20 Δεκ 2011

Το μόνο που χρειάζονται τα παιδιά για να είναι ευτυχισμένα τις γιορτές είναι...

Τι χρειάζονται τα παιδιά 
για να είναι "ευτυχισμένα" τις γιορτές;

Δεν υπάρχει γονιός, που να μην θέλει να βλέπει το παιδί του ευτυχισμένο... 
Ιδιαίτερα τώρα τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων! 
Τι θα τους προσφέρει αλήθεια περισσότερη χαρά και ευχαρίστηση; 
Τι έχουν ανάγκη τα παιδιά για να περάσουν ονειρεμένες γιορτές που θα τους μείνουν ανεξίτηλες στην μνήμη καθώς θα μεγαλώνουν;

Οι γιορτινές αυτές μέρες είναι συνυφασμένες με την παιδική ηλικία. Όλα στολίζονται και βάζουν τα καλά τους για να δώσουν ζωή στην φαντασία των παιδιών μας και να τα ταξιδέψουν στην μαγεία των ημερών που, περίμεναν με λαχτάρα έναν ολόκληρο χρόνο. Δώρα, γλυκά, χριστουγεννιάτικα δέντρα, στολίδια, κάρτες, ο Άγιος Βασίλης, παραμύθια επιστρατεύονται στην υπηρεσία των παιδιών και κάνουν τα μάτια τους να λάμπουν από χαρά και ευχαρίστηση. Εμείς, θέλοντας να τους προσφέρουμε όση περισσότερη από την μαγεία μπορούμε, αναρωτιόμαστε τι χρειάζονται πραγματικά για είναι ευτυχισμένα... Για να περάσουν αξέχαστες στιγμές που θα θυμούνται στην ενήλικη ζωή τους και θα τα κάνουν χαμογελούν. Είναι αλήθεια τα δώρα και τα παιχνίδια κάτω από το δέντρο ή μήπως...

Το νόημα της γιορτής

Τα Χριστούγεννα, σαν γεγονός και περίοδος, είναι από μόνα τους πολύ λαμπερά και χαρίζουν απλόχερα χαρά και ευχαρίστηση στα παιδιά μας. Περνάνε αρκετές μέρες χωρίς σχολείο και υποχρεώσεις, βλέπουν φίλους και συγγενείς που είχαν καιρό να δουν, τρώνε και διασκεδάζουν με φίλους, κάνουν βόλτες, χαίρονται τις στολισμένες γωνιές της πόλης ή του χωριού που επισκέπτονται, περνάνε ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους, αναμένουν τον Άγιο Βασίλη. Η μαγεία υπάρχει παντού και είναι αρκετή πιστέψτε με, για να χαρίσει χαμόγελα και χαρά στα παιδιά όλου του κόσμου. Όπως αναφέρει και η παιδοψυχολόγος Φρανσουάζ Ντολτό "γιορτή είναι να μπορείς να επινοείς διαφόρων ειδών χαρές, να έχεις στενές σχέσεις με τους άλλους, να δείχνεις την χαρά σου και να βλέπεις αυτήν των άλλων, να μπορείς να χαίρεσαι μαζί τους... Είναι η παραβίαση των συνηθειών της καθημερινότητας, που χαρίζει απόλαυση". 

Πραγματικά ευτυχισμένα Χριστούγεννα...

Για να χαρείς την χαρά σου, χρειάζεσαι ανθρώπους γύρω σου... Πόσο μάλλον τα παιδιά. Οι άνθρωποι αυτοί είμαστε εμείς οι ίδιοι που μπορούμε να απολαύσουμε την μαγεία των Χριστουγέννων κάνοντας ένα σωρό όμορφες δραστηριότητες μέσα και έξω από το σπίτι με τα πιτσιρίκια μας. Βόλτες, κατασκευές, ιστορίες από τα δικά μας παιδικά Χριστούγεννα, τραγούδια μεταξύ άλλων είναι η χρυσόσκονη που μαγεύει και ταξιδεύει τα παιδιά μας στο παραμύθι των ημερών. Επίσης, κάποιοι συγγενείς έρχονται να προσθέσουν την ασημόσκονη στην χαρά των παιδιών μας μοιράζοντας μαζί τους μοναδικές στιγμές. Ο παππούς, η γιαγιά, θείοι και θείες έχουν πολλά να πουν και να δώσουν στα παιδιά που έχουν ανάγκη από την επαφή μαζί τους και το μοίρασμα της χαράς τους. Τέλος, είναι τα άλλα παιδάκια, οι φίλοι, τα ξαδερφάκια, οι συμμαθητές τους που κάνουν τις γιορτινές αυτές μέρες να λάμπουν δυνατά μέσα τους. Τα παιδιά, πολύ περισσότερο από τα δώρα και τα παιχνίδια, χρειάζονται παρέα... Ανθρώπους γύρω τους που θα μοιραστούν μαζί τους τις στιγμές τους και θα ζωγραφίσουν παρέα τις μελλοντικές αναμνήσεις από τα παιδικά τους Χριστούγεννα. 
Επιστρατεύστε την φαντασία σας, θυμηθείτε τα δικά σας παιδικά χρόνια και απελευθερωθείτε. Τόσο εσείς, όσο και τα πιτσιρίκια σας έχετε ανάγκη από ξεκούραση, ηρεμία και χαρά. Ότι κι αν σας απασχολεί, μπορεί να περιμένει... Οι γιορτινές αυτές μέρες, όχι. Σκεφτείτε, ρωτήστε, συζητήστε μαζί τους για το πως θέλετε να περάσετε αυτές τις γιορτές και διασκεδάστε με την ψυχή σας. Όσο υπάρχουν στην ζωή σας άνθρωποι που αγαπάτε και σας αγαπούν, τα Χριστούγεννα θα είναι πάντα μαγικά για όλους σας!         

Δεν υπάρχουν σχόλια: