14 Μαρ 2013

6η Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα


Πολιτισμός στους δρόμους της Ελλάδας - Μια εβδομάδα αφιερωμένη στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, την επαγρύπνηση και την πρόληψη!

Εδώ και δύο περίπου μήνες έχω την τιμή και την χαρά να εργάζομαι για το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) "Πάνος Μυλωνάς". Ένα Ινστιτούτο που το έργο του είναι μοναδικό, οι δράσεις του πρωτοπόρες και οι προσπάθειες των συνεργατών, ιδρυτικών μελών, υπαλλήλων και φορέων αξιοσημείωτες, για μια χώρα που καθημερινά βουλιάζει στην απελπισία και την εξαθλίωση. Υπάρχουν ευτυχώς, ακόμα Άνθρωποι με οράματα και στόχους, Άνθρωποι που αφιερώνουν την ζωή τους στην πρόληψη, Άνθρωποι που μέσα από τον πόνο της προσωπικής τους απώλειας θέλουν να μοιραστούν, να εκπαιδεύσουν, να προφυλάξουν και να συντελέσουν ενεργά στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους. Άνθρωποι που δεν το βάζουν κάτω ακόμα και όταν οι κρατικοί μηχανισμοί τους κλείνουν τις πόρτες, δυσχαιρένουν το έργο τους και παραβλέπουν την σημασία του. Επικρωτώ και θαυμάζω το έργο τους - μακάρι το κράτος να σκύψει πάνω στις προσπάθειες τους με την δέουσα προσοχή.

Έτσι, θα ήθελα με χαρά να σας ανακυνώσω πως το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ.) αναγγέλλουν την Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας που συνδιοργανώνουν για 6ησυνεχή χρονιά  από τις 15 έως τις 23 Μαρτίου 2013 αναλαμβάνοντας δράσεις πανελλαδικά. Μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν πολυάριθμες δράσεις σε όλη την Ελλάδα, με συμμετοχή 143 φορέων που διοργανώνουν δραστηριότητες για μαθητές, γονείς και πολίτες γενικότερα, ευαισθητοποιώντας την κοινωνία και στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα για την ασφάλεια και την πρόληψη - την προστασία της ζωής στο δρόμο. Στην "Τεχνόπολη" στο Γκάζι καθημερινά θα υπάρχουν εφαρμογές και προγράμματα για την Κυκλοφοριακή Αγωγή και την Οδική Ασφάλεια με τη χρήση του Σύγχρονου εξοπλισμού του Ινστιτούτου. Θα είμαι κι εγώ εκεί σε αυτήν την προσπάθεια για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο αύριο για μας και τα παιδιά μας. Το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε στην ακόλουθη διεύθυνση: http://www.ioas.gr/index.php?ID=latest_news&Rec_ID=4254


6 Μαρ 2013

Ημέρα κατά της σχολικής Βίας


 


6 Μαρτίου
 Πανελλήνια ημέρα κατά της βίας στα σχολεία...


Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Πανελλήνια Ημέρα κατά της βίας στα σχολεία. Είναι μια μέρα που σκύβει πάνω από τα θύματα του σχολικής βίας και του εκφοβισμού, της παραβίασης δηλαδή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών, στα πλαίσια της σχολικής κοινότητας
Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει την συστηματική και επαναλαμβανόμενη επιθετική συμπεριφορά κάποιων ατόμων (των θυτών) προς κάποια άλλα (των θυμάτων) με σκοπό την επιβολή και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου.

Οι κύριες μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται είναι: η λεκτική (π.χ. κοροϊδία), η κοινωνική (π.χ. αποκλεισμός από τις παρέες), η σωματική (π.χ. χτυπήματα), η ηλεκτρονική (π.χ. απειλές μέσω του διαδικτύου) και η σεξουαλική (π.χ. σεξουαλική παρενόχληση). 


Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο που μας αφορά όλους. Δεν έχει να κάνει μόνο με τον μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες, λαμβάνοντας το ρόλο του παρατηρητή ή γνωρίζουν την ύπαρξη του φαινομένου. Γονείς, Δάσκαλοι, Δήμοι και Κοινότητες ας ευαισθητοποιηθούν και ας προσπαθήσουν να εντοπίσουν τα βαθύτερα αίτια της επιθετικότητας. Μιλήστε ανοιχτά στα παιδιά σας για το φαινόμενο αυτό, αγκαλιάστε τις ανησυχίες και τις σκέψεις τους, τολμήστε να παλέψετε για μια ποιο δίκαιη και εναρμονισμένη σχολική κοινότητα. Είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού να πηγαίνει σχολείο χωρίς να φοβάται και είναι υποχρέωση όλων μας να το προστατέψουμε!