20 Ιαν 2012

Διαφωνίες γονέων για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών

Ο "Καλός" και ο "Κακός" μπάτσος του σπιτιού!



Όλο και πιο συχνά ακούω ιστορίες νέων ζευγαριών, που μετά τον ερχομό του πρώτου τους παιδιού, καυγαδίζουν συνέχεια και δεν μπορούν να βρουν μια κοινή γραμμή διαπαιδαγώγησης του. Σύμφωνα με μια έρευνα στις ΗΠΑ, το 90% των ζευγαριών που πήραν μέρος, δήλωσαν ότι διαφωνούν και τσακώνονται πολύ συχνότερα από τότε που απέκτησαν παιδί. 
Είναι λοιπόν αναμενόμενο, και σε γενικές γραμμές φυσιολογικό, να υπάρχουν διαφωνίες και εντάσεις μεταξύ των δυο συντρόφων, αναφορικά στην ανατροφή και στην διαπαιδαγώγηση του πιο σημαντικού ανθρώπου της ζωής τους - του παιδιού τους. 


Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Απλούστατα γιατί είναι δυο διαφορετικοί χαρακτήρες, με διαφορετικές αξίες και πεποιθήσεις, διαφορετικές εμπειρίες και βιώματα. Επίσης, είναι δυο άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει σε διαφορετικά περιβάλλοντα, με διαφορετικούς γονείς, δασκάλους, φίλους και διαφορετικές πρακτικές διαπαιδαγώγησης. 
Αυτοί οι δυο άνθρωποι, εσείς, καλείστε να κάνετε το καλύτερο δυνατό για να μεγαλώσετε ένα ευτυχισμένο και ισορροπημένο παιδί. Ωστόσο, συχνά τα δικά σας πιστεύω και θέλω, έρχονται σε αντιπαράθεση με αυτά του συντρόφου σας. Διαφωνείτε σε θέματα που αφορούν απλά καθημερινά πράγματα, όπως το πόσο ζεστά πρέπει να ντυθεί στο σχολείο, μέχρι πιο σύνθετα, όπως την τήρηση της τιμωρίας που του έχετε επιβάλει γιατί αθέτησε έναν από τους κανόνες του σπιτιού σας. Αρκετές φορές, η μαμά παίρνει τον ρόλο του "κακού μπάτσου" και ο μπαμπάς του "καλού" που τείνει  να είναι και ο πιο ελαστικός της υπόθεσης. Αυτή η κατάσταση ασφαλώς δεν αρέσει σε κανέναν, αφού φθείρει τόσο την σχέση σας όσο και τον ψυχισμό του παιδιού σας.


Διαφωνίες STOP



  • Παρόλο που κάποιες φορές δεν είναι εύκολο να παραβλέψετε αυτό που δεν σας αρέσει, που δεν αποδέχεστε ή που δεν συμφωνείτε, για το καλό του παιδιού σας πρέπει να το κάνετε. 
  • Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο έτσι ώστε να συζητήσετε με τον σύντροφο σας τις αξίες, τα πιστεύω, τις πεποιθήσεις σας και την γραμμή διαπαιδαγώγησης που θα θέλατε να ακολουθήσετε στα παιδιά σας. 
  • Μάθετε να ακούτε ο ένας τον άλλο και να σέβεστε τις απόψεις του/της. 
  • Βρείτε κάποιους κανόνες που θα συμφωνήσετε να θεσπίσετε στο σπίτι σας. Η αυστηρή τήρηση τους, θα είναι η δέσμευση και των δυο σας.
  • Κάθε φορά που πάει κάτι στραβά, μην επιπλήττετε την συμπεριφορά του συντρόφου σας μπροστά στο παιδί. Κάντε του ένα νεύμα και πηγαίνετε σε κάποιο άλλο δωμάτιο να συζητήσετε το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί. Αν αυτό δεν είναι εφικτό την δεδομένη στιγμή, περιμένετε μέχρι το βράδυ που θα μπορέσετε με την ησυχία σας να συζητήσετε τα γεγονότα και τις επιλογές διαχείρισης τους εκ νέου.
  • Να θυμάστε πως αγαπιέστε και προσπαθείτε και οι δυο να πετύχετε το ίδιο πράγμα - να μεγαλώσετε σωστά τα παιδιά σας έστω κι αν ο δρόμος που ακολουθείτε είναι διαφορετικός. Με τους καυγάδες και τις φωνές, τίποτα δεν επιλύεται - αντιθέτως τα προβλήματα διογκώνονται. Προσπαθήστε να μοιραστείτε τις ανησυχίες και τους φόβους σας, να είστε ήρεμοι και να δουλέψετε ομαδικά προς την επίτευξη του στόχου σας.


Οι διαφωνίες γονέων οδηγούν σε προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών




  • Όταν διαφωνείτε μπροστά στο παιδί για την ανατροφή και τα όρια/κανόνες που έχετε θέσει, του μεταφέρετε αντικρουόμενα μηνύματα και το μπερδεύεται. Δεν ξέρει ποιο είναι το σωστό και το λάθος, ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ποια όχι.
  • Όταν ο ένας από τους δυο γονείς είναι πιο ελαστικός, το παιδί τείνει να τον χρησιμοποιεί προς όφελος του και να γίνεται χειριστικό μαζί του. Αυτό έχει ως συνέπεια, να μεταφέρει αυτήν την τακτική και στην μετέπειτα ζωή του, ψάχνοντας διαρκώς για τρόπους που θα μπορέσει να γλιτώσει την τιμωρία ή να πετύχει με πλάγιους τρόπους τον στόχο του. 
  • Τα παιδιά χρειάζονται κανόνες/όρια και σταθερότητα για να αναπτυχθούν σωστά. Όσο κι αν δεν σας αρέσουν κάποια πράγματα ή δεν αντέχετε να το βλέπετε στεναχωρημένο, για το καλό του, πρέπει να το συνηθίσετε.
  • Να θυμάστε πως τα περισσότερα περιστατικά προβληματικής συμπεριφοράς παιδιών ξεκινούν από τις διαφωνίες των γονιών τους ως προς την διαπαιδαγώγηση τους. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ασταθή περιβάλλοντα, χωρίς σαφείς κανόνες και αυστηρή τήρηση ορίων, εμφανίζουν προβληματικές συμπεριφορές μεγαλώνοντας, αναπτύσσουν ανασφάλειες, δυσκολία στην επίλυση και διαχείριση προβλημάτων όπως και στην επικοινωνία.
  • Έτσι, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, πως η συμφωνία, η επικοινωνία, και η κοινή γραμμή πλεύσης των δυο συντρόφων, είναι απαραίτητα συστατικά για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού. Οι διαφωνίες άλλωστε, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα αρνητικό πρότυπο επικοινωνίας που βλέπει το παιδί και μιμείται. Αποφύγετε τις εντάσεις, ηρεμήστε και μάθετε να συζητάτε. Να θυμάστε πως όλοι μας λίγο ή πολύ αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα. Ωστόσο έχουμε πάντα την επιλογή του τρόπου που θα διαχειριστούμε την κατάσταση. Ας είναι λοιπόν η διαχείριση της προς όφελος της σχέσης και του παιδιού μας! Μπορείτε να τα βγάλετε πέρα χωρίς φωνές και επικρίσεις! Με αγάπη και σεβασμό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: