13 Δεκ 2011

Τρεις στο κρεβάτι;

Τρεις στο κρεβάτι;

Μετανιώσατε για την απόφαση σας να κοιμάστε μαζί με το μικρούλη σας; Μην ανησυχείτε, και κυρίως μην επηρεάζεστε από τις τόσες απόψεις και ιδέες που διέπουν το θέμα αυτό. Όταν έρθει η ώρα, υπάρχουν πάντα τρόποι για να κάνετε εύκολη την μετάβαση στο δικό του κρεβατάκι.

  Η μέθοδος "τρεις στο κρεβάτι" είναι πια αρκετά διαδεδομένη. Τι γίνεται όμως όταν έρθει η ώρα για την πρώτη του "σόλο" νύχτα; Πόσο εύκολη είναι η διαδικασία της μετάβασης από την ζεστασιά και την ασφάλεια της αγκαλιάς σας στο μοναχικό του κρεβατάκι; Κάνατε αλήθεια το σωστό ή είχαν δίκιο οι γνωστοί και οι φίλοι που σας επισήμαναν τα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου; Η ανησυχία σας παίρνει άπειρες μορφές που μπορούν να συνοψιστούν σε έναν και μόνο συλλογισμό: πως θα καταφέρετε να μετατρέψετε αυτή την σημαντική στη ζωή του μετάβαση σε μια συναισθηματικά ανώδυνη για το ίδιο διαδικασία.


Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού

Είναι μόλις δύο μηνών, είστε κατάκοπη από τα βραδινά πήγαινε-έλα στο δωμάτιο του, οι δυνάμεις σας σας εγκαταλείπουν σιγά-σιγά κι έτσι παίρνετε την απόφαση να το φιλοξενήσετε "προσωρινά" στο κρεβάτι σας. Παρόλο που εξακολουθεί να ξυπνάει κάθε 2 με 3 ώρες, τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα για σας. Το ταΐζετε και το φροντίζετε χωρίς να χρειάζεται να αλλάξετε δωμάτιο. Ωστόσο, η προσωρινή αυτή φιλοξενία, μετατρέπεται με την πάροδο του χρόνου σε ρουτίνα ύπνου. Κάθε φορά που σκέφτεστε να την αλλάξετε, νιώθετε δυσφορία και το μικρό σας εξαγρίωση. Και τώρα τι γίνετε; 

"Όταν γέννησα τον Νικολάκη, δεν μπορούσα να τον αποχωριστώ ούτε λεπτό. Και δεν ήταν μόνο η κούραση και η εξάντληση των πρώτων μηνών που μας οδήγησαν στην απόφαση της φιλοξενίας του στο κρεβάτι μας. Ήταν κυρίως η ανάγκη μας να είμαστε δίπλα του, να ακούμε την καρδούλα του, να μην νιώθει μοναξιά. Όταν έμεινα έγκυος στο δεύτερο παιδί μας και η στιγμή που θα ερχόταν στον κόσμο πλησίαζε, αποφασίσαμε πως ήταν πια αρκετά μεγάλος για να μεταφερθεί στο κρεβάτι του. Ποτέ μας όμως δεν σκεφτήκαμε, πως κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό να συμβεί από την μια στιγμή στην άλλη..." (Αγγελική, 33 ετών).


Κρεβάτι για τρεις! 


Πολλοί γονείς, κάποιες φορές κατόπιν ώριμης σκέψης, άλλοτε από αγνή πρόθεση ή απλά λόγο σωματικής κούρασης, παίρνουν το μωρό στο κρεβάτι τους (κι εδώ δεν μιλάμε για μεμονωμένες περιπτώσεις). Άλλοι πάλι, κυρίως επειδή φοβούνται τις επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης, προτιμούν να συνηθίσει από μικρό να κοιμάται μόνο του. Ποια είναι όμως η "σωστή" απόφαση; Παρόλο που αρκετές μελέτες έχουν ασχοληθεί με το αντίκτυπο αυτής της μεθόδου, τόσο στην ψυχολογία του ίδιου του παιδιού όσο και στις σχέσεις του ζευγαριού, θα έλεγε κανείς πως τα συμπεράσματα είναι αντικρουόμενα. Ενώ δηλαδή κάποιες από αυτές επικεντρώνονται στα πλεονεκτήματα της, κάποιες άλλες δίνουν έμφαση στα μειονεκτήματα της εφαρμογής της. Προσωπικά εγώ, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως έχουμε να κάνουμε με μια καθαρά υποκειμενική απόφαση που σίγουρα έχει και θετικές αλλά και αρνητικές επιπτώσεις. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει σωστό και λάθος όταν μιλάμε για τον ύπνο του μωρού μας (αρκεί φυσικά, όπου κι αν κοιμάται, να τηρούνται οι βασικές αρχές ασφαλείας του). 
Η συγκεκριμένη μέθοδος, όπως και κάθε άλλη μέθοδος ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών μας, είναι μια κουκίδα στο χάρτη της ζωής τους. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό. Η υγιής ανάπτυξη τους εξαρτάται από ένα σωρό συνιστώσες και παράγοντες και όχι αποκλειστικά από του που θα κοιμούνται τους πρώτους μήνες ή χρόνια της ζωής τους. 
Έτσι, όπου κι αν αποφασίσετε πως θέλετε να κοιμάται και να ξυπνάει το μωρό σας, όποια κι αν είναι η τοποθέτηση σας πάνω στο θέμα αυτό, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και ικανοποιήστε τις ανάγκες σας. Αν αισθάνεστε αβεβαιότητα και δυσφορία με το μωρό ανάμεσα σας, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι που δεν σας ικανοποιεί. Σας διαβεβαιώνω, θα είναι το ίδιο ευτυχισμένο και στην κούνια του. Αν πάλι νιώθετε πως με το να κοιμάστε μαζί καλύπτεται κάποιες βασικές τωρινές σας ανάγκες (τόσο δικές σας όσο και του συντρόφου σας), αποτολμήστε το! Μπορεί να σας απασχολεί η στιγμή που θα πρέπει  να μεταβεί στο κρεβατάκι του, δεν χρειάζεται όμως να σας πανικοβάλει. Ζήστε την "σαγηνευτική" εμπειρία που επιλέξατε, κι όταν έρθει εκείνη η ώρα αντιμετωπίστε την σαν μια ακόμα μετάβαση στην ζωή του χωρίς άγχος και βιασύνες. Με αυτόν το τρόπο, θα βοηθήσετε το παιδί σας να εισπράξει την αλλαγή σαν ένα βήμα προς την ανεξαρτησία του. 


Η στιγμή της μετάβασης


Η μετάβαση από την στοργική και ζεστή αγκαλίτσα σας στο δικό του κρεβατάκι είναι σαφώς μια αγχωτική για το ίδιο το παιδί περίοδος και ορόσημο στην ζωή του. Ως γονείς, δεν θέλετε σε καμιά περίπτωση να στεναχωρήσετε το πιτσιρίκι σας, ωστόσο νιώθετε πως έχει μεγαλώσει πια αρκετά κι είστε έτοιμοι να κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας για να επισπεύσετε την πορεία προς την ανεξαρτησία του. Είναι δυνατόν να πετύχετε αυτόν το συνδυασμό;

  1. Συζητήστε μαζί του (γύρω στο 18 μήνα της ηλικίας του) τους λόγους για τους οποίους ήρθε η ώρα να αρχίσει να κοιμάται πια μόνο του. Δεν θέλετε να νιώσει απόρριψη και να θυμώσει μαζί σας έτσι δεν είναι; 
  2. Δώστε του την δυνατότητα να διαλέξει το κρεβατάκι του. Αγοράστε παρέα σεντόνια και πάπλωμα με αγαπημένους του ήρωες για να γίνει ακόμη πιο δελεαστικό.
  3. Η τοποθέτηση του κρεβατιού στο δωμάτιο του καλό θα ήταν να γίνει λίγο καιρό πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες της μετάβασης του. Έτσι, θα του δώσετε τον απαιτούμενο χρόνο για να αρχίσει να συνηθίζει την ιδέα της αλλαγής που θα επέλθει στο άμεσο μέλλον.
  4. Προγραμματίστε προσεχτικά την περίοδο που θα αρχίσετε τις προσπάθειες της μετάβασης στο κρεβατάκι του. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως μια τέτοια αλλαγή δεν πρέπει να συμπίπτει χρονικά με άλλες αγχωτικές για το παιδί περιόδους όπως, για παράδειγμα, με την γέννηση του 2ου παιδιού σας, με μια μετακόμιση ή με το ξεκίνημα του παιδικού σταθμού. 
  5. Αν επικαλείται ή γνωρίζετε ότι φοβάται το σκοτάδι, αγοράστε ένα φωτάκι νυκτός ώστε να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά. 
  6. Η χαλαρωτική μουσική έχει ευεργετικές ιδιότητες. Το πιτσιρίκι σας θα αρχίσει να συνηθίζει σε μια νέα μορφή χαλάρωσης, σε ένα μελωδικό υποκατάστατο της δικής σας αγκαλιάς και τρυφερότητας.
  7. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο διαρκεί χρονικά η περίοδος της μετάβασης. Αυτό εξαρτάται κυρίως από την ψυχοσύνθεση του ίδιου του παιδιού. Ενώ δηλαδή για κάποια παιδιά λίγες μόνο μέρες είναι αρκετές για να συνηθίσουν την καινούργια πραγματικότητα, για κάποια άλλα απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος. Έτσι, καλό θα ήταν να είστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο και υπομονετικοί μαζί του. Κάντε ένα βήμα την φορά και αποφύγετε τις φωνές και τις απειλές κάθε φορά που αντιδρά. Αποδεχθείτε ότι ίσως να μην είναι ακόμα έτοιμο συναισθηματικά για να σας αποχωριστεί. Σε αυτήν την περίπτωση, δώστε του λίγο ακόμα χρόνο...
  8. Όταν θεωρήσετε ότι ο χρόνος έχει ωριμάσει, αρχίστε να το μεταφέρετε στο κρεβατάκι του κατά την διάρκεια της νύχτας. Το πρωινό ξύπνημα στο δικό του χώρο είναι μια καλή αρχή. Δεν πειράζει αν κατά την διάρκεια της νύχτας επιστρέψει στο κρεβάτι σας. Σημασία έχει να αρχίσει να συνδυάζει τον ύπνο με τον δικό του χώρο. 
  9. Μπορείτε να εφαρμόσετε μια καινούργια ρουτίνα, όπως για παράδειγμα, αυτή της ανάγνωσης ενός παραμυθιού μέχρι να αποκοιμηθεί. Το μικρό σας σύντομα θα τρέχει στο κρεβατάκι του και θα περιμένει με ανυπομονησία να φανείτε. 
  10. Σε περιπτώσεις έντονης αντίδρασης, ξαπλώστε μαζί του στο κρεβατάκι του. Σταδιακά, μπορείτε να αρχίσετε να απομακρύνεστε. Στην αρχή να μένετε καθισμένοι δίπλα του, αργότερα να κάθεστε σε μια καρέκλα κοντά του, μέχρι να έρθει η στιγμή που η παρουσία σας δεν θα του είναι απαραίτητη για να ηρεμήσει και να αποκοιμηθεί. 
  11. Εφαρμόστε το παιχνίδι της "επιτυχίας". Κάθε φορά που θα κοιμάται μέχρι το πρωί στο κρεβάτι του, θα κερδίζει ένα αυτοκόλλητο της αρεσκείας του. Όταν συγκεντρώνει 7 στην σειρά (αν κοιμηθεί μόνο του δηλαδή μια ολόκληρη εβδομάδα) θα απολαμβάνει μια επιβράβευση που θα έχετε προσυμφωνήσει. 
Παρόλο που η μετάβαση αυτή δεν είναι ευχάριστη για κανέναν και καθόλου εύκολη υπόθεση, όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. Αν είστε από εκείνους τους γονείς που επέλεξαν την φιλοξενία του παιδιού στο δικό σας κρεβάτι, δεν χρειάζεται να φοβάστε ή να ανησυχείτε για τις συνέπειες αυτής σας της απόφασης. Με κατανόηση, μεθοδικότητα και υπομονή θα μεταβεί ομαλά, με σιγουριά και ασφάλεια στο στάδιο της ανεξαρτησίας του. Να είστε σίγουροι πως με τον καιρό και καθώς μεγαλώνει θα εφεύρει τρόπους που θα το ηρεμούν και θα το ταξιδεύουν στον κόσμο των ονείρων, κάτω από τα δικά του σκεπάσματα. 

Συνοπτικά, τα θετικά και τα αρνητικά της μεθόδου "τρεις στο κρεβάτι".



ΝΑΙ
ΟΧΙ
Βολικός Θηλασμός: Έχει αποδειχθεί ότι οι μητέρες που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με τα βρέφη τους τα θηλάζουν διπλάσιες φορές. Επιπλέον, τόσο η μητέρα όσο και το βρέφος δεν υποχρεώνονται να ξυπνήσουν τελείως.
Πιθανότητα πτώσης: Υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει το βρέφος από το κρεβάτι.
Καλύτερη εποπτεία: Αν το μωρό παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα, όπως για παράδειγμα άπνοια ύπνου, είναι πιθανότερο να το αντιληφθούν οι γονείς όταν κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι. Επίσης ο ρυθμός της αναπνοής σας μπορεί να βοηθήσει το αναπνευστικό σύστημα του βρέφους. Σύμφωνα με έρευνες ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι μειώνει τις πιθανότητες να προσβληθεί το βρέφος από το σύνδρομο του «αιφνίδιου θανάτου».
Κίνδυνος ασφυξίας: Αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες ασφυξίας του μωρού αν δεν λάβετε κάποια σημαντικά μέτρα. Προσοχή σε μαξιλάρια, κουβέρτες, παιχνίδια.
Ισχυρότεροι δεσμοί: Έχει αποδειχθεί ότι τα βρέφη που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους έχουν περισσότερη αυτοεκτίμηση, εμπιστοσύνη και συναισθηματική ασφάλεια από τα άλλα παιδιά.
Αντίο στις προσωπικές στιγμές: Το μωρό στο συζυγικό κρεβάτι μειώνει την σεξουαλική ζωή και τις προσωπικές στιγμές του ζευγαριού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: