεία. Είναι μια μέρα που σκύβει πάνω από τα θύματα του σχολικής βίας και του εκφοβισμού, της παραβίασης δηλαδή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών, στα πλαίσια της σχολικής κοινότητας
Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει την συστηματική και επαναλαμβανόμενη επιθετική συμπεριφορά κάποιων ατόμων (των θυτών) προς κάποια άλλα (των θυμάτων) με σκοπό την επιβολή και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου.

Οι κύριες μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται είναι: η λεκτική (π.χ. κοροϊδία), η κοινωνική (π.χ. αποκλεισμός από τις παρέες), η σωματική (π.χ. χτυπήματα), η ηλεκτρονική (π.χ. απειλές μέσω του διαδικτύου) και η σεξουαλική (π.χ. σεξουαλική παρενόχληση). 


Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο που μας αφορά όλους. Δεν έχει να κάνει μόνο με τον μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες, λαμβάνοντας το ρόλο του παρατηρητή ή γνωρίζουν την ύπαρξη του φαινομένου. Γονείς, Δάσκαλοι, Δήμοι και Κοινότητες ας ευαισθητοποιηθούν και ας προσπαθήσουν να εντοπίσουν τα βαθύτερα αίτια της επιθετικότητας. Μιλήστε ανοιχτά στα παιδιά σας για το φαινόμενο αυτό, αγκαλιάστε τις ανησυχίες και τις σκέψεις τους, τολμήστε να παλέψετε για μια ποιο δίκαιη και εναρμονισμένη σχολική κοινότητα. Είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού να πηγαίνει σχολείο χωρίς να φοβάται και είναι υποχρέωση όλων μας να το προστατέψουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: