13 Ιαν 2014

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ


ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2014

Τον τελευταίο χρόνο έχω την τιμή και την χαρά να εργάζομαι σε σχολικές μονάδες και να έρχομαι καθημερινά σε επαφή με Διευθυντές, συλλόγους γονέων, γονείς, δασκάλους και παιδιά σε απόγνωση.
Ως ψυχολόγος έχω πολλαπλούς ρόλους και υποχρεώσεις απέναντι στην μικρή αυτή κοινωνία που χρειάζεται υποστήριξη και προσεχτική μεθόδευση ζητημάτων που αφορούν τόσο στην σχολική κοινότητα όσο και στις σχέσεις των γονιών με το παιδί και το σχολείο.
Παρόλο που οι διευθυντές, οι σχολικοί σύμβουλοι, οι σύλλογοι γονέων και οι δάσκαλοι προσπαθούν με αμείωτο ενδιαφέρον να διδάξουν και παράλληλα να φροντίσουν την ψυχική υγεία των παιδιών μας, η ίδια η κοινωνία γυρνάει την πλάτη σε μια επιτακτική ανάγκη - αυτήν της μόνιμης τοποθέτησης ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα Δημόσια σχολεία αυτού του τόπου.
Οι συμβάσεις με ημερομηνία λήξεως, δεν μπορούν δυστυχώς να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα σε μια κοινωνία που η ενδοσχολικη βια, η κρίση που αντιμετωπιζουν οι οικογένειες και τα ψυχολογικά προβλήματα των γονιών και των παιδιών, διακρως αυξάνονται. Όσο κι αν προσπαθήσω εγώ και ο κάθε συνάδελφος, τα προβλήματα είναι τόσα πολλά που δυστυχώς αναγκαζομαστε να συμβιβαστουμε με το εδώ και τώρα χωρίς όνειρα, στόχους και βλέψεις για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών αυτού του τόπου.
Κι ενώ αμύθητα ποσά δαπανώνται για μίζες, τα σχολεία μας, παρακαλούν για έναν ειδικό που θα ρίξει φως στην ψυχή των παιδιών, που θα στηρίξει το δύσκολο έργο των δασκάλων, που θα προσεγγίσει τους γονείς και θα τους εκπαιδεύσει στην σωστή αντιμετώπιση του εκάστοτε προβλήματος και που θα θέσει την υποδομή για σχολεία χωρίς βια, χωρίς ρατσισμό, χωρίς διακρίσεις και περιθωριοποιηση.

Ας αφυπνιστούμε όλοι και ας προσπαθησουμε για κάτι καλύτερο. Εγώ αυτό προσπαθώ και ελπίζω να κάνουν το ίδιο και οι συνάδελφοι μου. Το έργο μας, η επιρροή μας, η αγάπη για την δουλειά μας και η συνεισφορά μας στα σχολεία αυτού του τόπου  ίσως και να ταρακουνήσει λίγο τα μεγάλα εκείνα κεφάλια που επιλέξαμε να μας κυβερνούν και να παίρνουν αποφάσ
εις για μας...    

Δεν υπάρχουν σχόλια: