21 Νοε 2011

34 Μέρες για τα Χριστούγεννα...σε μια εποχή κρίσης, υπάρχει πάντα μια ηλιαχτίδα φωτός!

Από μικρό παιδί, τα  Χριστούγεννα ήταν η αγαπημένη μου γιορτή. Όχι τόσο για τα δώρα που μου έφερνε ο Άγιος Βασίλης, όσο για τα συναισθήματα που ένιωθα μέσα από τις εικόνες, τις γεύσεις, τις μυρωδιές και τις μελωδίες που γέμιζε ο κόσμος γύρω μου.
Θυμάμαι κάποια Χριστούγεννα στην Αγγλία και κάποια άλλα στο Άμστερνταμ, τόσα χρώματα, τόση μαγεία στους δρόμους και στις βιτρίνες των καταστημάτων...τόση αγάπη παντού και τόσες σκέψεις...χαρούμενες πάντα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης!
Ίσως αυτή να είναι και η μαγεία των Χριστουγέννων. Ξεχνάς για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας, βλέπεις με αισιοδοξία το μέλλον και ονειρεύεσαι... αυτό έκανα κάθε Χριστούγεννα και αυτό αποφάσισα να κάνω και φέτος. Γιατί όχι και εσείς;


Θυμάμαι τα πρώτα Χριστούγεννα με τον γιο μας...τόσο ξεχωριστά, τόσο ιδιαίτερα. Όπως όλοι μας, θέλαμε να περάσει αξέχαστες στιγμές. Θυμάμαι του έβαζα Χριστουγεννιάτικα τραγουδάκια, τον είχα συντροφιά μου στην κουζίνα όταν έφτιαχνα τα μελομακάρονα, τον κάναμε βόλτες στην φωτισμένη Αθήνα, στολίσαμε το σπίτι μας, του διάβαζα Χριστουγεννιάτικες ιστορίες, και φροντίσαμε να δει όλους όσους αγαπάει και τον αγαπούν....και ήταν πραγματικά αξέχαστες αυτές οι πρώτες μας γιορτές. Ξέρετε γιατί; Γιατί ήταν η πρώτη φορά που συνειδητοποίησα πως τα παιδιά, δεν χρειάζονται πολλά πράγματα για να είναι ευτυχισμένα.
Αυτά τα πρώτα μας Χριστούγεννα έχω και φέτος σαν οδηγό. Σίγουρα θα μας λείψουν κάποια πράγματα, αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό. Μέσα από μια κρίση βρίσκεις αυτά που πραγματικά αξίζουν στην ζωή και μπορείς ν' αφεθείς σε όσα έχεις και με αυτά να πορευτείς. Σε μια εποχή κρίσης, τα υλικά αγαθά είναι άλλωστε πολυτέλεια για τους πολλούς. Αν το καλοσκεφτείτε, υπάρχουν  τόσα πολλά που μπορούν να γεμίσουν τις παιδικές ψυχές με χαρά και ευτυχία, πράγματα που δεν κοστίζουν απολύτως τίποτα. Και το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι πως έτσι, διδάσκουμε στα παιδιά μας ένα πολύ σημαντικό μάθημα…ότι τα λεφτά δεν είναι το παν! 
Φέτος, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, δεν απελπίζομαι. Ξέρω πως έχω τα πιο σημαντικά χαρίσματα για να περάσουμε αξέχαστες γιορτές, χαρίσματα που κι εσείς αν κοιτάξετε βαθιά μέσα σας, είμαι σίγουρη πως θα ανακαλύψετε.



Σας προτείνω λοιπόν να ακολουθήσετε τις συμβουλές μου για πραγματικά ευτυχισμένα Χριστούγεννα για σας και τα παιδιά σας.
1. Στολίστε το σπίτι σας. Βάλτε πολλά φωτάκια στο δέντρο σας, διακοσμήστε την κάθε γωνιά του σπιτιού σας, ετοιμάστε δώρα μαζί με τα παιδιά σας από χαρτόκουτα και πολύχρωμες κόλλες περιτυλίγματος. 2. Οργανωθείτε. Διάφοροι Δήμοι, φορείς, εμπορικά κέντρα και χώροι αναψυχής οργανώνουν δωρεάν χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις από τις πρώτες κιόλας μέρες του Δεκέμβρη και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Κάντε ένα ημερολόγιο εξορμήσεων και μην χάσετε καμιά ευκαιρία για διασκέδαση και χαρά. Εγώ κάθε τέτοια εποχή οργανώνω ένα τέτοιο πλάνο και σας διαβεβαιώνω, οι γιορτινές μας μέρες γεμίζουν πολύ πολύ ευχάριστα.3. Επιστρατεύστε την φαντασία σας και την βοήθεια των παιδιών σας. Με απλά υλικά μπορείτε να κατασκευάσετε χριστουγεννιάτικες κάρτες και δώρα για τους φίλους σας. Θυμάμαι πέρσι τα Χριστούγεννα έφτιαξα με τον Γιάννη και την Μελίνα καρτούλες για όλα τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Κόψαμε, ζωγραφίσαμε, κολλήσαμε και το πιο σημαντικό απ' όλα είναι ότι διασκεδάσαμε με την ψυχή μας.4. Ετοιμάστε γλυκά μαζί με τα παιδιά σας. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσο χρήσιμοι βοηθοί μπορεί να αποδειχθούν. Να θυμάστε πως αυτές οι μικρές καθημερινές στιγμές θα τους μείνουν ανεξίτηλες στην μνήμη και θα σηματοδοτήσουν την μοναδικότητα των γιορτών της δικής σας οικογένειας. 5. Στολίστε το δέντρο με χειροποίητα στολίδια που θα ετοιμάσετε μόνοι σας. 6. Κανονίστε να συναντήσετε αγαπημένα σας πρόσωπα. 7. Αγοράστε χριστουγεννιάτικα παραμύθια ή δανειστείτε κάποια από την δανειστική βιβλιοθήκη της περιοχής σας. Τα παιδιά λατρεύουν τις ιστορίες με τον Άγιο Βασίλη και την μαγεία των Χριστουγέννων.8. Οργανώστε μια βραδιά Χριστουγεννιάτικων ταινιών στο σπίτι. Σε όλα τα video club υπάρχουν πολλές τέτοιες ταινίες που θα ταξιδέψουν τα παιδιά σας στον κόσμο της μαγείας. 9. Περπατήστε στο κέντρο της πόλης. Τα χρώματα, οι μυρωδιές και οι μελωδίες γεννούν μοναδικά συναισθήματα στις παιδικές ψυχές. 10. Καθίστε γύρω από το αναμμένο τζάκι, φάτε γλυκά και πιείτε ζεστή σοκολάτα, τραγουδήστε, μιλήστε για τον Άγιο Βασίλη και ετοιμάστε το γράμμα του το οποίο, μπορείτε την επόμενη κιόλας μέρα να ταχυδρομήσετε στα ειδικά κουτιά που βάζουν κάθε τέτοια εποχή έξω από τα ταχυδρομεία. Θυμάμαι με πόση ανυπομονησία περίμεναν πέρσι τα παιδιά μου αυτήν την στιγμή. Σηκώθηκαν πρωί πρωί και με το γράμμα στο χέρι περπατήσαμε μέχρι το ταχυδρομείο για να τα στείλουμε. Ακόμα την θυμούνται αυτήν την ημέρα. 11. Ο Δήμος Αθηνών και κάποιοι άλλοι δήμοι όπως αυτός της Αγίας Παρασκευής οργανώνουν μια βόλτα στην περιοχή με το χριστουγεννιάτικο τρενάκι. 12. Πάρτε το αυτοκίνητο και οργανώστε μια βραδιά εύρεσης του καλύτερου στολισμένου κήπου ή σπιτιού. Όταν ο Γιάννης μου ήταν 2,5 ετών ξετρελαινόταν να κοιτάει τα στολισμένα σπίτια και να αναγνωρίζει τα αντικείμενα που περιείχαν οι κήποι ή τα μπαλκόνια. Πολλές στάσεις δεν λέω, αλλά αυτές οι στιγμές αξίζουν όσο τίποτα άλλο!

Όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα, ο Άγιος Βασίλης θα έρθει για όλους μας και φέτος. Διασκεδάστε, δημιουργήστε, αφεθείτε, μοιραστείτε, συγχωρέστε, νιώστε την ζεστασιά και την μαγεία των ημερών που έρχονται και πορευθείτε! Τα πιο σημαντικά πράγματα στην ζωή, δεν είναι πράγματα!


Δεν υπάρχουν σχόλια: