18 Σεπ 2014

Απιστία

ΑΠΙΣΤΙΑ: Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ!

«Απιστία»… Τι αποκαλύπτουν στατιστικές μελέτες για την χώρα μας; Ποίο είναι το προφίλ των σύγχρονών παντρεμένων γυναικών; Ποίοι είναι οι λόγοι που τις οδηγούν σε μια άλλη αγκαλιά; Ποίες βαθύτερες ανάγκες τους, τους καλύπτει ο «εραστής», και που τον βρίσκουν; Πόσο κινδυνεύει ο γάμος τους από την αποκάλυψη της απιστίας και τι είναι καλό για τα παιδιά; Μια αναφορά εφ’ όλης της ύλης, στο πιο καυτό πρόβλημα των παντρεμένων ζευγαριών.


Είναι εργαζόμενες μητέρες και σύζυγοι, δουλεύουν εκτός σπιτιού και έχουν ένα φορτωμένο πρόγραμμα, είναι εξοικειωμένες με το ίντερνετ και την κινητή τηλεφωνία, και συμβιώνουν με έναν εργασιομανή και αδιάφορο σύζυγο. Η αιώνια πίστη και αφοσίωση, ήταν σίγουρα το όνειρο όλων αυτών των γυναικών, που πριν από μια δεκαετία, ένιωθαν ευτυχισμένες, που θα παντρευόντουσαν τον αρεστό της καρδιάς τους. Με την πάροδο του χρόνου όμως, ο έρωτας και το πάθος εξαλείφθηκαν, οι προσδοκίες τους χάθηκαν, οι ανάγκες τους άλλαξαν. Στις περισσότερες συναντήσεις με τις φίλες τους, μιλάνε για τα παιδιά και την δουλειά τους, για το πόσο πιεσμένες και κουρασμένες είναι, για την απογοήτευση και μοναξιά που νιώθουν μέσα στο γάμο τους.

Η Όλγα είναι παντρεμένη 13 χρόνια και έχει δύο υπέροχα παιδάκια που λατρεύει. Ήταν πολύ ευτυχισμένη τα πρώτα χρόνια του γάμου της, μέρα με την μέρα όμώς η ζωή τους άλλαζε. Τώρα πια δεν έχουνε να πούνε πολλά πράγματα μεταξύ τους, και αυτή νιώθει μοναξιά και ανασφάλεια. Γνώρισε τον Πέτρο όταν επέστρεψε στην δουλεία της, και από τότε διατηρεί μια σταθερή εξωσυζυγική σχέση μαζί του. Η παρουσία του γεμίζει την ζωή της, και κάνει την ίδια να νιώθει ζωντανή, ενδιαφέρουσα και κυρίως σέξι.

Εξωσυζυγικές σχέσεις: Αποκαλυπτική έρευνα για την χώρα μας.

Παρόλο που θα περίμενε κανείς πως το ποσοστό των εξωσυζυγικών σχέσεων θα ήταν αρκετά χαμηλό στην χώρα μας, μια πανελλήνια έρευνα που έκανε πριν από λίγα χρόνια η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» (1994), διαψεύδει τις υποθέσεις μας. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «έχετε σποραδικές εξωσυζυγικές σχέσεις;» το 49.5% των αντρών και το 24.8% των γυναικών απάντησαν «ναι». Ωστόσο, καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη σας πως το ποσοστό αυτό ίσως να είναι στην πραγματικότητα και αρκετά μεγαλύτερο, αφού οι άνθρωποι και ειδικότερα οι γυναίκες, δεν νιώθουν και πολύ άνετα να μιλήσουν ανοιχτά γι’ αυτό το θέμα. Επίσης, το ποσοστό αυτό αυξάνετε με την ηλικία. Δηλαδή, το ποσοστό των ανθρώπων που παραδέχονται ότι έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις στην ηλικία των εικοσιπέντε είναι 29%, ενώ στην ηλικία των πενήντα το ποσοστό αυτό φτάνει στα 44%.

Γιατί απιστούν οι γυναίκες;

Παρόλο που ο γάμος, ως μια σταθερή συντροφική σχέση, θεωρείτο πως καλύπτει την ανάγκη για συντροφικότητα, χιλιάδες σύγχρονες σύζυγοι και μητέρες ανά την υφήλιο, παίρνουν το δρόμο που οδηγεί στην αγκαλιά ενός άλλου άντρα…έναν δρόμο, που στις μέρες μας δεν είναι ο λιγότερος ταξιδεμένος, όπως ίσχυε στην εποχή των γιαγιάδων μας. Γιατί όμως να συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τον Ψυχολόγο και Ψυχοθεραπευτή Γιώργο Πιντέρη, τα αίτια για την δημιουργία εξωσυζυγικής σχέσης μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

  1. Ενδέχεται, η σχέση με τον σύζυγο τους, να τις αφήνει συναισθηματικά ή / και σεξουαλικά ακάλυπτες. Έτσι, προσπαθούν να καλύψουν τα κενά που τους αφήνει ο γάμος τους, μέσα από μια άλλη σχέση.
  2. Πολλές φορές, το κίνητρο για να παντρευτεί μια γυναίκα είναι η δημιουργία οικογένειας. Σε αυτήν την περίπτωση, μετά την γέννηση των παιδιών και κατ’ επέκταση την ολοκλήρωση του κοινωνικού στόχου, γίνεται σεξουαλικά αδιάφορη προς τον σύζυγο της. Ο «εραστής» εμφανίζεται στο προσκήνιο για να καλύψει τις βαθύτερες ανάγκες της για καλό σεξ και διαφύλαξη της αυτοεκτίμησης της.
  3. Ως ένας ασυνείδητος μηχανισμός αποφυγής της κατάθλιψης. Σύμφωνα με τις πολυάριθμες εμπειρίες του ψυχοθεραπευτή, ένα μεγάλο ποσοστό παντρεμένων ανθρώπων κάνουν πάντα ότι μπορούν για να λειτουργούν όλα με τον τρόπο που «πρέπει», με αποτέλεσμα να ξυπνάνε μια ωραία πρωία και να συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν πια ενέργεια και δύναμη για ζωή. Έτσι, για να αποφύγουν την κατάθλιψη, ερωτεύονται κάποιον, και την ενέργεια που τους δίνει την ξοδεύουν στην οικογένεια τους. Δεν είναι περίεργο το ότι οι περισσότερες γυναίκες που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, αναφέρουν πως από τότε που απέκτησαν την εξωσυζυγική σχέση, οι σεξουαλικές σχέσεις με τον άντρα τους αυξήθηκαν τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.

Ο εραστής και οι ακάλυπτες ανάγκες των γυναικών.

Ποίες είναι αλήθεια αυτές οι ανάγκες που αν δεν ικανοποιηθούν, σπρώχνουν την σύζυγο στην αγκαλιά ενός άλλου άντρα; Σύμφωνα με τον Γιώργο Πιντέρη, οι ανάγκες αυτές δεν μπορούν να αριθμηθούν και είναι σίγουρα υποκειμενικές. Δηλαδή, η κάθε μια από αυτές τις γυναίκες, αποσκοπεί στην κάλυψη διαφορετικών αναγκών, που έχουν σημασία γι’ αυτήν την παρούσα εποχή. Για παράδειγμα, πολλές αυτό-επιβεβαιώνονται και ανανεώνονται μέσα από την εξωσυζυγική τους σχέση, και έτσι, καλύπτουν την βασική τους ανάγκη για αυτοπραγμάτωση. Άλλες, επιζητούν την συναισθηματική στήριξη και την ηδονή, καλύπτοντας έτσι την ανάγκη τους για συναισθηματική ασφάλεια και ψυχαγωγία. Το σίγουρο είναι, ότι όλες οι ακάλυπτες συναισθηματικές ανάγκες προκαλούν αστάθεια στον οργανισμό και αυξάνουν τις πιθανότητες για κατάθλιψη ή… απιστία.

Η Μαρία δεν θυμάται πότε της έκανε τελευταία φορά κομπλιμέντο ο άντρας της. Έτσι, η 39χρονη γιαγιά, που έμεινε έγκυος και παντρεύτηκε στα 15, σκέφτεται με λαχτάρα τις συναντήσεις με τον εδώ και πέντε χρόνια φίλο της, στα μεσημεριανά γεύματα ή μετά τη δουλειά. «Υπάρχει τόσο πάθος ανάμεσά μας», λέει. «Μου λέει ότι το δέρμα μου είναι απαλό και ότι τα μαλλιά μου μοσχοβολάνε. Το ξέρω ότι ακούγεται χαζό, αλλά μετράνε αυτά. Με κάνουν να νιώθω και πάλι όμορφη και σέξι».


Που βρίσκουν φίλο οι παντρεμένες γυναίκες;

Σύμφωνα με έρευνες και μελέτες, φαίνεται πως οι γυναίκες στις μέρες μας είναι πολύ επιρρεπείς στην απιστία, και αυτό γιατί, ως επί το πλείστον εργάζονται εκτός σπιτιού, συναντούν πολύ περισσότερα άτομα στη διάρκεια της ημέρας, πηγαίνουν σε επαγγελματικά ραντεβού και ταξίδια, και συμμετέχουν περισσότερο στο ερωτικό παιχνίδι, σε μια εποχή που τα ταμπού γύρω από το σεξ και την απιστία καταρρέουν. Το υπερφορτωμένο πρόγραμμα της εργαζόμενης συζύγου, φαίνεται πως αντί να δυσκολεύει τα πράγματα, τα κάνει πιο εύκολα. Όταν η κάθε της μέρα είναι προγραμματισμένη μέχρι το τελευταίο λεπτό, είναι πολύ πιο εύκολο να σημειώσει ένα μεσημεριανό ραντεβουδάκι, χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό από τον σύζυγο.
Παράλληλα, τεχνολογικά μέσα, όπως για παράδειγμα το ίντερνετ και τα κινητά τηλέφωνα, προσφέρουν το κατάλληλο έδαφος για νέες γνωριμίες, και διευκολύνουν την επαφή των «εραστών». Τα «chat rooms» για παράδειγμα, είναι ένα μέσω με το οποίο πολλές γυναίκες κάνουν γνωριμίες και δημιουργούν σχέσεις. Τα email και το MSN είναι πια ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους επικοινωνίας, όπως βέβαια και τα SMS.

Η Κατερίνα είναι επτά χρόνια παντρεμένη και τα τρία τελευταία διατηρεί μια εξωσυζυγική σχέση με τον Κώστα. «Αν δεν είχα το κινητό μου δεν ξέρω τι θα έκανα» εξηγεί.

Αποκάλυψη…και τώρα;

Όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους μαθαίνει ότι απατήθηκε, νιώθει προδοσία. Αυτό είναι που τον πληγώνει περισσότερο, παρά το γεγονός ότι ο σύντροφος του είχε σεξουαλικές σχέσεις με έναν άλλο άνθρωπο. Με άλλα λόγια, ο απατημένος σύντροφος νιώθει πως διαλύονται όλα γύρω του, αφού διαψεύδεται με τον πιο οδυνηρό τρόπο η «εμπιστοσύνη» που είχε στον σύντροφο του.

