17 Νοε 2011

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) Δεύτερο Μέρος: Ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι και φαρμακοθεραπεία της ΔΕΠ-Υ

Συμπεριφορικά προγράμματα και ΔΕΠ-Υ

Πολλές έρευνες έχουν κατά καιρούς αποδείξει την επίδραση που έχουν τα "συμπεριφορικά προγράμματα" σε παιδιά με ΔΕΠ-Υ.
Αυτά τα προγράμματα αφορούν στην προσπάθεια ελέγχου της προκλητικής συμπεριφοράς του παιδιού με την χρήση αμοιβών - επιβραβεύσεων. Η αποτελεσματικότητα αυτών των προγραμμάτων, όπως και με τις περισσότερες ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις έγκειται στην συνεργασία γονέων και δασκάλου, σπιτιού και σχολείου.

Έτσι, το συμπεριφορικό πρόγραμμα  εφαρμόζεται τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι. Συνήθως, ένας από τους όρους του συμπεριφορικού προγράμματος είναι ότι ο δάσκαλος του παιδιού αναλαμβάνει να στέλνει καθημερινά στο σπίτι μια σύντομη αναφορά της συμπεριφοράς του παιδιού στο σχολείο. Το ίδιο καλούνται να κάνουν και οι γονείς, οι οποίο κάθε πρωί στέλνουν μια σύντομη αναφορά της συμπεριφοράς που είχε το παιδί το προηγούμενο βράδυ. Ο ψυχολόγος που παρακολουθεί την πορεία του παιδιού και αναλαμβάνει την προετοιμασία αυτού του προγράμματος χρειάζεται την βοήθεια σας  αναφορικά σε όσα σας ζητηθούν. Το πιο σημαντικό κομμάτι του συμπεριφορικού προγράμματος είναι η δημιουργία ενός συστήματος ανταμοιβών και τιμωριών (διάλειμμα από μια δραστηριότητα και απομόνωση για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα στο δωμάτιο) του παιδιού. Το σύστημα αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί βασίζεται σε μια θεμελιώδες αρχή: όταν μια συμπεριφορά επιβραβεύεται τείνει να επανεμφανιστεί σε αντίθεση με συμπεριφορές που τιμωρούνται και με την πάροδο του χρόνου εξαλείφονται. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε είναι ότι οι ανταμοιβές πρέπει να είναι πράγματα που το ίδιο το παιδί επιθυμεί και θέλει πολύ.

Φαρμακευτική αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ

Το φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνότερα για την θεραπεία της ΔΕΠ-Υ είναι η μεθυλφενυδάτη ή Ritalin όπως το συναντάμε στο εμπόριο. Η μεθυλφενυδάτη φαίνεται πως διεγείρει τις περιοχές εκείνες του εγκεφάλου που μας βοηθούν να εστιάσουμε σε έναν στόχο και δρα ως διεγερτικό. Ιατρικές έρευνες αποδεικνύουν ότι περίπου το 70-80% των παιδιών με ΔΕΠ-Υ επωφελούνται από την χρήση αυτού του φαρμάκου. Ωστόσο, η μεθυλφενυδάτη δεν θεραπεύει την ΔΕΠ-Υ. Απλά βοηθάει το παιδί στον έλεγχο των συμπτωμάτων εκείνων που δυσκολεύουν την ζωή του. Με άλλα λόγια, βοηθάει το παιδί να συγκεντρώνεται και να ελέγχει την συμπεριφορά του.

Σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς που τα παιδιά τους πάσχουν από ΔΕΠ-Υ
1. Οι οδηγίες που δίνεται στο παιδί πρέπει να είναι ξεκάθαρες και να δίνονται μια-μια κάθε φορά
2. Θα ήταν καλό να ζητάτε από το παιδί να επαναλάβει κάθε οδηγία που του δίνεται
3. Ζητήστε από το παιδί να συμμετέχει στην επιλογή των ανταμοιβών του
4. Η συσχέτιση της καλής συμπεριφοράς - ανταμοιβής θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη για το παιδί (κάνω αυτό ανταμείβομαι, κάνω κάτι άλλο τιμωρούμαι).
5. Εσείς είστε αυτοί που αποφασίζεται για την απόδοση των τιμωριών ή των ανταμοιβών (χωρίς διαπραγμάτευση)
6. Η διαχείριση των ανταμοιβών και των τιμωριών καλό θα ήταν να γίνεται στα πλαίσια μιας συγκεκριμένης ρουτίνας που παραμένει σταθερή
7. Θα πρέπει να είστε πάντα σταθεροί, δίκαιοι και αυστηροί
8. Η συνεργασία σας με το σχολείο είναι απαραίτητη
9. Αν ακολουθήσετε ένα συμπεριφορικό πρόγραμμα παρέμβασης, θα πρέπει να είστε συνεπείς και δίκαιοι στην εφαρμογή του
10. Να θυμάστε πάντα ότι το παιδί που πάσχει από ΔΕΠ-Υ δεν είναι υπεύθυνο για την προκλητική-προβληματική του συμπεριφορά. Για την ακρίβεια δεν φταίει κανείς.     
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: