31 Μαΐ 2012

Η ερώτηση για τον μήνα Ιούνιο

Η ερώτηση για τον μήνα Ιούνιο είναι: 




"Πως και με ποιους θα επέλεγες να περάσεις την τελευταία μέρα της ζωής σου";


Περιμένω τις απαντήσεις σας μέχρι της 30-06-2012 στην ηλεκτρονική διεύθυνση mairakaripoglou@gmail.com. Δίπλα στην λέξη "θέμα" αναγράψτε "απάντηση για τον μήνα Ιούνιο. 

Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος




Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος



Ο αριθμός θανάτων από το κάπνισμα και τις παθήσεις που το αυτό προκαλεί είναι σοκαριστικοί. Ακόμα πιο σοκαριστικό όμως, είναι το να βλάπτουμε την υγεία όσων αγαπάμε, υποβάλλοντας τους στην διαδικασία του παθητικού καπνίσματος, αψηφώντας τις συνέπειες αυτής μας την πράξης ή επιλέγοντας να μην τις βλέπουμε.
Σήμερα, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος – γιορτάζουμε την επιλογή μας να πούμε «όχι» σε ότι μας κρατά δέσμιους σε μια εξαρτημένη και αδιέξοδη πραγματικότητα, σε μια συνήθεια, που όπως όλες οι συνήθειες, με τόλμη και αποφασιστικότητα μπορεί να διακοπεί. Δεν λέω ότι είναι εύκολο… λέω απλά ότι είναι εφικτό! Για σένα, για το παιδί σου, για την υγεία σου, για την καθαρή ατμόσφαιρα του σπιτιού σου, για ότι θεωρείς πιο σημαντικό, αξίζει να προσπαθήσεις. Καμιά μάχη δεν κερδίζεται χωρίς προσπάθεια και αγώνα… και μην πεις ποτέ πως δεν μπορείς χωρίς καν να προσπαθήσεις. Θα εκπλαγείς από την δύναμη που έχεις μέσα σου, αρκεί να το αποφασίσεις και να δεσμευτείς σε αυτήν σου την απόφαση. Πλέον υπάρχουν πάρα πολλές μέθοδοι και οργανισμοί που μπορούν να σε στηρίξουν και να σε βοηθήσουν σε αυτήν σου την προσπάθεια. Βάλε λοιπόν στόχο την «ζωή» και πορεύσου προς την απελευθέρωση σου. Καλή επιτυχία!!!
(Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: mairakaripoglou@gmail.com).       

Απαντήσεις για τον μήνα Μάϊο


Οι απαντήσεις σας για τον μήνα Μάϊο είναι οι ακόλουθες:



-Αγάπη…
Σεβασμός…
Αφοσίωση…
Αυτά σίγουρα συνθέτουν την πραγματική φιλία (Ειρήνη, 28 ετών).

-Μπορεί κανείς να ζήσει χωρίς ανθρώπους, χρειάζεται όμως έναν τουλάχιστον πραγματικό φίλο (Αλέξης, 32 ετών).

-Πραγματικη φιλία είναι να δίνεις χωρίς να περιμένεις να πάρεις. 
Πραγματική φιλία είναι να χτυπάς την πόρτα των ανθρώπων που θεωρείς φίλους σου, ξανά και ξανά και ξανά, μόνο και μόνο επειδή πιστεύεις ότι σε χρειάζονται. Να μη σε ενδιαφέρει η επανειλημμένη απόρριψη γιατί έχεις καταλάβει ότι οι ψυχές σας ζητούν τα ίδια πράγματα, ότι αυτός ο φαινομενικά αδιάφορος άνθρωπος υποφέρει κάτω από τα χαμόγελα. 
Από την άλλη... φιλία είναι... κάποτε να ανοίξεις αυτή την πόρτα... να μην κρύβεσαι αιωνίως.. να μην εξευτελίζεις, λες ψέμματα, καρφώνεις πισώπλατα ανθρώπους που προσπάθησαν να σε στηρίξουν. Κι αν το έχεις σκοπό.. τότε να μην παριστάνεις ποτέ το φίλο. Αν δεν αντέχεις αυτό το ρόλο.
 
Πραγματική φιλία είναι να μην εξαφανίζεσαι χωρίς ίχνη παρά μόνο μια τυχαία κάρτα κάποια άδεια Χριστούγεννα.
 
Και αν όλα αυτά έχουν γίνει... Και αν έχουν περάσει χρόνια και έχουμε αλλάξει (γιατί όλοι ωριμάζουμε και αλλάζουμε, συνήθως προς το καλύτερο, και η γονεϊκότητα βοηθάει σ' αυτό) τότε ίσως πραγματική φιλία (γιατί για μένα η φιλία είναι ένα συναίσθημα ΜΕΣΑ μας, όχι εξαρτώμενο από άλλα άτομα) είναι να κοιτάμε πίσω... να βρούμε αυτούς που πονέσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη.... αυτούς που δε σκεφτήκαμε καν οτι κάναμε να δακρύσουν...
 
και τοτε... ισως τοτε... πραγματική φιλία, ανθρωπιά, τιμή, είναι να πούμε ... συγγνώμη...
 
Όλοι οφείλουμε τις συγνώμες μας. Κάποιοι έχουν την τύχη να μπορούν να τις δώσουν. Και μόνο μετά από την αναγνώριση των ευθυνών μας στις αποτυχημένες μας σχέσεις θα μπορέσουμε να χτίσουμε πλέον πραγματικές φιλίες με νέους αποδέκτες (Χριστίνα, Κ. 30 ετών).

-Η ζωή δεν αξίζει χωρίς πραγματικούς φίλους (Άρτεμις, 30 ετών).

-Η πραγματική φιλία υπάρχει όπου υπάρχουν γέλια, χαμόγελα, αναμνήσεις και εμπιστοσύνη (Γιώργος, 42 ετών).

-Οι ψεύτικοι φίλοι είναι σαν τις σκιές: πάντα σε ακολουθούν όσο υπάρχει ήλιος, σε αφήνουν όμως όταν πέσει το σκοτάδι (Βασίλης, 42 ετών).

-Δεν μπορεί ο καθένας και όλος ο κόσμος να γίνει πραγματικός σου φίλος. Πρέπει να είναι κάποιος τόσο κολλητός όσο το δέρμα σου, κάποιος που να δίνει χρώμα, συγκίνηση, χαρά και νόημα στην ζωή σου (Αντώνης, 27 ετών).

-Ένας πραγματικός φίλος προσφέρει χρόνο, φροντίδα, στοργή… συγχωρεί τις αδυναμίες σου, βλέπει τα προτερήματα σου, χαίρεται με τους θριάμβους σου, σε παρηγορεί στην λύπη. Ένας πραγματικός φίλος κάνει το δόσιμο χαρά και το μοίρασμα απόλαυση! (Μαρία Κ. 32 ετών).

-Πραγματικός φίλος είναι εκείνος που έρχεται όταν όλος ο κόσμος έχει φύγει (Ράνια, 24 ετών).

-Πραγματικός φίλος είναι αυτός που μπορείς να του τηλεφωνήσεις στις 4 το πρωί και να ξέρεις πως για σένα θα το σηκώσει (Ναταλία, 37 ετών).

-Οι πραγματικοί φίλοι διορθώνουν όλα τα στραβά του κόσμου σε μια βεράντα με καφέ και τσιγάρο (Νίκος, 30 ετών).

-Πραγματική φίλη είναι αυτή που θα πάμε μαζί για ψώνια και θα μου πει «μην το πάρεις αυτό σε παχαίνει» γιατί όντος θα με παχαίνει (Κατερίνα, 31 ετών).

-Πραγματικός φίλος είναι αυτός με τον οποίο μπορείς να είσαι ο εαυτός σου (Ανώνυμο).

-Η λέξη φίλος στα αγγλικά προέρχεται από την λέξη «ελεύθερος». Πραγματική φιλία υπάρχει όπου υπάρχει χώρος και ελευθερία να υπάρξουμε (Πάνος, 31 ετών).

-Πραγματική φίλη είναι εκείνη που σε δέχεται γι’ αυτό που είσαι αλλά περιμένει από σένα να γίνεις όλα όσα μπορείς (Ματίνα, 23 ετών).

-Οι πραγματικοί φίλοι κάνουν υποφερτή την ζωή σε έναν σκληρό κόσμο (Ανώνυμο).

-Η πραγματική φιλία είναι αγάπη και κατανόηση (Γεωργία, 28 ετών).

-Σιωπές και αποστάσεις υφαίνονται στον ιστό κάθε πραγματικής φιλίας (Αντωνία, 27 ετών).

-Οι πραγματικοί μου φίλοι…πάντα εκεί… να γελούν, να τραγουδούν, να με προσέχουν! Φίλοι σε όλες τις χαρές και τις λύπες μου! (Μαίρη, 29 ετών).

-Πραγματικοί φίλοι είναι αυτοί που μπορεί να λείπουν στην χαρά σου, θα είναι όμως πάντα εκεί στην λύπη σου (Σταμάτης).

Σπουδές στο εξωτερικό


Σπουδές στο εξωτερικό: Η αρνητική πλευρά της ξενιτιάς.


Όλο και περισσότεροι νέοι, αποφασίζουν να φύγουν στο εξωτερικό για σπουδές ή εύρεση εργασίας, αφού δυστυχώς στην χώρα τους, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη και τα ποσοστά ανεργίας διαρκώς αυξάνονται. Χαμένοι σε μια ρομαντική πραγματικότητα, περιμένουν πως η ζωή τους μακριά από την Ελλάδα θα είναι ιδανική. Θα έχουν σπίτι, φίλους, ελευθερία και εξασφαλισμένο το μέλλον τους, μόνο που τα πράγματα, στον αληθινό κόσμο, δεν είναι αγγελικά πλασμένα για κανέναν μας. Δεν λέω πως το εξωτερικό δεν δίνει ευκαιρίες… λέω πως η ζωή μακριά από την πατρίδα σου, την κουλτούρα σου, την οικογένεια και τους φίλους σου, είναι δύσκολη, ειδικά για όσους, συνειδητοποιημένα θέλουν να πετύχουν και να προοδεύσουν σε ότι έχουν επιλέξει.
Έζησα αρκετά χρόνια στο εξωτερικό και δεν σας κρύβω πως οι δυσκολίες που αντιμετώπισα ήταν πάρα πολλές – πολύ περισσότερες απ’ όσες είχα ποτέ φανταστεί και ήμουν έτοιμη να διαχειριστώ. Επιβίωσα δεν λέω, αλλά εγώ ήμουν από τις τυχερές που το τόλμημα μου είχε την οικονομική υποστήριξη της οικογένειας μου. Δεν χρειάστηκε να δουλέψω παράλληλα με τις σπουδές μου και όταν το έκανα ήταν καθαρά δική μου επιλογή, όχι ανάγκη. Ωστόσο, τα προβλήματα ήταν πάντα υπαρκτά. Νοσταλγία, ρατσισμός, αλλαγή περιβάλλοντος και κουλτούρας, μοναξιά, φόβος, άγχος για τα αυστηρά κριτήρια επιτυχίας και αποτυχίας στα ξένα πανεπιστήμια, συνέπεια, προσαρμογή σε νέα δεδομένα, κατανόηση και καθημερινή προφορική και γραπτή χρήση μιας μη μητρικής γλώσσας.
Τώρα, αρκετά χρόνια μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα, νοσταλγώ πολλά από τα θετικά πράγματα που έμαθα και αποκόμισα ζώντας στο εξωτερικό και επικροτώ όσους το τολμούν και έχουν την δυνατότητα να το κάνουν. Παρόλα αυτά, πριν το αποτολμήσετε, σκεφτείτε και την αρνητική πλευρά, τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε και ρωτήστε τον εαυτό σας : μπορώ; αντέχω; Τι θα κάνω αν…. ή εάν…. Σκεφτείτε και μιλήστε με ανθρώπους που ζουν ή έζησαν στο εξωτερικό και ζυγίστε καλά τα θετικά και τα αρνητικά πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση. Μπορεί το εξωτερικό να είναι μια λύση, δεν είναι όμως και η μοναδική. Για οποιαδήποτε συμβουλή ή πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μου στο email: mairakaripoglou@gmail.com.      

27 Μαΐ 2012

Φιλία: σχέσεις με τους συνομηλίκους τους


Βοηθήστε το παιδί σας να γίνει ένας «καλός φίλος»!

«Οι φίλοι» είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι στην ζωή των παιδιών μας. Οι σχέσεις που αναπτύσσουν με παιδιά της ηλικίας τους, τους δίνουν την δυνατότητα να μοιραστούν ιδέες, ενδιαφέροντα, συναισθήματα, και να μάθουν πολύτιμες κοινωνικές δεξιότητες. Τα παιδιά που νιώθουν ασφάλεια μέσα στην οικογένεια τους, τείνουν να έχουν καλύτερες φιλίες. Επιπρόσθετα, όσα έχουν περιορισμένη επιθετικότητα, έχουν αναπτύξει επικοινωνιακές δεξιότητες, έχουν συναισθηματική κατανόηση (μπορούν να δουν μια κατάσταση από την πλευρά του άλλου), καλοσύνη, συμπόνια και έλεγχο των παρορμήσεων τους, δημιουργούν στην ζωή τους φιλίες με διάρκεια και ποιότητα.
Βρείτε τον χρόνο και την διάθεση να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν και να διατηρήσουν θετικές σχέσεις με τους συνομηλίκους τους. Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με πράγματα που κάνουν ένα παιδί «καλό φίλο». Χρησιμοποιείστε την λίστα αυτή για συζήτηση και διερεύνηση των διαθέσεων του παιδιού σας.  

  1. Σκέφτομαι πώς μπορεί να νιώθουν οι φίλοι μου
  2. Τους υποστηρίζω
  3. Ακούω τα προβλήματα τους
  4. Τους νοιάζομαι
  5. Μου αρέσει να κάνουμε πράγματα μαζί
  6. Σέβομαι την διαφορετικότητα μας – μπορούμε να είμαστε φίλοι ακόμα και αν δεν μας αρέσουν ακριβώς τα ίδια πράγματα
  7. Μοιράζομαι μαζί τους τα παιχνίδια μου
  8. Μαζί τους είμαι ο εαυτός μου και νιώθω καλά με το ποιος είμαι – το ίδιο επιτρέπω και σε αυτούς
  9. Σκέφτομαι τις ανάγκες τους
  10. Είμαι τίμιος και δίκαιος μαζί τους!

Οικογενειακές σχέσεις



Τι έχει ανάγκη ένα παιδί από την οικογένεια του;

  1. Να το φροντίζουν,
  2. Να καταλαβαίνουν τα συναισθήματα του,
  3. Να το βοηθούν να κάνει σωστά διάφορα πράγματα,
  4. Να του μαθαίνουν πώς να κάνει σωστές επιλογές,
  5. Να το ακούν και να του συμπαραστέκονται στις δυσκολίες και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει,
  6. Να του λένε πότε κάνει κάτι λάθος,
  7. Να το κάνουν να νιώθει αγάπη, αποδοχή, ότι ανήκει σε μια ομάδα, εμπιστοσύνη, αυτοπεποίθηση, ασφάλεια, εκτίμηση, σεβασμό και ότι είναι ξεχωριστό,
  8. Να κάνουν πράγματα μαζί,
  9. Να του λένε ότι είναι περήφανοι για εκείνο,
  10.  Να το αγκαλιάζουν,
  11.  Να το κάνουν να νιώθει δυνατό και σίγουρο για τον εαυτό του.

Παρόλο που η κάθε οικογένεια είναι διαφορετική και σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον καθένα από μας, όλες οι οικογένειες, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού αφού του δίνουν την δυνατότητα να νιώσει πως «ανήκει κάπου». Μια οικογένεια για να χαρακτηριστεί ως «ευτυχισμένη» πρέπει να οφείλει να προσφέρει στα μέλη της αγάπη, ασφάλεια, σεβασμό, φροντίδα και εκτίμηση. Το κάθε μέλος της πρέπει να βρίσκει μέσα στην αγκαλιά της οικογένειας του θαλπωρή, παρηγοριά, ενθάρρυνση, επιβεβαίωση και καθοδήγηση. Λειτουργήστε ως παράδειγμα προς μίμηση έτσι ώστε οι προσωπικές αξίες που θα αναπτύξουν τα παιδιά σας μεγαλώνοντας να είναι αυτές που τους διδάσκεται τόσο λεκτικά όσο και με την συμπεριφορά σας. Να θυμάστε πως οι ευχάριστες οικογενειακές δραστηριότητες και ο ποιοτικός χρόνος που περνάτε μαζί, θέτει τις βάσεις για την υγιή ψυχική ανάπτυξη των παιδιών σας. Παίξτε όλοι μαζί, επικοινωνήστε συναισθήματα και σκέψεις, κερδίστε τον σεβασμό των παιδιών σας και ακούστε τις ανάγκες τους γνωρίζοντας έτσι καλύτερα τόσο τα ίδια όσο και τον εαυτό. Δεν υπάρχει συνταγή επιτυχίας ή αποτυχίας… στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, μόνο η αγάπη είναι ικανή να μεγαλώσει ισορροπημένα και χαρούμενα παιδιά!  

26 Μαΐ 2012

Παιδικό ιχνογράφημα


Ερμηνεύοντας τις παιδικές ζωγραφιές των παιδιών μας 
(Μέρος 1οχρώματα).

Ο ψυχισμός των παιδιών είναι δύσκολο να μελετηθεί και γι’ αυτό, πολύ συχνά οι παιδικές ζωγραφιές είναι το σημείο αναφοράς των παιδοψυχολόγων αναφορικά στα συναισθήματα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και τον χαρακτήρα του παιδιού. Χρώματα, μεγέθη, αποστάσεις, όλα συνθέτουν και αποκωδικοποιούν αυτά που το παιδί νιώθει αλλά δεν μπορεί να βάλει σε λέξεις και να εκφράσει.
Έτσι, τα χρώματα που χρησιμοποιούν, οι προτιμήσεις που έχουν, υποδηλώνουν συγκεκριμένα συναισθήματα, προβληματισμούς και διαθέσεις του παιδιού. Για παράδειγμα, ποιο από τα παρακάτω χρώματα χρησιμοποιεί ποιο συχνά το παιδί σας;

Αν χρησιμοποιεί:

{     Το πράσινο υποδηλώνει επιμονή, σταθερότητα, κοινωνικότητα, ευαισθησία και εγωκεντρισμό.
{     Το κίτρινο υποδηλώνει δυναμισμό, ενεργητικότητα, αισιοδοξία, ευφυΐα, ανταγωνιστικότητα και φιλοδοξία.
{     Το πορτοκαλί υποδηλώνει ήρεμη συμπεριφορά, θάρρος και έντονο συναίσθημα.
{     Το κόκκινο υποδηλώνει δυναμισμό, ζωντάνια, αυθορμητισμό, εφευρετικότητα, αυτοπεποίθηση και ηγετικό πνεύμα.
{     Το καφέ υποδηλώνει ενοχική συμπεριφορά και έλλειψη φιλοδοξίας.
{     Το ροζ υποδηλώνει ηρεμία, γαλήνη και εμπιστοσύνη.
{     Το μπλε υποδηλώνει έλεγχο συναισθημάτων, επιφυλακτικότητα, αφοσίωση, ειλικρίνεια και ευφυΐα.
{     Το μαύρο υποδηλώνει φόβο, άγχος, μελαγχολία, ανησυχία, περιθωριοποίηση και εσωστρέφεια.
{     Το γκρι υποδηλώνει αντιδραστική συμπεριφορά και εσωστρέφεια.
{     Το άσπρο υποδηλώνει δειλία, υπερβολική ευαισθησία και αναστολές.
{     Τα φωτεινά χρώματα υποδηλώνουν εξωστρέφεια και κοινωνικότητα.
{     Τα σκούρα χρώματα υποδηλώνουν εσωστρέφεια, μελαγχολία και ανησυχία.
{     Τα πολλά χρώματα υποδηλώνουν θετικά συναισθήματα, ενθουσιασμό και έντονη χαρά.

Παρόλο που η αποκωδικοποίηση των παιδικών ζωγραφιών δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση, αν υποψιάζεστε πως το παιδί σας περνάει μια δύσκολη περίοδο καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Αυτός θα μπορέσει να μελετήσει εκτενέστερα τον ψυχισμό του παιδιού σας και να το βοηθήσει να ξεπεράσει ή τροποποιήσει προβληματικές συμπεριφορές και / ή αρνητικά συναισθήματα. Για περισσότερες πληροφορίες ή συμβουλές επικοινωνήστε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: mairakaripoglou@gmail.com

23 Μαΐ 2012


Δίνοντας λύσεις στα αδιέξοδα


Αναζητώντας βοήθεια στα προβλήματα ψυχικής υγείας!



Όλο και περισσότεροι άνθρωποι βουλιάζουν καθημερινά στην ανασφάλεια, την αβεβαιότητα, το άγχος, την θλίψη και την κατάθλιψη, εξαιτίας των αλλαγών που καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε τόσο στην κοινωνική όσο και στην οικονομική μας κατάσταση. Οι αλλαγές αυτές είναι φυσικό να επηρεάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε. Η οικονομική κρίση, η ανεργία, οι αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες και η αβεβαιότητα για το μέλλον είναι αναμφίβολα στρεσσογόνοι παράγοντες που πυροδοτούν ψυχικές αντιδράσεις και επιδεινώνουν τις ήδη υπάρχουσες. Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης αυξάνονται σε πληθυσμούς που η χώρα τους μαστίζεται από οικονομική κρίση.
Αντιμέτωποι με αυτήν την σκληρή πραγματικότητα, είναι σημαντικό να μπορούμε να βρίσκουμε τρόπους και λύσεις αντιμετώπισης των δυσκολιών που βιώνουμε. Βουλιάζοντας στην καθημερινότητα μας, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Άλλωστε, όταν κλείνεις στα προβλήματα την πόρτα, μπαίνουν θύελλες από το παράθυρο.
Αν σας είναι λοιπόν δύσκολο, να διαχειριστείτε τις καταστάσεις που βιώνετε και να ανταπεξέλθετε στις αλλαγές της εποχής, καλό θα ήταν να αναζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας χωρίς να νιώθετε πως αυτό είναι ντροπή ή αδυναμία. Όλοι έχουμε δικαίωμα στην καλή ψυχική υγεία και είναι ευθύνη όλων μας η αναζήτηση βοήθειας που θα δώσει λύσεις στα αδιέξοδα της περιόδου αυτής. Τολμήστε το. Απευθυνθείτε άμεσα στα Δημοτικά Ιατρεία της περιοχής σας ή σε κάποιον ιδιώτη και αδράξτε τον ορίζοντα… η ζωή είναι ωραία και σε λίγο καιρό θα μπορείτε κι εσείς να το λέτε αυτό βροντόφωνα!       

19 Μαΐ 2012

Αντιμετωπίζοντας το άγχος των εξετάσεων



Ένας πρακτικός οδηγός για την αντιμετώπιση του άγχους των εξετάσεων
Οι πανελλαδικές εξετάσεις πλησιάζουν και όλο και περισσότεροι γονείς και έφηβοι ανησυχούν, τόσο για την έκβαση των πραγμάτων όσο και για το πώς θα αντιμετωπίσουν αυτό το ιδιαίτερα δύσκολο και στρεσογόνο διάστημα της ζωής τους. Η αλήθεια είναι πως το άγχος, παρόλο που κάποιες φορές έχει βοηθητικό ρόλο γιατί μας γεμίζει με ενεργητικότητα και μας κινητοποιεί προς την επίτευξη των στόχων μας, όταν στρογγυλοκάθεται στην ζωή μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, μας προκαλεί πολλά ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως για παράδειγμα, ανορεξία, κούραση, καταθλιπτικό συναίσθημα και πονοκεφάλους μεταξύ άλλων. ΄
Με γνώμονα την καλή ψυχική υγεία του εφήβου και την διατήρηση της εσωτερικής συνοχής και αρμονίας της οικογένειας προτείνω τις ακόλουθες συμβουλές για την αναίμακτη διαδρομή σας στο ταξίδι που λέγεται «πανελλαδικές εξετάσεις».
Συμβουλές:
1.  (Για τους γονείς). Καλό θα ήταν να έχετε βοηθητικό και υποστηρικτικό ρόλο αυτό το διάστημα. Υποστηρίξτε ψυχολογικά και πρακτικά το παιδί σας, αποφύγετε τις πιέσεις και τις συγκρούσεις και κυρίως μην το φορτώνετε με ενοχές και τις δικές σας αγωνίες για το μέλλον του. Οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι ο μοναδικός σταθμός της ζωής του και ούτε βέβαια το ορόσημο για την μετέπειτα εξέλιξη του. Υπάρχουν πάντα κι άλλες λύσεις και προοπτικές που καλό θα ήταν να αναλογιστείτε.
2.  (Για τους υποψηφίους). Προετοιμαστείτε σωστά. Κάντε ένα πρόγραμμα μελέτης και προσπαθήστε να μείνετε πιστοί σε αυτό. Με μεθοδικότητα και ηρεμία όλα θα πάνε καλά.
3.    Πιστέψτε στον εαυτό σας και στις δυνατότητες σας. Μην αφήνετε κανέναν και τίποτα να κλονίσει την αυτοπεποίθηση σας.
4.      Μην επηρεάζεστε από το πρόγραμμα μελέτης των άλλων. Ο καθένας ακολουθεί την δική του τακτική και μέθοδο επανάληψης. 
5.    Φροντίστε να κάνετε μικρά και τακτικά διαλλείματα στο διάβασμα σας. Σας προτείνω να σταματάτε κάθε 45 λεπτά. Έτσι δίνεται την δυνατότητα στον εγκέφαλο σας να αποθηκεύσει τις πληροφορίες που του παρείχατε και να ξεκουραστεί για λίγο.
6.      Να έχετε επιμονή και υπομονή. Κολλήστε πάνω από το γραφείο σας ένα σημειωματάκι που θα σας θυμίζει τους λόγους για τους οποίους προσπαθείτε να πετύχετε. Ποιος είναι ο στόχος σας; Τι σας περιμένει στο τέλος της διαδρομής;  Γιατί είναι σημαντική για σας η επιτυχία;
7.   Φροντίστε να υπάρχει πάντα χρόνος για ξεκούραση και ψυχαγωγία. Αυτό που πραγματικά κάνει την διαφορά είναι η ποιότητα του διαβάσματος και όχι τόσο η ποσότητα.
8.     Προσοχή στη διατροφή σας. Κάντε συχνά και ελαφριά γεύματα, αποφύγετε τους καφέδες, τα τσιγάρα και το αλκοόλ και βάλτε άφθονους χυμούς, σοκολάτα υγείας, λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς στην διατροφή σας.
9.      Μην χαλάσετε την ρουτίνα του ύπνου σας. Προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ.
10. Προσπαθήστε να ελέγξετε το άγχος σας με τεχνικές χαλάρωσης, γυμναστική και yoga.
  
Να θυμάστε πως οι πιο συνηθισμένοι λόγοι αποτυχίας των υποψηφίων είναι:
1. Η ελλιπείς προετοιμασία τους
2. Η λανθασμένη ερμηνεία των ερωτήσεων
3. Η φτωχή, εκφραστικά, διατύπωση των απαντήσεων τους
4. Η έλλειψη κριτικού πνεύματος
5. Το ανεξέλεγκτο άγχος
4. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης 
Την ώρα που αρχίζουν οι εξετάσεις, σας προτείνω να θυμάστε τα ακόλουθα:
1. Ηρεμήστε και ελέγξετε το άγχος σας με σωστές αναπνοές.
2. Διαβάστε 2 φορές τα θέματα με πολύ προσοχή. Περάστε τα μια φορά με αναγνωριστική ματιά και μετά με συγκέντρωση και πίστη στις δυνατότητες σας.
3. Οργανώστε τον χρόνο σας. Ξεκινήστε από τις εύκολες ερωτήσεις και αφήστε τις δύσκολες για το τέλος.
4. Απαντήστε σε αυτό που σας ρωτούν χωρίς φλυαρίες και περιττές πληροφορίες.
5. Σε περίπτωση black out προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμοι. Πάρτε βαθιές αναπνοές (εισπνοή από την μύτη, εκπνοή από το στόμα) και προσπαθήστε να χαλαρώσετε το σώμα σας. Κλείστε για μερικά δευτερόλεπτα τα μάτια σας και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι εσείς ελέγχετε την κατάσταση και όχι το αντίθετο.
Καλή επιτυχία σε όλους… να θυμάστε πως αυτό που μετράει περισσότερο απ΄ όλα είναι η προσπάθεια και η διαδρομή. Δεν χρειάζεται να είσαι ο καλύτερος αλλά να κάνεις το καλύτερο, κι αν δεν καταφέρεις να φτάσεις στον στόχο σου, κάποιος λόγος θα υπάρχει… κάπου παρακάτω η ζωή θα σου απαντήσει με λύσεις και επιλογές που ίσως τώρα δεν μπορείς να δεις. Ζήσε την προσπάθεια και όσα αυτή σου μαθαίνει και μην φοβάσαι! Κανείς δεν χάνεται και φυσικά η ζωή δεν τελειώνει αν αποτύχεις σε αυτές τις εξετάσεις…. 

Καθημερινές προτάσεις αντιμετώπισης συχνών προβληματικών συμπεριφορών των παιδιών!


ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ
ΠΕΙΤΕ

ΜΗΝ ΦΩΝΑΖΕΙΣ

ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΩΝΑΖΕΙΣ – ΑΚΟΥΩ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΣ ΠΙΟ ΣΙΓΑ

ΜΗΝ ΧΤΥΠΑΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥΣ

ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΑΚΟΥΜΠΑΣ ΑΠΑΛΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΟΝΑΝΕ

ΜΗΝ ΠΕΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΟΥ

ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙΣ. ΚΡΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ

ΜΗΝ ΚΛΑΙΣ

ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΚΟΥΠΙΣΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΗΡΕΜΙΣΕΙΣ. ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ. ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΜΕΝΟΣ/Η ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΟΥ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΗΡΕΜΙΣΕΙΣ. ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ.

ΜΗΝ ΓΚΡΙΝΙΑΖΕΙΣ

ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΜΕ ΛΕΞΕΙΣ. ΕΙΣΑΙ ΠΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΔΙ


Ας επικεντρωθούμε στα δώρα της ζωής μας!


Οι ευλογίες της ζωής μας…

Νιώστε ευγνωμοσύνη για όσα έχετε και κάντε την ζωή σας ξεχωριστή!


Όλο και συχνότερα μιλάω με ανθρώπους που το μόνο που βλέπουν στην καθημερινότητα τους είναι οι ελλείψεις, τα προβλήματα, οι ανησυχίες και η αβεβαιότητα για το μέλλον. Δεν αντιλέγω… Ζούμε σε μια χώρα που έχει φορτώσει στις πλάτες μας και στις πλάτες των παιδιών μας προβλήματα και σκοτούρες που δύσκολα ξεπερνιούνται ή παραβλέπονται. Ωστόσο, ο τρόπος που θα αντιδράσουμε σε όλα αυτά, ο τρόπος που θα επιλέξουμε να ζήσουμε την ζωή μας, είναι καθαρά δική μας υπόθεση.

Πέρασα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μιζεριάζοντας για την κατάσταση μου και αυτή των γνωστών και των φίλων μου ώσπου μια μέρα αποφάσισα να στρέψω το βλέμμα μου σε όλα τα δώρα που μου χάρισε και εξακολουθεί να μου χαρίζει απλόχερα η ζωή και όχι στις ελλείψεις μου. Και είναι αλήθεια τόσα πολλά αυτά για τα οποία νιώθω ευγνωμοσύνη… Μικρά καθημερινά πράγματα που όμως κάνουν την ζωή μου τόσο όμορφη και ξεχωριστή. Σας διαβεβαιώνω, ότι κι αν συμβαίνει στην ζωή σας, ακόμα κι αν το πορτοφόλι σας είναι άδειο και το ρεύμα του σπιτιού σας κομμένο, σας περιβάλλουν αμέτρητες ευλογίες για τις οποίες θα πρέπει να νιώθετε ευγνώμονες. Γνωρίζω και συναντώ μέσα από την δουλειά μου ανθρώπους που ζουν στα όρια της φτώχιας, ασθενείς, διαζευγμένους, ανθρώπους που έχουν χάσει το παιδί ή τον/την σύντροφο τους που έχουν όμως επιλέξει να έχουν συναίσθηση της ομορφιάς και των ευλογιών της ζωής τους. Στην πραγματικότητα, ο καθένας από μας μπορεί να βρει πράγματα για τα οποία νιώθει ευγνωμοσύνη…. Αρκεί να το επιλέξει και να εξασκηθεί. Αρκεί δηλαδή να αποφασίσετε να σταματήσετε να βλέπετε αυτά που δεν έχετε και να παραπονιέστε για όσα ποτέ δεν θα αποκτήσετε. Δείτε την ομορφιά και τα δώρα που σας περιβάλλουν και να είστε σίγουροι πως η καθημερινότητα σας θα αλλάξει ριζικά. Και δεν χρειάζεται να είναι εντυπωσιακά και φανταχτερά πράγματα. Αρκεί μια λίστα με ξεχωριστές καθημερινές απολαύσεις και σκέψεις για να κάνουν το συνηθισμένο ξεχωριστό κι εσάς ευδιάθετους και αισιόδοξους. Στους επισκέπτες του γραφείου μου αναφέρω συχνά την ομορφιά των τριανταφυλλιών που έχω στον κήπο μου… Υπήρχε μια περίοδος στην ζωή μου που τις προσπερνούσα χωρίς καν να τις προσέξω… τώρα αγκαλιάζω αυτήν την ομορφιά και τα απίστευτα αρώματα τους και χαμογελάω! Επιλέγω να νιώθω ευγνωμοσύνη για τα δώρα της ζωής μου και το ίδιο προτείνω και σε εσάς!


Να κάποιες ιδέες για μικρά καθημερινά πράγματα που μπορείτε να αρχίσετε να βλέπετε ως δώρα της ζωής σας:

  1. Είστε υγιής
  2. Έχετε την αγάπη και την συμπαράσταση των φίλων ή/και της οικογένειας σας
  3. Έχετε φίλους
  4. Δεν χρωστάτε στην εφορία
  5. Δεν έχετε κάποιο δάνειο
  6. Έχετε δουλειά
  7. Το καλοκαίρι θα πάτε διακοπές
  8. Τα παιδιά σας, σας αγαπούν και σας το δείχνουν
  9. Έχετε ενδιαφέροντα και χόμπι
  10. Η κολλητή σας, σας έκανε ένα δώρο
  11. Σήμερα ο ήλιος λάμπει
  12. Δεν έχει κίνηση στον δρόμο
  13. Είστε νέος/α
  14. Ο/η σύντροφος σας, σας αγαπάει
  15. Το τηλέφωνο σας χτυπάει για καλό λόγο
  16. Τα λουλούδια στο μπαλκόνι σας άνθισαν
  17. Το βράδυ έχει την αγαπημένη σας ταινία στην τηλεόραση
  18. Η αλλεργία σας επιτέλους υποχώρησε
  19. Θα έρθει αύριο η κολλητή σας να πιείτε καφέ
  20. Γλυτώσατε το μπλόκο της αστυνομίας!

17 Μαΐ 2012

Το τεράστιο ταλέντο της μητρότητας

Γύρισαν από το σχολείο με τα χεράκια τους γεμάτα δώρα που ετοίμασαν "για μένα", με την βοήθεια βέβαια των δασκάλων τους. Την Κυριακή μου είπαν Χρόνια Πολλά και σήμερα, λίγες μέρες μετά από αυτήν την ιδιαίτερα ξεχωριστή και σημαντική μέρα για κάθε μανούλα του κόσμου, κοιτάω πίσω και νιώθω ευλογημένη... Για τα δυο υπέροχα παιδιά που μου χάρισε ο θεός και για κάτι ακόμα... Για την δύναμη που μου δίνει να είμαι δίπλα τους, να χαίρομαι τις χαρές τους, να πονάω στον πόνο τους, να μοιράζομαι τις στιγμές τους, να τους συμπαραστέκομαι στα δύσκολα και να ακούω τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους. Για το ότι με αξίωσε να γίνω "μάνα" και όχι μόνο μητέρα... Παραμέρισα τον "εαυτούλη" μου εδώ και πέντε περίπου χρόνια, εκείνο το κακομαθημένο κοριτσάκι που δεν υπήρχε περίπτωση να σταμπάρει κάτι σε μια βιτρίνα και να μην το αγοράσει! Τώρα πια το μόνο που έχει σημασία είναι να βλέπω τα παιδιά μου χαρούμενα και ευτυχισμένα. Να ικανοποιώ τις εκάστοτε ανάγκες και κάποιες φορές τις επιθυμίες τους με όλη μου την καρδιά και ας μην καταφέρω να πάρω εκείνη την υπέροχη τσάντα που ήθελα τόσο πολύ... Τι σημασία έχει άλλωστε; Η μητρότητα είναι αλλαγή, είναι εξέλιξη, είναι άνευ όρων προσφορά αγάπης χωρίς ανταλλάγματα! Πριν αποκτήσω παιδιά αναρωτιόμουν αν θα κατάφερνα ποτέ να αγαπήσω χωρίς όρους και όρια και να βάλω τις ανάγκες και τα θέλω μου σε δεύτερη μοίρα. Αναρωτιόμουν αν θα μπορούσα ποτέ να μείνω νηστική για να φάει το παιδί μου, να στερηθώ τις εξόδους και τα ταξίδια για να ικανοποιήσω τις δικές του επιθυμίες, ν' απαρνηθώ προσωπικές απολαύσεις για να το βλέπω να χαμογελά... Σήμερα δεν έχω καμιά αμφιβολία... Για τα παιδιά μου τα πάντα αρκεί να με έχει ο θεός καλά για να μπορώ να δίνω, να μοιράζομαι, να ακούω και να παλεύω για ένα καλύτερο αύριο για εκείνα... Άλλωστε, όσο περισσότερο δίνομαι σε εκείνα, τόσο πιο γεμάτη νιώθω! 
Εύχομαι σε όλες τις μανούλες του κόσμου να μπορούν να είναι το απάγκιο των παιδιών τους και ο αγωγός δύναμης, κουράγιου, αισιοδοξίας και αγάπης για εκείνα! 
ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ ΛΟΙΠΟΝ, ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΩΣ ΟΙ ΜΑΝΟΥΛΕΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ!!! 

Μήνας Μάϊος

Η ερώτηση για τον μήνα Μάϊο είναι: 

Τι είναι για σένα η "πραγματική φιλία"; 

Περιμένω τις απαντήσεις σας μέχρι της 31-05-2012 στο email: mairakaripoglou@gmail.com. Δίπλα στο "θέμα" αναγράψτε "απάντηση για τον μήνα Μάϊο".




Οι απαντήσεις σας για τον μήνα Απρίλιο είναι οι ακόλουθες:

Αισιοδοξία είναι:

-Να κοιτάς τον ουρανό ακόμα κι όταν βρέχει και να βλέπεις έναν τεράστιο ήλιο να ανατέλλει... (Ανώνυμο)

-Να κρατάς σφιχτά το χέρι του συντρόφου σου στα δύσκολα και να του λες κουράγιο... θα έρθουν καλύτερες μέρες (Ανώνυμο)

-Να βλέπεις την θετική πλευρά των πραγμάτων όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό κάποιες φορές... (Αλεξάνδρα, 32 ετών).

-Να ατενίζεις το μέλλον με πίστη για κάτι καλύτερο (Νίκος, 30 ετών)

-Να βλέπεις το καλό μέσα στο κακό και να μην εγκαταλείπεις τα όνειρα σου όσα εμπόδια κι αν ορθώνονται μπροστά σου (Μελίνα, 29 ετών).

-Να μην το βάζεις κάτω για τίποτα και κανέναν... όλα θα πάνε καλά επειδή το θέλεις εσύ! (Κων/νος, 40 ετών).

-Να πιστεύεις πως θα καταφέρεις να φτάσεις στον προορισμό σου ακόμα κι αν το ταξίδι σου είναι γεμάτο από φουρτούνες και καταιγίδες... (Μαρία, 31 ετών).

-Να χαμογελάς κάθε πρωί που ξυπνάς και να βλέπεις τις ευλογίες της ζωής σου ακόμα κι αν όλα γύρω σου είναι συντρίμμια! (Γεωργία, 36 ετών).