Ο Δημήτρης, 39 ετών, δημόσιος υπάλληλος, ανακάλυψε ότι η γυναίκα του τον απατούσε, τη μέρα που εκείνη του ζήτησε διαζύγιο. «Ποτέ μα ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό». Ανακάλυψε αργότερα ότι η γυναίκα του είχε αρχίσει να βλέπει κάποιον από τη δουλειά, κάποιον τον οποίο γνώριζε καλά ο Δημήτρης, γιατί τα δύο ζευγάρια έβγαιναν συχνά μαζί. Όταν αποκαλύφθηκε η αλήθεια, δεν μπορούσε να βγάλει από το μυαλό του την εικόνα της γυναίκας του με τον άλλον άντρα. Βασανισμένος από τους εφιάλτες, άρχισε να παίρνει αντικαταθλιπτικά. «Ντρεπόμουν γι’ αυτό που είχε συμβεί. Ένιωθα ότι ήμουν ανίκανος να κάνω μια γυναίκα ευτυχισμένη ώστε να μείνει μαζί μου». Τώρα, οκτώ μήνες αργότερα, ο Δημήτρης έχει ξεκινήσει μια νέα σχέση. Το διαζύγιό του βγαίνει οριστικά αυτό το μήνα.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Πιντέρη, η τροπή που θα πάρουν τα πράγματα μετά την αποκάλυψη της απιστίας, εξαρτάται από το κατά πόσο «κουρασμένη» είναι η σχέση του ζευγαριού. Στην περίπτωση που ο απατημένος σύντροφος, δεν νιώθει κουρασμένος μέσα στον γάμο του, παρατηρείτε μια σημαντική σεξουαλική ανανέωση στο ζευγάρι, χωρίς βέβαια αυτή να αποκλείει πιθανούς ξυλοδαρμούς, φασαρίες, μελαγχολίες κτλ. Στην αντίθετη περίπτωση, η αποκάλυψη οδηγεί στην αποξένωση και την αναδιαπραγμάτευση της σχέσης.

Ωστόσο, η διάλυση του γάμου φαίνεται πως δεν είναι πάντα η φυσική απόρροια της αποκάλυψης, παρόλο που η καταστροφοποίηση (θεωρεί πως η σχέση καταστράφηκε και μαζί με αυτήν ολόκληρη η ζωή) είναι αναπόφευκτη. Ένας καθοριστικός παράγοντας στο ενδεχόμενο «διαζυγίου», είναι τα έτη γάμου. Δηλαδή, καθώς αυτά αυξάνονται, οι πιθανότητες διαζυγίου μειώνονται. Παράλλήλα, πολλοί ψυχοθεραπευτές διαπιστώνουν μια ενδιαφέρουσα τάση: ζευγάρια με παιδιά, που παντρεύτηκαν σε σχετικά μεγάλη ηλικία, δείχνουν μικρότερο ενδιαφέρον για την απιστία, από τους συνομηλίκους τους που παντρεύτηκαν νωρίς, καθώς επίσης μεγαλύτερη προθυμία να συζητήσουν το παραστράτημα του συντρόφου τους και να μείνουν μαζί του.

Παρόλο που οι συνέπειες της αποκάλυψης είναι συντριπτικές και για τους δύο συντρόφους, και η σχέση θα περάσει αναπόφευκτα μια κρίση, το αν ο απατημένος σύζυγος θα μπορέσει να συγχωρέσει και να ξεχάσει την απιστία, είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί. Ωστόσο, ο απατημένος σύντροφος καλό θα ήταν να βρει την ψυχραιμία και να κάνει μια αυτοκριτική και αναθεώρηση της σχέσης, πριν πάρει αποφάσεις για τον γάμο του. Αν για παράδειγμα, παραμελούσε την σύζυγο του, περνούσε ώρες μπροστά στην τηλεόραση και ήταν πάντα κουρασμένος όταν έπεφτε στο κρεβάτι, ίσως θα έπρεπε να αναλογιστεί τις ευθύνες του. Παράλληλα, καλό θα ήταν, αν είναι να συνεχιστεί η κοινή ζωή του ζευγαριού, να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους περί «εμπιστοσύνης». Τι εννοούν όταν αναφέρονται στην εμπιστοσύνη; Εξαρτάται μόνο από τις σεξουαλικές τους σχέσεις ή αναφέρεται και σε άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα την κατανόηση, την υποστήριξη του άλλου στις δύσκολες στιγμές του, την σιγουριά ότι δεν θα τους εγκαταλείψει, την κάλυψη βασικών αναγκών τους;

Η απόφαση μετά την αποκάλυψη: Διαζύγιο ή όχι; Τι είναι καλό για τα παιδιά μου;

Η σκέψη του διαζυγίου δεν είναι σίγουρα ευχάριστη, έχοντας υπόψη τις πολυάριθμες αλλαγές που θα επιφέρει, τόσο σε εσάς όσο και στα παιδιά σας. Το συντηρητικό κίνημα υπέρ του γάμου, και βιβλία όπως το «Unexpected Legacy of Divorce», της Τζούντιθ Βαλενστάιν, προκάλεσαν βίαιη αντίδραση κατά του χωρισμού, και ευαισθητοποίησαν την κοινή γνώμη σχετικά με τη σοβαρότητα των επιπτώσεών του στα παιδιά.
Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που αποφασίζουν πως η απιστία δεν μπορεί να συγχωρεθεί και έτσι καταφεύγουν στο διαζύγιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το δικό σας καλό είναι σίγουρα και των παιδιών σας. Δηλαδή, αν ο έγγαμος βίος σας δεν μπορεί να ορθοποδήσει, τότε είναι σαφώς καλύτερο και για το ίδιο το παιδί να μεγαλώσει σε ένα ήρεμο περιβάλλον, χωρίς τσακωμούς και «μίζερους» γονείς. Αυτό που πρέπει βέβαια να προσέξετε, είναι οι εξηγήσεις που θα του δώσετε, για τους λόγους του χωρισμού σας. Σύμφωνα με την Ψυχοθεραπεύτρια Λίζα Βάρβογλη, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα μεγάλο παιδί, είναι προτιμότερο να αποφύγετε τις αναλύσεις σχετικά με το διαζύγιο. Περιοριστείτε σε κάποιες διαφορές του χαρακτήρα σας, και εξηγήστε στο παιδί, ότι τόσο εσείς όσο και ο μπαμπάς του (ή η μαμά του) το αγαπάτε πολύ και θα είστε δίπλα του, έστω και αν χρειάζεται να μένετε σε διαφορετικά σπίτια. Το παιδί έχει ανάγκη να νιώθει ασφάλεια και ο ρόλος σας είναι, να του συμπαρασταθείτε και να του την προσφέρεται.

Μια θετική ματιά στην ζωή μετά την απιστία!

Ποιος είπε ότι ο γάμος και η ανατροφή των παιδιών είναι εύκολο πράγμα; Ότι θα είναι, γιατί έτσι πρέπει, για πάντα ερωτευμένη και αφοσιωμένη σε σας, ακόμα και αν δεν θυμάστε με σιγουριά την τελευταία φορά που κάνατε έρωτα; Όχι, όχι, δεν παίρνουμε μια φεμινιστική θέση εδώ, ούτε βέβαια υποστηρίζουμε την απιστία των γυναικών. Μιλάμε απλά για μια κοινωνία που αλλάζει, για το γάμο που μεταλλάσσεται, για τις ανάγκες των γυναικών που συχνά παραμελούνται από τους συζύγους τους και επαναστατούν, προσδοκώντας πως μια άλλη αγκαλιά θα τους τις καλύψει.
Παρόλο που η απιστία μαστιγώνει την σχέση του ζευγαριού, μπορεί να ξεπεραστεί, όταν είναι και δύο διατεθειμένοι να επικοινωνήσουν ουσιαστικά και να επιλύσουν το πρόβλημα τους, αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης πους τους αναλογεί. Έτσι, υπάρχουν ζευγάρια που αξιοποίησαν το «παραστράτημα», ως ευκαιρία για να εκφραστούν παράπονα και να γιατρευτούν παλιές πληγές. Τις περισσότερες φορές όταν περάσει η πρώτη μέθη και ο ενθουσιασμός, η πλειοψηφία των άπιστων γυναικών ομολογούν ότι, εάν ήταν το έπαθλο μιας φανταστικής μονομαχίας, ανάμεσα στον γεμάτο ατέλειες άντρα τους και τον όμορφο άγνωστο, θα ήθελαν νικητής να είναι ο άντρας τους.






















Δεν υπάρχουν σχόλια: