10 Δεκ 2011

Η ευτυχία κατακτιέται δεν χαρίζεται!

Κάντε την ζωή σας καλύτερη: 
Συμβουλές για αλλαγές που οδηγούν στην ευτυχία!

Η καθημερινότητα μας, έχει γίνει πια τόσο πολύπλοκη που δεν υπάρχει χώρος, χρόνος και διάθεση για διασκέδαση, συναντήσεις με φίλους, αγορές και ψυχαγωγικά διαλείμματα. Τρέχουμε να προλάβουμε τις υποχρεώσεις, να κάνουμε τις δουλειές του σπιτιού, να διαβάσουμε τα παιδιά, να παίξουμε μαζί τους που όταν πια οι πιο σημαντικοί άνθρωποι της ζωής μας έχουν κοιμηθεί αναρωτιόμαστε τι κάναμε για μας σήμερα... Γιατί νιώθουμε τόσο άδειοι, τόσο απογοητευμένοι, τόσο παγιδευμένοι σε μια ζωή που κάθε άλλο παρά ονειρευτήκαμε. Αυτό το άρθρο έρχεται να σας προσφέρει κάποιες συμβουλές που μπορεί να μην αλλάξουν την οικονομική σας κατάσταση, θα βοηθήσουν όμως σημαντικά στον τρόπο που διαχειρίζεστε τις αλλαγές της ζωής σας, στον τρόπο που σκέφτεστε και ερμηνεύετε τα γεγονότα και φυσικά στα συναισθήματα που νιώθετε κάτω από το ασπρόμαυρο πέπλο της ρουτίνας σας.

Συμβουλή Νο1:

Τροποποιήστε τον τρόπο που σκέφτεστε. 
Αυτό που σας στεναχωρεί και σας ταράζει δεν είναι οι καταστάσεις αυτές κάθε αυτές, αλλά ο τρόπος με τις οποίες τις ερμηνεύετε. Αν καταφέρετε να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε, μπορεί όντος να γίνει και η ζωή σας καλύτερη. Χρησιμοποιείτε χαρούμενες λέξεις για να περιγράφετε την κατάσταση σας, βάλτε την χαλάρωση στην ζωή σας, κάντε ευχάριστες σκέψεις και μπλοκάρετε όσες σας μαυρίζουν την καρδιά. Ελέγξτε τα πιστεύω σας, αποφύγετε τις παράλογες σκέψεις και βάλτε την αισιοδοξία στην ζωή σας.

Συμβουλή Νο2:

Μειώστε το στρες. 
Ανεργία, πληθωρισμός, πίεση, και ανασφάλεια μας υποχρεώνουν να έρθουμε αντιμέτωποι καθημερινά με στρεσογόνες καταστάσεις που δύσκολα μπορούμε να ελέγξουμε. Παρόλο που το στρες είναι συνήθως απαραίτητο ως οδηγός και κίνητρο, όταν είναι υπερβολικό αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την ζωή μας. Άλλωστε πολλές ασθένειες ξεκινούν από το άγχος και την υπερένταση. Εκτεθείτε στον ήλιο, μιλήστε σε φίλους, κάντε ασκήσεις αναπνοών που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των κοφτών ρηχών αναπνοών που οφείλονται στην ταραχή, κατανοήστε τα αίτια που σας προκαλούν στρες, χαμογελάστε. Ξεχάστε την λέξη "πρέπει" και ασχοληθείτε με το πρόβλημα που σας αγχώνει κάποια άλλη στιγμή που θα είστε πιο ήρεμοι και ψύχραιμοι για να το αντιμετωπίσετε. Μην χάνετε την ευκαιρία για αποσυμπίεση, ασκώντας τεχνικές χαλάρωσης όπως για παράδειγμα: ένα ζεστό μπάνιο, λίγη γυμναστική, αναπόληση αστείων και ευχάριστων εμπειριών που ζήσατε στο παρελθόν ή ακόμα και ένας περίπατος στην φύση. Όλα μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του στρες.

Συμβουλή Νο3: 

Τονώστε την αυτοπεποίθηση σας. 
Η αυτοπεποίθηση εξαρτάται από την αυτοεκτίμηση που νιώθουμε στον ίδιο μας τον εαυτό. Όταν η κριτική ματιά προς τον εαυτό μας έχει επηρεαστεί από την γνώμη των άλλων, από τυχόν αποτυχίες και αναποδιές που βρήκαμε στα βήματα μας, τότε η ψυχική μας υγεία πλήττετε σοβαρά. Γνωρίστε τον εαυτό σας, τα προτερήματα σας, τις ικανότητες σας. Αποδεχθείτε αυτό που είστε, και συμβιβαστείτε με αυτό που ποτέ δεν θα γίνετε. Προσπαθήστε να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και μάθετε να κοιτάτε τα λάθη σας μέσα από καθρέφτη και όχι μεγεθυντικό φακό. Δεχθείτε την αποτυχία σαν μια φυσική κατάσταση που δεν πρέπει να σας δημιουργεί άσχημα συναισθήματα και μετατρέψτε την σε κινητήρια δύναμη για καινούργιες προσπάθειες. Τέλος αγαπήστε τον εαυτό σας και δείξτε του εμπιστοσύνη. 

Συμβουλή Νο4: 

Μάθετε να οριοθετήστε. 
Δεν χρειάζεται να λέτε "ναι" σε όλους, μόνο και μόνο για να κερδίσετε την συμπάθεια τους. Δεν γίνεται να είστε αρεστός/η σε όλους. Μάθετε να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας, να λέτε την γνώμη σας, και να ξεκαθαρίζετε την θέση σας. Με την υποχωρητικότητα δεν θα κερδίσετε απολύτως τίποτα. Αντίθετα, θα βουλιάζετε καθημερινά, σε έναν άνισο αγώνα αποδοχής από τους άλλους, που κατά βάθος θα σας εξαντλεί και θα σας οδηγεί στην αποξένωση από τον ίδιο σας τον εαυτό.

Συμβουλή Νο5: 

Ας μάθουμε να επικοινωνούμε εποικοδομητικά και να μιλάμε την ίδια γλώσσα μεταξύ μας. 
Η ουσιαστική επικοινωνία γίνεται όλο και πιο δύσκολη και οι περισσότεροι άνθρωποι, εκπαιδευμένοι σε έναν κλασσικό τρόπο επικοινωνίας χρησιμοποιούν την επίπληξη, την κριτική και την επίθεση κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα πρόβλημα στις διαπροσωπικές τους επαφές. Έχουμε ξεχάσει να ακούμε τον συνομιλητή μας, να χαμογελάμε και να αποδεχόμαστε την διαφορετικότητα των απόψεων και των αντιλήψεων που έχει ο καθένας. Τα μηνύματα μας δεν είναι πια ξεκάθαρα, δεν κοιτάμε τον συνομιλητή μας όταν του μιλάμε, ο τόνος και η ένταση της φωνής μας δεν είναι ήρεμοι. Προσπαθήστε να δουλέψετε στους τρόπους που επικοινωνείτε με τους άλλους, να λέτε αυτά που εννοείτε και να εννοείτε αυτά που λέτε. Μιλάτε ευγενικά, μπείτε στην θέση τους, αντιδράτε με χιούμορ και αποφύγετε τις γενικεύσεις.

Συμβουλή Νο6:

Βρείτε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας. 
Καταγράψτε πως και με ποιον τρόπο διανέμετε τον χρόνο σας μέχρι τώρα. Μήπως μιλάτε πολύ ώρα στο τηλέφωνο; Μήπως η τελειομανία είναι κάποιες φορές αντιπαραγωγική; Μήπως δεν έχετε κατανέμει σωστά τις δουλειές του σπιτιού ή τις εξωτερικές σας υποχρεώσεις με τον σύντροφο ή τον σύζυγο σας με αποτέλεσμα να τα κάνετε όλα εσείς; Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για νέες εμπειρίες και λιγότερες υποχρεώσεις και ασχολίες. Πως θα το καταφέρετε αυτό; Με προγραμματισμό και ηρεμία. Δεν μπορούν να χωρέσουν όλα σε 24ώρες και αυτό ήρθε η ώρα να το συνειδητοποιήσετε.

Συμβουλή Νο7: 

Βελτιώστε τις σχέσεις με τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής σας. 
Χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια από μέρους σας και σωστές βάσεις για να χτιστούν γερές και δυνατές σχέσεις που θα αντέχουν στον χρόνο και τα προβλήματα. Όλα περνούν και τίποτα δεν ξεθωριάζει, αρκεί να διαθέτετε χιούμορ, αγάπη και κατανόηση. Αποδεχθείτε τους φίλους σας με τα ελαττώματα τους, ζητήστε τους συγνώμη κάθε φορά που ήσασταν άδικοι ή απότομοι μαζί τους, δείξτε τους την αγάπη και την εκτίμηση σας. Μην κατηγορείτε διαρκώς τα παιδιά σας, μιλήστε μαζί τους, αφιερώστε χρόνο για να γνωρίσετε τις βαθύτερες ανάγκες τους και μην τα τρομοκρατείτε. Δεν μπορούν να αγαπήσουν κάποιον που φοβούνται και που διαρκώς τα τιμωρεί χωρίς να εξετάσει τα δεδομένα. Στις συντροφικές σας σχέσεις να θυμάστε πως η διαφορά ανάμεσα στα ευτυχισμένα από τα δυστυχισμένα ζευγάρια δεν είναι πάντα το πόσο συχνά τσακώνονται αλλά πως εκφράζουν το θυμό και την διαφωνία τους. Στηρίξτε τον σύντροφο σας, κάντε του κοπλιμέντα και μικρο-εκπλήξεις, μην αφήνετε τα παιδιά να μπαίνουν ανάμεσα σας και μάθετε να συζητάτε τις ανάγκες και τα θέλω σας. Βελτιώνοντας τις σχέσεις σας κάνετε ένα μεγάλο βήμα προς την προσωπική σας ευτυχία. 


Συμβουλή Νο8:

Νικήστε την αναβλητικότητα.
Πολλές φορές γινόμαστε αναβλητικοί, από τον φόβο της αποτυχίας ή του τι μας περιμένει, αδυναμία οργάνωσης, έλλειψη προτεραιοτήτων, χαμηλή αυτοεκτίμηση και από απλή έλλειψη κινήτρων. Ωστόσο η αναβλητικότητα, μας οδηγεί συχνά σε άγχος και υπερένταση για τις προθεσμίες που δεν προλάβαμε, για τις δουλειές που δεν τελειώσαμε, για τις υποχρεώσεις που αναβάλαμε να πραγματοποιήσουμε. Να θυμάστε πως η αναβλητικότητα ευθύνεται για μεγάλο αριθμό προβλημάτων που αντιμετωπίζετε. Βάλτε προτεραιότητες στην ζωή σας και προσπαθήστε να είστε τυπικοί στις υποχρεώσεις σας. Μόνο έτσι θα πάτε ένα βήμα παρακάτω.   


Συμβουλή Νο9: 

Κόψτε τις κακές συνήθειες. 
Ο Άγγελος Ροδαφηνός, στο βιβλίο του "Από πρίγκιπας βάτραχος και...τούμπαλιν" γράφει: 
"Η δύναμη της συνήθειας είναι πραγματικά τρομακτική. Οι συνήθειες εμφανίζονται πολύ σιγά, αρχικά σαν ακίνδυνες σκέψεις. Έπειτα, η επανάληψη τις δυναμώνει. Η συνήθεια μοιάζει με καλώδιο. Πλέκουμε μια ίνα κάθε μέρα, ώσπου το καλώδιο γίνεται τόσο δυνατό, που είναι πολύ δύσκολο να το σπάσουμε. Εν συνεχεία, η δύναμη αυτού του καλωδίου της συνήθειας μας τραβά στην κορυφή ή στον πάτο, ανάλογα αν πρόκειται για καλή ή κακή συνήθεια". Στο χέρι σας είναι να αποφασίσετε, αν θα παραμείνετε στην κορυφή ή στον πάτο και να θυμάστε πως κάθε αλλαγή για να επιτευχθεί χρειάζεται μόνο έναν άνθρωπο: εσένα. Κάποιες αλλαγές είναι δυνατόν να επιτευχθούν αμέσως γιατί είναι απλά θέμα απόφασης. Κάποιες άλλες ίσως χρειαστούν περισσότερο κόπο, κίνητρα και προσπάθεια, μέρες ή ακόμα και χρόνια. Όλα εξαρτώνται από εσάς και το πόσο συνειδητοποιημένα προσπαθείτε να αλλάξετε τις συνήθειες εκείνες που αμαυρώνουν την ζωή σας. 


Συμβουλή Νο10:

Αποδεχθείτε την πραγματικότητα και σταματήστε να φέρνετε αντιστάσεις στην αλλαγή. 
Όσο δύσκολο κι αν σας είναι να συμβιβαστείτε με τις αλλαγές της ζωής σας, θετικές ή αρνητικές, μόνο η αποδοχή τους θα σας βοηθήσει να περάσετε στο επόμενο στάδιο: αυτό της ελπίδας. Κάθε αλλαγή συνοδεύεται από πληθώρα συναισθημάτων, είτε μιλάμε για αλλαγή δουλειάς, είτε για τον ερχομό ενός νέου μέλους στην οικογένεια, μια μετακόμιση, τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Καλείστε να αποκτήσετε θετική στάση απέναντι στις αλλαγές προκειμένου να τις διαχειριστείτε αποτελεσματικά. Πρέπει να μάθετε να ζείτε σ' έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται. Ακόμα κι όταν μια αλλαγή είναι ανεπιθύμητη και οι συνέπειες της δυσάρεστες, πρέπει να βρίσκεται τρόπους να τις διαχειρίζεστε έτσι ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε.  



Όπως είπε και ο Μαχάτμα Γκάντι: 


"Ας γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε".                    

Δεν υπάρχουν σχόλια: