28 Φεβ 2014

Σχολικός Εκφοβισμός

Συμβουλές για γονείς που τα παιδιά τους μπορεί να είναι θύματα σχολικού εκφοβισμού.

Αρχικά, θα ήθελα να κάνω μια μικρή εισαγωγή στην έννοια του "σχολικού εκφοβισμού". Παρόλο που το φαινόμενο υπήρχε και θα υπάρχει, στις μέρες μας η έκταση του φαινομένου είναι τέτοια, που συχνά, κάποιοι καταλήγουν να θεωρούν την επιθετικότητα, την σύγκρουση ή την διαφωνία ταυτόσημη με τον εκφοβισμό. 
Καλό θα ήταν λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε πως με την έννοια "σχολικός εκφοβισμός" εννοούμε την επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που προέρχεται από ένα άτομο ή από μια ομάδα ατόμων που απειλεί και ηθελημένα πληγώνει ή εκφοβίζει (σωματικά ή ψυχολογικά) ένα άλλο παιδί (ή ομάδα παιδιών). 

Τα σημάδια / συμπτώματα του σχολικού εκφοβισμού είναι:

1. Σωματικά σημάδια: απώλεια προσωπικών αντικειμένων, σχισμένα ρούχα, σωματικές κακώσεις, προβλήματα υγείας λόγω στρες (αδιαθεσία, πονοκέφαλοι, στομαχικές ενοχλήσεις, ξαφνικό τραύλισμα, αλλαγή στις συνήθειες φαγητού, απώλεια όρεξης, αίσθηση κόπωσης και λήθαργου).  
2. Συναισθηματικά σημάδια: εναλλαγές διάθεσης, εμφανείς αλλαγές προσωπικότητας, μόνιμο στρες - νευρικότητα, υπερβολική ευαισθησία, παθητικότητα, δειλία, απόσυρση, κατάθλιψη, κλάμα, έλλειψη αυτοπεποίθησης, χαμηλή αυτοεκτίμηση, εχθρότητα, αμυντική στάση. 
3. Σημάδια συμπεριφοράς: απόσυρση, αδικαιολόγητες απουσίες, μειωμένη συγκέντρωση, αποδείξεις αυτοτραυματισμού. 
4. Σημάδια σχετικά με το σχολείο και την σχολική κοινότητα: αλλαγή στις επιδόσεις, απώλεια ενδιαφέροντος για το σχολείο, δυσκολία συγκέντρωσης, εύκολη διάσπαση, σχολική άρνηση.

Τα παραπάνω σημάδια, μπορεί να οφείλονται σε άλλες δυσκολίες του παιδιού. Ωστόσο, καλό θα ήταν να διερευνήσουμε και την πιθανότητα αυτά τα σημάδια - συμπεριφορές να οφείλονται σε σχολικό εκφοβισμό. 

Αν υποψιάζεστε πως το παιδί σας είναι θύμα σχολικού εκφοβισμού τότε: 

1. Ρωτήστε το. Πολλά παιδιά δεν θα μιλήσουν από μόνα τους. Προσεγγίστε το παιδί σας και δώστε του τον χώρο και τον χρόνο να εκφράσει αυτό που βιώνει. 
2. Ενημερώστε το σχολείο έτσι ώστε να πάρει τα απαραίτητα μέτρα. 
3. Συμπαρασταθείτε στο παιδί σας. 
4. Πιστέψτε αυτό που σας λέει και διερευνήστε το. 
5. Συζητήστε μαζί του το ότι δεν φταίει το ίδιο που δέχεται εκφοβισμό. 
6. Συμβουλέψτε το να μην απαντήσει στον εκφοβισμό με εκφοβισμό. 
7. Εννοείτε πως δεν το παροτρύνουμε να αγνοήσει τον εκφοβισμό. Ξεκαθαρίζουμε πως τον εκφοβισμό δεν τον ανεχόμαστε και πρέπει να τον σταματάμε. 
8. Ρωτήστε το πως θα ήθελα να χειριστούμε το θέμα. Είναι σημαντικό να συμμετέχουν και τα παιδιά στην απόφαση. 
9. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας δεν φοβάται να ζητήσει βοήθεια. 
10. Πείτε του πως χαίρεστε που σας το είπε και διαβεβαιώστε το πως θα προσπαθήσετε να βοηθήσετε τόσο εσείς όσο και το ίδιο το σχολείο. 
11. Αποφύγετε την επαφή με τους γονείς του παιδιού που εκφοβίζει το δικό σας. Το πιο πιθανό είναι να μην βοηθήσει την κατάσταση.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: