7 Ιαν 2012

Οι νέοι ρόλοι του σύγχρονου πατέρα!

Μπαμπάδες εν δράση!

Οι σύγχρονοι μπαμπάδες δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτούς των προηγούμενων γενεών. Άνεργοι ή εργαζόμενοι, καταξιωμένοι ή όχι, άνθρωποι της καριέρας, απλοί εποχιακοί υπάλληλοι ή μεροκαματιάρηδες, όλοι λίγο ή πολύ λαμβάνουν μέρος σε οτιδήποτε αφορά την ανατροφή και την φροντίδα των παιδιών τους. Κάποιοι νιώθουν άνετα με τον νέο τους ρόλο, κάποιοι άλλοι, όχι και τόσο. Ωστόσο, όλο και μεγαλύτερος αριθμός "νέων μπαμπάδων", ταΐζει, αλλάζει, κάνει μπάνιο, ξυπνάει το βράδυ, παίζει, βγάζει βόλτα, διαβάζει και κάνει όλα όσα μέχρι πρότινος θεωρούνταν αποκλειστικές υποχρεώσεις της μητέρας. 
Εγώ προσωπικά, μόνο θετικά πράγματα βλέπω σε αυτόν τον ενεργό ρόλο του πατέρα στην οικογένεια, και όχι επειδή είμαι φεμινίστρια. Απλά γιατί πιστεύω, πως τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν πολύ πιο ισορροπημένα και με συγκροτημένη προσωπικότητα αν απολαμβάνουν την αγάπη, την στοργή, την καθοδήγηση, την φροντίδα, τον χρόνο, και την στήριξη και των δυο γονέων. Σε αντίθεση δηλαδή με τις παλαιότερες γενεές, που την ανατροφή των παιδιών αναλάμβαναν αποκλειστικά οι μητέρες και οι γιαγιάδες-παππούδες, τώρα συναντάμε όλο και περισσότερους γονείς, που χωρίς βοήθεια από συγγενείς ή τρίτα πρόσωπα, προσπαθούν να μοιράσουν τις αρμοδιότητες και να προσφέρουν όσο μπορούν στο σπίτι και στην ανατροφή των παιδιών τους. Για μένα αυτή η αλλαγή της κοινωνικής δομής της οικογένειας είναι αξιοθαύμαστη. 
Ακόμα κι εσείς που δεν νιώθετε ιδιαίτερα άνετα μέσα στον νέο σας ρόλο και θα προτιμούσατε να είστε απλά ο κουβαλητής του σπιτιού που βρίσκει τα παιδιά να κοιμούνται και το σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο, να θυμάστε πως τα παιδιά για να μεγαλώσουν σωστά και να είναι πραγματικά ευτυχισμένα, χρειάζονται και τους δυο σας. Δεν είναι ντροπή άλλωστε να συμμετέχετε σε ότι μέχρι πρότινος θεωρείτο γυναικεία δουλειά - απλούστατα γιατί όλα αυτά δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα δημιούργημα κοινωνικής μάθησης που τώρα καταρρίπτεται. Τα δικά μας παιδιά, θα θεωρούν αυτονόητα όσα τώρα εσείς ζορίζεστε να αποδεχθείτε. Χαρείτε λοιπόν την νέα πραγματικότητα και αποδεχθείτε το νέο σας ενεργό ρόλο. Μπορεί στην αρχή να νιώθετε λιγάκι άβολα, όταν όμως συνειδητοποιήσετε τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά σας από την παρουσία και την φροντίδα που τους προσφέρετε, οποιαδήποτε ένσταση σας θα καταρριφθεί μονομιάς.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: