28 Δεκ 2011

Τα αισιόδοξα μηνύματα για το 2012!



Ελπιδοφόρα μηνύματα για τον κάθε μήνα του 2012! 
Βοηθήστε στην δημιουργία τους!


Αυτός ο ιστότοπος είναι μια προσπάθεια να σταθώ δίπλα στις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, να αφουγκραστώ τα προβλήματα σας και να σας βοηθήσω να μιλήσετε για όσα φοβάστε να μοιραστείτε και να παραδεχθείτε, ακόμα και στον ίδιο σας τον εαυτό. Μπορεί να μην εμπιστεύεστε τους ανθρώπους και να μην έχετε και την καλύτερη γνώμη για τους "ειδικούς" ψυχικής υγείας, θα σας αποδείξω όμως, σε βάθος χρόνου, πως κάνετε λάθος. Σε αυτό το "σπίτι", στο σπίτι της ψυχολόγου σας, υπάρχει ηρεμία, ανιδιοτέλεια, αγάπη και ζεστασιά. Μην διστάζετε λοιπόν να μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας. Πως θα πάτε παρακάτω αν μέσα σας υπάρχει αναστάτωση και χάος; Στο προσωπικό μου email μπορείτε να αποστέλλετε τους προβληματισμούς, τις ερωτήσεις, τα σχόλια σας, που θα είναι πάντα καλοδεχούμενα.  

Επιπρόσθετα, σκέφτηκα πως αυτό που έχουμε όλοι ανάγκη είναι από λίγη αισιοδοξία και "μηνύματα" που θα τονώσουν την ελπιδοφόρα πλευρά της πραγματικότητας και της ζωής μας. Έτσι, αποφάσισα για τον καθένα από τους 12 μήνες του νέου χρόνου, να αφιερώσω μια ερώτηση που εσείς καλείστε να απαντήσετε μέσω email και διατηρώντας πάντα την ανωνυμία σας. 

Η ερώτηση του μήνα για τον Ιανουάριο είναι: 

" τι είναι για σένα η ελπίδα;"
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012

Μπορείτε να απαντήσετε στην ερώτηση του μήνα με ένα αγαπημένο σας απόφθεγμα, ένα ποίημα, ένα γράμμα, ή ανατρέχοντας στις προσωπικές σας εμπειρίες και βιώματα. Την τελευταία μέρα του κάθε μήνα, οι απαντήσεις σας θα δημοσιεύονται στο blog μου, δίνοντας έτσι μια νότα αισιοδοξίας και ελπίδας στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Τι λέτε ξεκινάμε; 
Περιμένω τις απαντήσεις σας μέχρι 30-01-2012! 
(mairakaripoglou@gmail.com Γράψτε: Mήνυμα για τον μήνα Ιανουάριο). 

Ένας οδηγός συμπτωματολογίας των μαθησιακών δυσκολιών

Τα βασικότερα συμπτώματα που 
σηματοδοτούν την ύπαρξη μαθησιακών δυσκολιών.

Η παρακάτω λίστα αναφέρεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας (από 4 ετών και πάνω).

  1. Αδυνατεί να πει την ηλικία του όταν το ρωτούν.
  2. Είναι πολύ αργό όταν προσπαθεί να φορέσει τα ρούχα του και οι κινήσεις του είναι αδέξιες
  3. Δυσκολεύεται ή δεν μπορεί να κουμπωθεί (πουκάμισα, μπουφάν).
  4. Φοράει ανάποδα τα παπούτσια του.
  5. Οι κινήσεις του όταν περπατάει είναι αδέξιες (πέφτει, σκοντάφτει).
  6. Κρατάει με έναν δικό του τρόπο το μολύβι ή τον μαρκαδόρο και δυσκολεύεται να γράψει. Συνήθως τα πιέζει πολύ.
  7. Δεν μπορεί να μείνει στο περίγραμμα όταν ζωγραφίζει μια εικόνα.
  8. Δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει το ψαλίδι.
  9. Αντιστρέφει γράμματα, σχήματα και αριθμούς όταν γράφει ή αντιγράφει αυτό που βλέπει.
  10. Δυσκολεύεται να προφέρει όλους τους ήχους όπως για παράδειγμα χρησιμοποιεί το "λ" αντί του "ρ", το "ζ" αντί του "δ" κτλ.
  11. Μπερδεύει την σειρά των λέξεων σε μια πρόταση.
  12. Δεν έχει ευχέρεια λόγου.
  13. Δυσκολεύεται να βάλει σε σειρά τις σκέψεις του και αυτό που θέλει να πει πολλές φορές δεν βγάζει νόημα για τον συνομιλητή του.
  14. Ξεχνάει μια εντολή ή μια ενέργεια που πρέπει να κάνει με αποτέλεσμα να χρειάζεται να του την επαναλάβετε.
  15. Δεν θυμάται πως γράφετε το όνομα του.
  16. Δυσκολεύεται στην αποστήθιση ποιημάτων, στίχων, μηνών ή ημερών της εβδομάδας.
  17. Δεν μπορεί να μετρήσει ως το 20.
  18. Είναι συχνά αφηρημένο.
  19. Κλαίει πολύ εύκολα.
  20. Είναι υπερκινητικό και δυσκολεύεται να καθίσει ήσυχο για πολλή ώρα.
Αν το παιδί σας παρουσιάζει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα (έστω και 7 από αυτά είναι αρκετά) συζητήστε το με τον παιδίατρο σας ο οποίος αν το κρίνει απαραίτητο θα σας υποδείξει κάποιον ειδικό που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες που παρουσιάζει το παιδί. Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση, τόσο πιο εύκολη θα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος.


27 Δεκ 2011

Μητρότητα: Άλλο θεωρία και άλλο πράξη!

Η μητρότητα στην θεωρία και στην πράξη!

Σαν φοιτήτρια, έμαθα πολλές τεχνικές και θεωρίες διαπαιδαγώγησης και ανατροφής των παιδιών. Πίστευα τότε, πως ακολουθώντας τις γραφές, δεν θα αντιμετώπιζα κανένα απολύτως πρόβλημα συμπεριφοράς των παιδιών μου ή δυσκολίες στην καθημερινότητα μου μαζί τους. Κάποιες φορές μάλιστα απορούσα με φίλες ή συγγενείς μου που παραπονευόντουσαν διαρκώς και δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα με τα παιδιά τους. Κάτι δεν κάνουν σωστά σκεφτόμουνα και τους αράδιαζα μια σειρά από θεωρίες και στρατηγικές αντιμετώπισης των προβλημάτων τους. 
Τα είχα όλα τακτοποιημένα στο μυαλουδάκι μου και δεν ανησυχούσα για τίποτα, μέχρι την στιγμή που γύρισα σπίτι με ένα τόσο δα μικρό ανθρωπάκι που ήταν πλήρως εξαρτημένο από μένα. Τότε, και για πρώτη φορά, άρχισα να καταλαβαίνω πως υπάρχει ένα αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ θεωρίας και πράξης της μητρότητας. Όλα ήταν τόσο μπερδεμένα μέσα μου. Στο μαιευτήριο δεν είχα συνειδητοποιήσει τι με περίμενε. Έκανα σχέδια για το μέλλον και ένιωθα απίστευτη ευτυχία και πληρότητα. Λογικό, αφού εκεί μου έφερναν το μωρό μου μόνο για να το ταΐσω, καθαρό και αλλαγμένο. Κοιμόμουν, έτρωγα, έβλεπε φίλους και συγγενείς, άνοιγα δώρα, όλα ήταν τόσο ιδανικά και μαγικά. Ωστόσο, σύντομα ξύπνησα σε μια πραγματικότητα "λίγο" διαφορετική. 
Τίποτα απ' όσα είχα διαβάσει και μάθει, δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω στην πράξη. Το μωρό μου ξύπναγε κάθε τρεις ώρες, και όταν κοιμόταν, δεν υπήρχε χρόνος για να ξεκουραστώ. Βλέπετε εγώ δεν είχα, και δεν έχω βοήθεια από γιαγιάδες και νταντάδες πρώτων βοηθειών. Αυτό όπως καταλαβαίνετε έκανε λιγάκι δύσκολη την καθημερινότητα μου. Εκτός από τις ανάγκες του μπέμπη μου, είχα να φροντίσω το σπίτι, να μαγειρέψω, να κάνω ένα μπάνιο κάποια στιγμή, έστω και τα μεσάνυχτα, να δω λίγο τον άντρα μου και... Πραγματικά απορώ με όσους προτείνουν στις νέες μητέρες να ξεκουράζονται κάθε φορά που το μωρό θα κοιμάται... Πως είναι δυνατόν αυτό; Ποιος θα ασχοληθεί με την αποστείρωση, με την καθαριότητα, με το σίδερο, με το μαγείρεμα;  Νομίζω πως αυτές οι απόψεις προορίζονται για τις "τυχερές" που έχουν την μαμά και την πεθερά τους 24 ώρες το 24ωρο στο σπίτι και μια γυναίκα που βοηθάει σε όσα εκείνες δεν προλαβαίνουν. Στο πραγματικό κόσμο, οι περισσότερες νέες μητέρες αν είναι τυχερές, έχουν την συμπαράσταση και την βοήθεια μόνο του συντρόφου τους. Θυμάμαι κάποιες νύχτες που δεν είχα κουράγιο ούτε να σηκωθώ για να ταΐσω το μωρό. Όσο τον θήλαζα, αυτό ήταν βέβαια αποκλειστικά δική μου δουλειά, ακόμα όμως και όταν άρχισε να πίνει σκόνη, ξύπναγα έστω κι αν ο σύζυγος μου έκανε ότι μπορούσε για να βοηθήσει. Τα μωρά βλέπετε θέλουν την μητέρα τους. 
Ο εαυτός μου πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Με την πιτζάμα και τα μαλλιά πιασμένα περιφερόμουν για μήνες σαν την άδικη κατάρα από το παιδικό στο υπνοδωμάτιο μου και τούμπαλιν. Ευτυχώς που άρχισα δουλειά μόλις ο μικρός μου έγινε 5 μηνών κάτι που με ανάγκασε να ασχοληθώ ξανά με τον εαυτό μου και την εξωτερική μου εμφάνιση. 
Παρόλα αυτά, ακόμα και τώρα που έχω δυο υπέροχα παιδάκια και έχουν πια ξεπεταχτεί, η θεωρία και η πράξη απέχουν. Η καθημερινότητα δεν χωράει όσα χρειάζεται να γίνουν, οι ανάγκες των παιδιών δεν σταματάνε ποτέ, ο χρόνος για μένα, τον σύντροφο μου, τους φίλους μου είναι μια πολυτέλεια που συνήθως δεν υπάρχει χρόνος για να απολαύσω. Νευριάζω συχνά που δεν βρίσκω κάποιο κενό για να κάνω μπάνιο, να φτιάξω τα μαλλιά μου, να βάψω τα νύχια μου, να δω ένα σίριαλ στην τηλεόραση, να συναντήσω μια φίλη που κοντεύω να ξεχάσω πως είναι. Στεναχωριέμαι που δεν μπορώ να φύγω ένα διήμερο χωρίς παιδιά, να περάσω μια Κυριακή όπως παλιά που σταματούσε ο χρόνος κι εγώ χουχούλιαζα στον καναπέ μου και κανείς δεν με ανάγκαζε να σηκωθώ. Μου λείπουν οι μέρες που ξύπναγα με ξυπνητήρι και όχι από το κλάμα της μικρής ή τις φωνές του γιου μου, τα σαββατόβραδα που έβγαινα και δεν σκεφτόμουνα την ώρα που θα γυρίσω. 
Στην θεωρία, όλοι μπορούμε να είμαστε ιδανικοί γονείς. Στην πράξη όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Κάποιες φορές δεν αντέχεις να ασκήσεις την πειθαρχία που θα ήθελες, να είσαι ήρεμος μαζί τους, να έχεις διάθεση για παιχνίδι και γέλια. Κάποιες στιγμές θέλεις την ησυχία σου και δεν υπάρχουν οι αντοχές για να τα διαπαιδαγωγήσεις όπως θα ήθελες, όπως γράφουν και προτείνουν οι ειδικοί. Κάποιες μέρες, θέλεις χρόνο και χώρο για σένα και εκεί δεν χωράει η τάξη και η ηρεμία που θα ήθελες να τους προσφέρεις. Πνίγεσαι μέσα στην ρουτίνα και αναπολείς λίγη από την ξενοιασιά και τις προσωπικές στιγμές που ζούσες με τον σύντροφο σου προ παιδιών. Όλα αυτές οι σκέψεις είναι απόλυτα φυσιολογικές, και δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχικά επειδή τις κάνετε. Κάθε άλλο. Είστε γονείς που χωρίς βοήθεια προσπαθείτε να μεγαλώσετε τα παιδιά σας και πάνω απ'όλα άνθρωποι που έχουν ανάγκες και δικά τους "θέλω". Δεν αλλάζει αυτό επειδή γίνατε γονείς. Όσο κι αν θέλουμε να τα συνδυάσουμε όλα, όσο ιδανικό κι αν θα ήταν αυτό, συχνά δεν είναι εφικτό κι εκεί πρέπει να σταθούμε. Όχι να παραδοθούμε και να πούμε "αντίο ζωή", απλά να είμαστε ρεαλιστές. Χωρίς βοήθεια από συγγενείς και φίλους ή δίχως την οικονομική άνεση που αγοράζει λίγο προσωπικό χρόνο για μας, τα πράγματα είναι δύσκολα. Ας πούμε απλά ότι γεννηθήκαμε για τα δύσκολα και πως κι εμείς, όπως τόσοι άλλοι, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα τα βγάλουμε πέρα στο τέλος. Άλλωστε είμαι σίγουρη πως όπως κι αν νιώθουμε κάποιες στιγμές της ημέρας, θα μπορούσαμε να ζήσουμε την τρέλα της βρεφικής και παιδικής ηλικίας των παιδιών μας εκατομμύρια φορές αν χρειαζόταν...            

Το ξύλο ΔΕΝ βγήκε από τον παράδεισο!

Ναι στην Πειθαρχία, όχι στην σωματική τιμωρία!






Εύχομαι να έρθει κάποτε η μέρα που κανένα παιδί δεν θα πέφτει θύμα σεξουαλικής, σωματικής, ψυχολογικής ή/και συναισθηματικής κακοποίησης. Δεν υπάρχει χειρότερη εικόνα και σκέψη από παιδάκια που υποφέρουν καθημερινά και κακοποιούνται με οποιαδήποτε μορφή. Ας βάλουμε ένα τέλος στο μαρτύριο τους. Ενημερωθείτε, μιλήστεκαταγγείλετε τους θύτες! Ας τους χαρίσουμε την παιδικότητα που αξίζουν και την αγάπη που έχουν ανάγκη. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε, αρκεί να το θέλουμε. 

Παιδική κακοποίηση


Παιδική Κακοποίηση




Παιδική κακοποίηση


Γιατί δεν αντιδράς;






Η δύναμη ψυχής των ατόμων με αναπηρία

Ένα video, χίλιες λέξεις και σκέψεις!


Υποκλίνομαι στην δύναμη και το κουράγιο αυτού του ανθρώπου και τόσων άλλων που παλεύουν καθημερινά και δεν χάνουν την πίστη τους! 

26 Δεκ 2011

Ο απολογισμός της χρονιάς που φεύγει!

Πάει ο παλιός ο χρόνος... κάνοντας τον απολογισμό μας!

Σε λίγες μέρες το 2011 θα μας αποχαιρετήσει, δίνοντας την θέση του σε μια νέα χρονιά, πολλά υποσχόμενη και υπέροχη για κάποιους, βασανιστική και δύσκολη για κάποιους άλλους. 
Νομίζω πως αυτές τις μέρες, όλοι βαθιά μέσα μας κάνουμε τον απολογισμό μας. Σκεφτόμαστε τα γεγονότα, τις στιγμές, τις αλλαγές και τις αποφάσεις που πήραμε μέσα στην χρονιά που φεύγει, αποζητώντας έτσι την ωρίμανση που θα μας οδηγήσει σε μια νέα χρονιά με προοπτική για εξέλιξη και ευημερία. 
Κάποιες φορές αυτή η αναδρομή πονάει, κάποιες άλλες μας κάνει να χαμογελάμε με ικανοποίηση. Όπως κι αν νιώθουμε, είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε από που ξεκινήσαμε και που πάμε, ποιοι είναι οι στόχοι μας, που πήγαν στραβά τα πράγματα, ποιες ήταν οι λάθος αποφάσεις που πήραμε, ποιες οι αλλαγές που δεν διαχειριστήκαμε σωστά. Κάνοντας τον απολογισμό μας, κρατάμε αυτά που πραγματικά αξίζουν, μαθαίνουμε από τα λάθη μας, ορίζουμε νέους στόχους και αποδεσμευόμαστε από το παρελθόν μας. 
Παρά τις δυσκολίες που μπορεί να βρεθούν στον δρόμο μας και τις αλλαγές στις οποίες θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε μέσα στο 2012, (τόσο εξαιτίας της προσωπικής μας εξέλιξης όσο και λόγω κάποιων γεγονότων ζωής που δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε), μαθαίνοντας να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να εστιάζουμε την προσοχή μας σε όσα μπορούμε να επηρεάσουμε και όχι σε όσα βρίσκονται εκτός του κύκλου επιρροής μας, έχουμε πολλές ελπίδες έτσι ώστε η νέα χρονιά, ότι κι αν μας επιφυλάσσει, να είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε.

Ελπίζω κάνοντας τον απολογισμό σας, να μην αφήσετε τίποτα και κανέναν να κλονίσουν τον αυτοσεβασμό και την αυτοεκτίμηση σας. Πάρτε την ζωή στα χέρια σας και αποδεχθείτε το γεγονός ότι ακόμα κι αν δεν μπορείτε να ελέγξετε κάποιες από τις αλλαγές που θα έρθουν, έχετε πάντα την δυνατότητα να επιλέξετε με ποιον τρόπο θα αντιδράσετε σε αυτές και πως θα τις διαχειριστείτε. Αυτό, σας κάνει κυρίαρχους της ζωής σας!

Καλή Χρονιά σε όλους!      

24 Δεκ 2011

Χριστουγεννιάτικες Ευχές

Καλά Χριστούγεννα σε όλους 
και Eυτυχισμένος ο Καινούργιος Χρόνος! 





Εύχομαι με όλη μου την καρδιά:

Να έχουμε υγεία, γιατί χωρίς υγεία, δεν έχουμε τίποτα.
Να είμαστε αγαπημένοι, γιατί η αγάπη μας γεμίζει με δύναμη και είναι το στήριγμα μας.
Να εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους, "μαζί" μπορούμε να καταφέρουμε πολύ περισσότερα. 
Να βλέπουμε θετικά τις αλλαγές που θα έρθουν, γιατί έτσι θα μπορούμε να τις διαχειριζόμαστε καλύτερα. 
Να έχουμε κουράγιο, για τις μέρες που θα είναι φορτίο στην πλάτη μας. 
Να είμαστε αισιόδοξοι, για το αύριο που ξημερώνει. 
Να πιστεύουμε στο εαυτό μας, πως αλλιώς θα πιστέψουν οι άλλοι σε μας;
Να ονειρευόμαστε, γιατί χωρίς όνειρα μένουμε στάσιμοι. 
Να ταξιδεύουμε... Έστω κι αν o προορισμός είναι ένα σημείο στο χάρτη του μυαλού μας. 
Να ζούμε την κάθε μας μέρα, σαν να είναι η τελευταία. 
Να θυμόμαστε πως η ζωή είναι στιγμές, ας τις ζήσουμε. 
Να προσφέρουμε, γιατί έτσι θα νιώθουμε ευλογημένοι. 
Να δημιουργούμε, λεπτά, στιγμές, μελωδίες και πολύχρωμα μοτίβα. 
Να ζωγραφίζουμε τον ήλιο, όταν ο ουρανός μας θα είναι γκρίζος και συννεφιασμένος. 
Να ακούμε τους ήχους της φύσης, όταν οι φωνές μέσα μας θα μας τρομάζουν. 
Να χαμογελάμε συχνά, τσαντίζουμε έτσι την γκαντεμιά μας. 
Να βλέπουμε τα λάθη μας σαν ευκαιρίες για ωρίμανση και νέους προορισμούς. 
Να συγχωρούμε τους άλλους, έστω κι αν το σημάδι της πληγής που μας άνοιξαν θα μείνει για πάντα. 
Να προσέχουμε τον εαυτό μας, ποιος άλλος θα το κάνει αν όχι εμείς; 
Να δίνουμε την ψυχή μας σε ότι κάνουμε, θα έχει έτσι πάντα νόημα το αποτέλεσμα. 
Να αγαπάμε, να παίζουμε, να γελάμε με τα παιδιά μας... Αυτό θα πει γονιός. 
Να είμαστε ικανοποιημένοι με ότι έχουμε, αυτό θα μας οδηγήσει στην ευτυχία.
Να ακούμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο.
Να σεβόμαστε την γνώμη των άλλων, τον χώρο και τις προτιμήσεις τους.
Να ακούμε την καρδιά μας κι αυτά που θέλει να μας πει.
Να έχουμε κατανόηση και υπομονή... Οι σχέσεις μας έτσι θα στηρίζονται σε γερά θεμέλια.
Να σεβόμαστε, αυτούς που έχουν κερδίσει τον σεβασμό μας. 
Να θυμόμαστε τους νεκρούς μας γιατί έτσι τους κρατάμε ζωντανούς μέσα μας.
Να κοιτάμε πάντα μπροστά και πάντα μαζί... Με τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μας.
Και να πιστεύουμε, να ελπίζουμε, να προσπαθούμε, να κατορθώνουμε, να περιμένουμε, να αντέχουμε, να στοχεύουμε, να οραματιζόμαστε, να χαλαρώνουμε, να ονειρευόμαστε, να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και δύναμη ψυχής! 

Χρόνια Πολλά, 
Καλά και Ευτυχισμένα Χριστούγεννα!!!


22 Δεκ 2011

Οι γιορτές των χωρισμένων οικογενειών

Οι πρώτες γιορτές ως διαζευγμένοι.


Το διαζύγιο έχει πια εκδοθεί, τα παιδιά προσπαθούν να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα πραγμάτων, το ίδιο κι εσείς που μαζεύεται τα κομμάτια σας και θέλετε όσο τίποτα άλλο, να ξεπεράσετε αυτήν την σελίδα της ζωής σας και, να πάτε παρακάτω. Ωστόσο, αυτά θα είναι τα πρώτα σας Χριστούγεννα χωριστά. Οι γιορτινές μέρες της αγάπης αναμφίβολα, ξυπνούν μέσα σας αναμνήσεις και συγκινήσεις από περασμένες οικογενειακές γιορτές. Τι μπορείτε αλήθεια να κάνετε για να επιβιώσετε αυτό το διάστημα; Τι έχουν ανάγκη τα παιδιά για να επηρεαστούν όσο λιγότερο γίνεται από τις επικείμενες αλλαγές φέτος; Πως θα ξεπεράσετε την απώλεια και την θλίψη που νιώθετε μέσα σας, για το κομμάτι αυτό της ζωής σας που ανήκει πια στο παρελθόν;

Το διάστημα αυτό είναι σίγουρα ιδιαίτερα δύσκολο και αγχωτικό για εσάς. Πρέπει μόνη /ος αυτήν την φορά να τακτοποιήσετε ένα σωρό εκκρεμότητες, να προετοιμαστείτε για τις μέρες που έρχονται, να κάνετε τις απαραίτητες αγορές και μέσα σε όλα αυτά, να είστε διαρκώς κοντά στα παιδιά σας, που έχουν ανάγκη από την αγάπη και την προσοχή σας περισσότερο από ποτέ. Ακόμα κι αν έχετε αποδεχθεί την κατάσταση και βλέπετε τις αλλαγές στης ζωής σας σαν μια ευκαιρία για να γίνεται καλύτεροι γονείς καθώς και πιο ήρεμοι και ισορροπημένοι άνθρωποι, τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος που θέλοντας και μη σας θλίβει και σας στεναχωρεί για όσα πέρασαν και χάθηκαν. 
Το πένθος για την απώλεια που βιώνετε, είναι ένα στάδιο που πρέπει να περάσετε, προκειμένου να πάτε παρακάτω... Απαλλαγμένοι από τύψεις, θυμό, ενοχές και συναισθήματα που σας πληγώνουν και σας κρατούν δέσμιους σε μια κατάσταση, που δεν είχε μέλλον και προοπτικές. Παρόλο που αυτές τις γιορτές τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά για σας και τα παιδιά σας, μην το βάζετε κάτω. Υπάρχουν πάντα άνθρωποι που μπορούν να σας στηρίξουν και να σας συμπαρασταθούν κάνοντας αυτές τις γιορτές ξεχωριστές. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες ιδέες που ελπίζω να χρησιμοποιήσετε έτσι ώστε οι μαύρες σκέψεις που ενδεχομένως, κάνετε τώρα για τις μέρες που έρχονται, να αντικατασταθούν από άλλες αισιόδοξες και πολύ ενέργεια για δημιουργία και διασκέδαση. 

  1. Διατηρήστε τις ρουτίνες και τις συνήθειες που είχατε τα περασμένα χρόνια. Στολίστε το σπίτι σας, κάντε Χριστουγεννιάτικες κατασκευές με τα παιδιά σας, τραγουδήστε Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, διαβάστε ιστορίες για το πνεύμα των Χριστουγέννων και τον Άγιο Βασίλη, μαγειρέψτε μαζί, φτιάξτε κουραμπιέδες και μελομακάρονα, κάντε ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τις ημέρες που θα περάσετε μαζί. 
  2. Οργανώστε από τώρα που και πως θα περάσετε την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Καλέστε φίλους ή συγγενείς στο σπίτι σας (αν δεν είστε προσκεκλημένοι κάπου) και φροντίστε το κλίμα να είναι γιορτινό και χαρούμενο. Τα παιδιά μπορούν να σας βοηθήσουν στην προετοιμασία των εδεσμάτων και στην τακτοποίηση του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο, θα διασκεδάσετε με οικείους σε εσάς ανθρώπους και τα παιδιά σας θα χαρούν  την παρουσία αγαπημένων προσώπων και συγγενών.
  3. Αν η δικαστική συμφωνία ορίζει να περάσουν τα παιδιά τις μισές μέρες των γιορτών με τον έναν γονέα και τις υπόλοιπες με τον άλλον, φροντίστε να τα προετοιμάσετε. Μιλήστε τους από κοινού για την απόφαση αυτή, για τους λόγους τους οποίους θεωρείτε δίκαιο να τα χαρείτε και οι δύο το διάστημα των γιορτών, για τα συναισθήματα σας, για την αγάπη σας που είναι δεδομένη, έστω και αν δεν είστε πια μαζί. Δεν χρειάζεται να τα ρωτήσετε αν θέλουν ή πως θα ήθελαν να περάσουν τις γιορτές. Δώστε τους μόνο να καταλάβουν πως τα αγαπάτε και οι δύο πολύ, επειδή όμως δεν μένετε πια στο ίδιο σπίτι, θα έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν και με την μαμά και με τον μπαμπά, απλά σε διαφορετικά περιβάλλοντα.
  4. Αν οι σχέσεις με τον πρώην σύντροφο σας είναι καλές, υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία για το καλό των παιδιών, περάστε λίγες στιγμές μαζί. Κανονίστε για παράδειγμα να πάτε τα παιδιά σε κάποιο χριστουγεννιάτικο event, στην γιορτή του σχολείου τους, σε μια θεατρική παράσταση. Αυτό θα τα κάνει να νιώσουν ασφάλεια και να καταγράψουν μέσα τους "το διαζύγιο" σαν μια διαδικασία που δεν τους στερεί την αγάπη και την προσοχή των γονιών τους.
  5. Αποφύγετε την θλίψη των ημερών. Οι φίλοι είναι το καλύτερο φάρμακο και σίγουρα η συντροφιά τους θα σας κάνει να νιώσετε ευχάριστα. Μιλήστε τους για όσα νιώθετε και σκέφτεστε και μην φοβάστε να αποδεχθείτε τα βαθύτερα συναισθήματα σας.
  6. Θυμηθείτε πως οι όποιες αποφάσεις, συγκρούσεις ή επιλογές έχετε ήδη κάνει ή θα κάνετε στο μέλλον δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επηρεάζουν αρνητικά τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών σας. Προσπαθήστε να είστε απέναντι τους ζεστοί και δεκτικοί ειδικά τώρα που αντιμετωπίζουν μια σημαντική αλλαγή στην ζωή τους κι τους είναι δύσκολο να την διαχειριστούν.
  7. Τα Χριστούγεννα είναι μια άκρως οικογενειακή γιορτή. Γι' αυτό φροντίστε να μην λείψει κανείς από τους δυο σας στα παιδιά και καλύψτε την απουσία του άλλου, περνώντας ποιοτικό χρόνο μαζί τους, παίζοντας και γελώντας. Τα παιδιά, δεν χρειάζονται και πολλά για να είναι ευτυχισμένα ... Εσείς και η αγάπη σας τους αρκεί, έστω κι αν το κενό αυτού που λείπει θα είναι πάντα αισθητό. 
  8. Φίλοι, δώρα, δραστηριότητες έξω από το σπίτι, Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και επισκέψεις σε φιλικά σπίτια όπου μπορούν να παίξουν και να διασκεδάσουν με άλλα παιδιά καλό είναι να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα των επόμενων ημερών. Έχετε όλοι ανάγκη από ψυχική ηρεμία και ιδιαίτερες στιγμές! 

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2012!
    

21 Δεκ 2011

Γονέας θα πει...


Γονέας θα πει όλα αυτά και πολύ περισσότερα που θα τα μάθετε μεγαλώνοντας, παίζοντας, γκρινιάζοντας, καυγαδίζοντας, συζητώντας και μοιράζοντας την καθημερινότητα με τα παιδιά σας!

Γεννώ
Ολοκληρώνομαι
Νοιάζομαι
Ευθύνομαι
Αγαπώ
Συμπαραστέκομαι


Εορταστικές Εκδηλώσεις 2011-2012


Καλά Χριστούγεννα σε όλους!


Όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα για τις περισσότερες Ελληνικές οικογένειες, υπάρχουν ευτυχώς εκδηλώσεις, εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις, δραστηριότητες και events που μπορούν να φωτίσουν με χρώμα και χαρά τις γιορτινές μέρες που έρχονται σε προσιτό κόστος. Δείτε την ευτυχία να καθρεφτίζεται στα μάτια των παιδιών σας δημιουργώντας ένα πρόγραμμα εξορμήσεων που θα ανταποκρίνεται στις οικονομικές σας δυνατότητες. Ανατρέξτε στην Κατηγορία "ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2011-2012" κι εκεί σας περιμένουν όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε για να περάσετε αξέχαστες και μοναδικές στιγμές με τα πιτσιρίκια σας.

Καλή διασκέδαση!

20 Δεκ 2011

Προσφέροντας αγάπη



Αυτά τα Χριστούγεννα, 
και κάθε μέρα της καινούργιας χρονιάς που έρχεται,ας μην ξεχνάμε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη από την αγάπη και την συμπαράσταση μας!



Το μόνο που χρειάζονται τα παιδιά για να είναι ευτυχισμένα τις γιορτές είναι...

Τι χρειάζονται τα παιδιά 
για να είναι "ευτυχισμένα" τις γιορτές;

Δεν υπάρχει γονιός, που να μην θέλει να βλέπει το παιδί του ευτυχισμένο... 
Ιδιαίτερα τώρα τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων! 
Τι θα τους προσφέρει αλήθεια περισσότερη χαρά και ευχαρίστηση; 
Τι έχουν ανάγκη τα παιδιά για να περάσουν ονειρεμένες γιορτές που θα τους μείνουν ανεξίτηλες στην μνήμη καθώς θα μεγαλώνουν;

Οι γιορτινές αυτές μέρες είναι συνυφασμένες με την παιδική ηλικία. Όλα στολίζονται και βάζουν τα καλά τους για να δώσουν ζωή στην φαντασία των παιδιών μας και να τα ταξιδέψουν στην μαγεία των ημερών που, περίμεναν με λαχτάρα έναν ολόκληρο χρόνο. Δώρα, γλυκά, χριστουγεννιάτικα δέντρα, στολίδια, κάρτες, ο Άγιος Βασίλης, παραμύθια επιστρατεύονται στην υπηρεσία των παιδιών και κάνουν τα μάτια τους να λάμπουν από χαρά και ευχαρίστηση. Εμείς, θέλοντας να τους προσφέρουμε όση περισσότερη από την μαγεία μπορούμε, αναρωτιόμαστε τι χρειάζονται πραγματικά για είναι ευτυχισμένα... Για να περάσουν αξέχαστες στιγμές που θα θυμούνται στην ενήλικη ζωή τους και θα τα κάνουν χαμογελούν. Είναι αλήθεια τα δώρα και τα παιχνίδια κάτω από το δέντρο ή μήπως...

Το νόημα της γιορτής

Τα Χριστούγεννα, σαν γεγονός και περίοδος, είναι από μόνα τους πολύ λαμπερά και χαρίζουν απλόχερα χαρά και ευχαρίστηση στα παιδιά μας. Περνάνε αρκετές μέρες χωρίς σχολείο και υποχρεώσεις, βλέπουν φίλους και συγγενείς που είχαν καιρό να δουν, τρώνε και διασκεδάζουν με φίλους, κάνουν βόλτες, χαίρονται τις στολισμένες γωνιές της πόλης ή του χωριού που επισκέπτονται, περνάνε ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους, αναμένουν τον Άγιο Βασίλη. Η μαγεία υπάρχει παντού και είναι αρκετή πιστέψτε με, για να χαρίσει χαμόγελα και χαρά στα παιδιά όλου του κόσμου. Όπως αναφέρει και η παιδοψυχολόγος Φρανσουάζ Ντολτό "γιορτή είναι να μπορείς να επινοείς διαφόρων ειδών χαρές, να έχεις στενές σχέσεις με τους άλλους, να δείχνεις την χαρά σου και να βλέπεις αυτήν των άλλων, να μπορείς να χαίρεσαι μαζί τους... Είναι η παραβίαση των συνηθειών της καθημερινότητας, που χαρίζει απόλαυση". 

Πραγματικά ευτυχισμένα Χριστούγεννα...

Για να χαρείς την χαρά σου, χρειάζεσαι ανθρώπους γύρω σου... Πόσο μάλλον τα παιδιά. Οι άνθρωποι αυτοί είμαστε εμείς οι ίδιοι που μπορούμε να απολαύσουμε την μαγεία των Χριστουγέννων κάνοντας ένα σωρό όμορφες δραστηριότητες μέσα και έξω από το σπίτι με τα πιτσιρίκια μας. Βόλτες, κατασκευές, ιστορίες από τα δικά μας παιδικά Χριστούγεννα, τραγούδια μεταξύ άλλων είναι η χρυσόσκονη που μαγεύει και ταξιδεύει τα παιδιά μας στο παραμύθι των ημερών. Επίσης, κάποιοι συγγενείς έρχονται να προσθέσουν την ασημόσκονη στην χαρά των παιδιών μας μοιράζοντας μαζί τους μοναδικές στιγμές. Ο παππούς, η γιαγιά, θείοι και θείες έχουν πολλά να πουν και να δώσουν στα παιδιά που έχουν ανάγκη από την επαφή μαζί τους και το μοίρασμα της χαράς τους. Τέλος, είναι τα άλλα παιδάκια, οι φίλοι, τα ξαδερφάκια, οι συμμαθητές τους που κάνουν τις γιορτινές αυτές μέρες να λάμπουν δυνατά μέσα τους. Τα παιδιά, πολύ περισσότερο από τα δώρα και τα παιχνίδια, χρειάζονται παρέα... Ανθρώπους γύρω τους που θα μοιραστούν μαζί τους τις στιγμές τους και θα ζωγραφίσουν παρέα τις μελλοντικές αναμνήσεις από τα παιδικά τους Χριστούγεννα. 
Επιστρατεύστε την φαντασία σας, θυμηθείτε τα δικά σας παιδικά χρόνια και απελευθερωθείτε. Τόσο εσείς, όσο και τα πιτσιρίκια σας έχετε ανάγκη από ξεκούραση, ηρεμία και χαρά. Ότι κι αν σας απασχολεί, μπορεί να περιμένει... Οι γιορτινές αυτές μέρες, όχι. Σκεφτείτε, ρωτήστε, συζητήστε μαζί τους για το πως θέλετε να περάσετε αυτές τις γιορτές και διασκεδάστε με την ψυχή σας. Όσο υπάρχουν στην ζωή σας άνθρωποι που αγαπάτε και σας αγαπούν, τα Χριστούγεννα θα είναι πάντα μαγικά για όλους σας!         

19 Δεκ 2011

Δυσκολίες στην καθημερινότητα με τα παιδιά

Κάποιες μέρες που όλα μας φταίνε...

Είναι κάτι μέρες που δεν αντέχουμε ούτε τον εαυτό μας... Ξυπνάμε με νεύρα, τσακωνόμαστε στο δρόμο, όλα μας πάνε στραβά στην δουλειά, δεν προλαβαίνουμε το σούπερ μάρκετ και έχουμε ξεμείνει από γάλα. Έτσι, χωρίς εμφανή λόγο, απλά υπάρχουν, και κάνουν την ζωή μας δύσκολη γιατί το μόνο που έχουμε ανάγκη, είναι να ξαπλώσουμε στον καναπέ μας και να χουζουρέψουμε... Να ακούσουμε μουσική, να μιλήσουμε στο τηλέφωνο, να διαβάσουμε το αγαπημένο μας βιβλίο ή απλά να χαζέψουμε τηλεόραση χωρίς να ασχοληθούμε με τίποτα και με κανέναν. 
Μπορεί όλα αυτά να ήταν εφικτά πριν γίνουμε γονείς, τώρα όμως; Τι κάνουμε όταν δεν μας περισσεύει καθόλου ενέργεια και δύναμη για να παίξουμε με τα παιδιά μας, να τραγουδήσουμε, να βγούμε βόλτα; Σίγουρα δεν γίνεται να τα βάλουμε στο "off" μέχρι να βρούμε ξανά την διάθεση για να ασχοληθούμε μαζί τους. Ούτε φυσικά μπορούμε να τα αφήσουμε στην μοίρα τους και να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες, γιατί έτσι, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να νευριάσουμε μαζί τους για τις αταξίες που θα κάνουν προσπαθώντας να μας τραβήξουν την προσοχή.
Όταν γκρινιάζουμε και έχουμε νεύρα, το μεταδίδουμε και στο παιδί μας, με συνέπεια, να απομονώνεται, να κατσουφιάζει, να πετάει τα παιχνίδια του, να δημιουργεί αναστάτωση στο σπίτι, να φωνάζει, να κλαίει ή απλά να κάθετε στεναχωρημένο σε μια γωνιά με την απορία ζωγραφισμένη στο προσωπάκι του: "τι έκανα και είναι έτσι η μαμά και/ή ο μπαμπάς" αναρωτιέται, "φταίω εγώ;". Φυσικά δεν φταίει σε τίποτα το μικρό μας, πώς όμως μπορούμε να του εξηγήσουμε πως υπάρχουν κάποιες μέρες, σαν κι αυτήν, που μας φταίνε όλα και δεν χωράμε πουθενά; 



Ομολογουμένως, είναι μερικά πράγματα που δύσκολα μπορούμε να μοιραστούμε με τα παιδιά μας. Δεν υπάρχουν πολλές λύσεις και ιδέες για τις μέρες αυτές, το παραδέχομαι. Το έχω περάσει και θα αντιμετωπίσω ξανά στο μέλλον παρόμοιες στιγμές όπως όλοι μας... Μπορεί να είμαστε γονείς που αγαπάμε και θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας, πάνω απ'όλα όμως είμαστε άνθρωποι... Με τις αδυναμίες, τις αδιαθεσίες και τις δύσκολες μέρες μας. Εγώ αυτό που θα σας προτείνω είναι απλά να μοιραστείτε μαζί τους αυτό που νιώθετε, χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο που ανταποκρίνεται στην ηλικίας τους και διαβεβαιώνοντας τα πως δεν ευθύνονται αυτά για τις κακοκεφιές σας. Αγκαλίαστε τα, φιλήστε τα, ζητήστε τους να σας κάνουν παρέα στο σαλόνι παίζοντας όσο πιο ήσυχα μπορούν και κυρίως διαβεβαιώστε τα πως η αγάπη σας είναι πάντα παρούσα - πως ότι κι αν κάνουν, όπως κι αν νιώθετε, η αγάπη σας είναι δεδομένη. Δεν αλλάζει, δεν φθείρεται, δεν ξεθωριάζει ακόμα κι αν ο κόσμος σας σήμερα δεν είναι πολύχρωμος και φωτεινός. Η αγάπη είναι μαγική και κάνει θαύματα. Να είστε βέβαιοι πως ακολουθώντας τον δρόμο της καρδιάς και με πολύ πολύ αγάπη, τα μικρά σας θα σας συναισθανθούν και θα προσπαθήσουν... Να είναι  ήρεμα και ήσυχα έστω και για λίγο!

18 Δεκ 2011

Παιδί και ηλεκτρονικά παιχνίδια


Καλωσορίζοντας την γενιά των Video Games


Μεγαλώνετε έναν λάτρη των ηλεκτρονικών παιχνιδιών; Φοβάστε για τις συνέπειες που  θα έχει  αυτή του η συνήθεια, τόσο στην προσωπικότητα όσο και στην κοινωνική του συμπεριφορά; Είναι λογικό, με όλα όσα λέγονται και γράφονται γύρω από την νέα "baby sitter" του 21 αιώνα. Ηρεμήστε όμως. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε κάποιες πληροφορίες και ιδέες που θα σας βοηθήσουν να συμβιώσετε αρμονικά με την γενιά των φανατικών οπαδών της νέας τεχνολογίας.


Ηλεκτρονικά παιχνίδια παγκοσμίως διαδεδομένα όπως το Super Mario και το Pac-Man, αποτελούν αγαπημένη συντροφιά των παιδιών μας. Σαν υπνωτισμένα μπροστά στην οθόνη, χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα κι αυτό αναμφίβολα, μας προκαλεί αναστάτωση. Ωστόσο, παρά τα όσα έχουν γραφτεί κατά καιρούς για τις πολυάριθμες κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στα παιδιά, καιρός είναι να αναλογιστούμε και τα πλεονεκτήματα τους. Άλλωστε, όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, τα περισσότερα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν είναι τίποτα άλλο από απλά παιχνίδια που με την σωστή και υπό την επίβλεψη μας χρήση, διασκεδάζουν και απελευθερώνουν την φαντασία των παιδιών μας.

Τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών

Χωρίς να αμφισβητώ την πληθώρα των ερευνών που αποδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στα παιδιά μας, δεν μπορώ να παραβλέψω και τα πλεονεκτήματα τους, τα οποία συνοψίζονται στα εξής: 
  1. Είναι μια αστείρευτη πηγή διασκέδασης και ψυχαγωγίας για τα παιδιά
  2. Κάποια από αυτά είναι δημιουργικά και βοηθούν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν την φαντασία τους.
  3. Τονώσουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών κάθε φορά που καταφέρνουν έναν στόχο ή κερδίζουν.
  4. Παιδοψυχολόγοι πιστεύουν πως συντελούν στην ανάπτυξη των γνωστικών δεξιοτήτων και των διανοητικών λειτουργιών των παιδιών.
  5. Όχι δεν γίνονται αντικοινωνικά. Τα παιδιά παίζουν με τους φίλους τους ή με μας τους ίδιους αφού τα περισσότερα από αυτά τα παιχνίδια επιτρέπουν την ταυτόχρονη συμμετοχή πολλών παιχτών.
  6. Τα βοηθάει να εξοικειωθούν με την τεχνολογία και να την χρησιμοποιούν με μαεστρία. Έτσι, προετοιμάζονται για τον πρωταγωνιστικό ρόλο τους σε έναν αυστηρά τεχνολογικό κόσμο. 
  7. Δεν είναι μόνο για αγόρια. Έρευνες αποδεικνύουν ότι η χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών από κορίτσια οξύνει τις διανοητικές τους ικανότητες κυρίως σε θέματα στρατηγικής και επίλυσης προβλημάτων, τομείς που το γυναικείο φύλο από την φύση του υστερεί.
  8. Παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια, βλέπουν λιγότερη τηλεόραση. Με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούμε να ελέγξουμε το περιεχόμενο των ερεθισμάτων που δέχονται περισσότερο απ' ότι με την τηλεόραση. 
Συνοψίζοντας, μην λιθοβολείτε και αποκόβεται το παιδί σας από την μόδα της εποχής και τους φίλους του. Δείτε τα σαν μια μορφή εναλλακτικής διασκέδασης που ηρεμούν και ξεκουράζουν τα παιδιά μας. Καθιερώστε τον "κανόνα της μιας ώρας" και ηρεμήστε. Τα πράγματα δεν είναι όσο τραγικά φαίνονται.

Είναι κατάλληλο για το παιδί μου; 

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε αν τα video games που θα αγοράσετε στο πιτσιρίκι σας είναι κατάλληλα για την ηλικία του γιατί σίγουρα δεν θέλετε σε καμιά περίπτωση να βλέπει εφιάλτες την νύχτα ή να εκδηλώσει βίαιη συμπεριφορά επειδή παραβλέψατε να ελέγξετε την καταλληλότητα και το περιεχόμενο τους. 
Πως θα το κάνετε αυτό; Είναι απλό. Σε όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αναγράφετε ένας "αριθμός", ο οποίος αναφέρεται στην ηλικία των ατόμων για τα οποία προορίζεται το παιχνίδι. Αυτός ο αριθμός ή σήμα, προσδιορίζεται από το "Πανευρωπαϊκό σύστημα Πληροφόρησης για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια", ένα έγκυρο σύστημα αξιολόγησης που χρησιμοποιείται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες (PEGI: Pan-European Game Information). Η σχετική ιστοσελίδα του είναι: http://www.pegi.info. Για παράδειγμα, το σήμα 3+ αναφέρεται στην καταλληλότητα του παιχνιδιού για παιδάκια από τριών χρονών και πάνω. Το σήμα EC (early childhood) είναι ακριβώς το ίδιο, απλά αναφέρεται σε κάποιο άλλο σύστημα αξιολόγησης που χρησιμοποιείται κυρίως στην Αμερική. Ωστόσο, καλό θα ήταν πριν προβείτε στην αγορά που παιχνιδιού να ελέγξετε και το περιεχόμενο του. Θα αρέσει στο παιδί σας; Είναι ευχάριστο; Είναι δημιουργικό;      Σύμφωνα με την εκπαιδευτικό στα Technokids, κ. Αλίκη Κελαϊδή, θα ήταν προτιμότερο τα πολύ μικρά παιδιά (3-3.5 ετών) να αποφεύγουν την χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Για τις συγκεκριμένες ηλικίες προτιμότερο θα ήταν να απασχολούνται με "εκπαιδευτικά software" που τους προσφέρουν πολλές δυνατότητες για την σωστή διανοητική τους ανάπτυξη. Σκεφτείτε επίσης τα ακόλουθα πριν φτάσετε στο ταμείο και πληρώσετε για κάτι που ίσως αργότερα το μετανιώσετε:
  1. Σκεφτείτε τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας καθώς κοιτάζετε τα παιχνίδια. Τι του τραβάει περισσότερο την προσοχή; Τι του αρέσει να κάνει; Έχει για παράδειγμα κλίση στον αθλητισμό; Μήπως το ενθουσιάζουν παιχνίδια στρατηγικής; 
  2. Μιλήστε με φίλους και συγγενείς για ηλεκτρονικά παιχνίδια που έχουν αγοράσει και θεωρούν ενδιαφέροντα και δημιουργικά.
  3. Βρείτε παιχνίδια που είναι κατάλληλα για την ηλικία τους, έχουν ενδιαφέρον και δεν περιέχουν βία.
  4. Αναζητήστε παιχνίδια που απαιτούν στρατηγικές ικανότητες και επιζητούν την επίλυση προβλημάτων.
  5. Παιχνίδια που χρειάζονται 2 ή και περισσότεροι παίχτες βοηθούν στην ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος και της συνεργασίας.
  6. Ακόμα κι αν το πιτσιρίκι σας είναι μόλις 4 ετών, πολλά παιχνίδια μπορούν να το διασκεδάσουν και να του δώσουν ερεθίσματα χρήσιμα για την ηλικία του. 
  7. Επειδή τα συγκεκριμένα παιχνίδια κοστίζουν, σιγουρευτείτε πως κάνετε την σωστή αγορά. Μιλήστε με άλλους γονείς, διαβάστε κριτικές σε περιοδικά και στο ίντερνετ ή νοικιάστε τα πρώτα από καταστήματα με DVD. Μια δοκιμή θα σας πείσει.
Αντιμετωπίζοντας την προσκόλληση

Ακόμα κι αν έχετε αγοράσει τα σωστά ηλεκτρονικά παιχνίδια, ο κίνδυνος της προσκόλλησης παραμονεύει. Παρακάτω σας προτείνω μερικούς τρόπους για να ελέγξετε την απασχόληση του με τα παιχνίδια αυτά. Δεν χρειάζεται να φωνάζετε κάθε φορά που δεν μπορείτε να το ξεκολλήσετε από το τηλεχειριστήριο. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να κλείσει αυτή η συσκευή που σας προκαλεί πανικό. 
  1. Σεβαστείτε το πάθος του. Τα παιχνίδια αυτά του δίνουν χαρά και την δυνατότητα να ηρεμεί, να διεκδικεί και να νιώθει λαχτάρα και διέγερση. Μην του στερείτε αυτές τις απολαύσεις. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να του εξηγήσετε πως το καταλαβαίνετε αλλά πρέπει κι εκείνο να καταλάβει εσάς και να σεβαστεί την επιθυμία σας - για το καλό του. 
  2. Βάλτε όρια. Μπορείτε να θέσετε τους κανόνες και να απαιτήσετε την διατήρηση τους. Για παράδειγμα μπορείτε να του επιτρέπετε να παίζει για μια ώρα καθημερινά και για δυο ώρες τα σαββατοκύριακα. Το σημαντικό είναι να είστε σταθεροί στην συμφωνία σας - μόνο έτσι θα αποφύγετε φασαρίες και γκρίνιες. Βάλτε το χρονόμετρο να τρέχει γιατί τα παιδιά δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να τα βάλουν μαζί του. 
  3. Όταν είναι άρρωστο... Ναι υπάρχουν λίγες μεμονωμένες περιπτώσεις που θα του επιτρέψετε να παίξει λίγο παραπάνω από το συνηθισμένο. Δεν πειράζει. Αρκεί να του εξηγήσετε πως παραβιάζετε τους κανόνες σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις και η ασθένεια του είναι μια από αυτές. Έτσι, δεν θα περιμένει την ίδια αντιμετώπιση όταν είναι καλά. 
  4. Σκεφτείτε εναλλακτικές λύσεις. Όσο κι αν αγαπάει τα ηλεκτρονικά του παιχνίδια, σίγουρα θα ενθουσιαστεί με κάτι καινούργιο που θα του προτείνετε. Απλά καθημερινά πράγματα, όπως για παράδειγμα "έλα να φτιάξουμε καρτούλες για τους αγαπημένους μας" ή "μετά το φαγητό λέω να παίξουμε όλοι μαζί ένα επιτραπέζιο" είναι προτάσεις που αποκλείεται να τους αντισταθούν. 
  5. Στο σπίτι του φίλου του... Μπορεί εσείς να έχετε θέσει όρια και κανόνες στην χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τι γίνεται όμως όταν πάει στο σπίτι του φίλου του; Υπάρχουν οι ίδιοι κανόνες εκεί; Αντί να του απαγορεύεται να πηγαίνει στο φίλο του, σας προτείνω να μιλήσετε στους γονείς του. Μπορείτε να τους εξηγήσετε το πρόγραμμα που εφαρμόζεται εσείς και τους λόγους για τους οποίους δεν θέλετε σε καμιά περίπτωση να περνάει όλο τον ελεύθερο του χρόνο παίζοντας ηλεκτρονικά. Έχετε πολλές πιθανότητες να συνεργαστούν μαζί σας αφού αντιμετωπίζουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα. Έτσι, από κοινού μπορείτε να θέσετε στα παιδιά τον "κανόνα της μίας ώρας".
  6. Περάστε χρόνο με τα παιδιά σας. Σίγουρα η καθημερινότητα όλων μας είναι ιδιαίτερα κουραστική και μας αφήνει λιγοστό χρόνο και δύναμη για παιχνίδι. Ωστόσο, είναι απαραίτητο. Κάθε φορά που βρίσκεται ευκαιρία, μην περιορίζεστε στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού σας. Πηγαίνετε για πικ νικ, μια βόλτα στην θάλασσα, σε ένα παιδικό θέατρο, για ποδήλατο στο πάρκο. Η γυμναστική, ο καθαρός αέρας και η συντροφιά σας έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στην ψυχή του παιδιού σας.  

17 Δεκ 2011

Το πνεύμα των Χριστουγέννων

Το Πνεύμα των Χριστουγέννων: Ας διαρκέσει μια ολόκληρη χρονιά!


Υπάρχει κάτι στις γιορτινές αυτές μέρες, που από την μια μεριά με χαροποιεί ιδιαίτερα και από την άλλη μου δημιουργεί συναισθήματα θλίψης και μελαγχολίας. Μιλάω για την μαζική κοινωνική προσπάθεια που γίνεται προς τις ευπαθείς ομάδες αυτής την χώρας: προς τους αστέγους, τους φτωχούς, τους άρρωστους, τους ανέργους. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτες οι προσπάθειες που γίνονται, τόσο από το κράτος, ιδιωτικούς φορείς και επωνύμους όσο και από απλούς πολίτες που προσπαθούν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν, όσους το έχουν πραγματική ανάγκη. Συναυλίες, bazaar, εκδηλώσεις, έρανοι αγάπης, επισκέψεις επωνύμων σε ιδρύματα και νοσοκομεία, χρηματοδοτήσεις μεταξύ άλλων είναι ενέργειες που καθοδηγούμενες από τον Πνεύμα των Χριστουγέννων μοιράζουν απλόχερα αγάπη και αλληλεγγύη. Όλα αυτά είναι πραγματικά υπέροχα και μεγαλειώδη. Ωστόσο, αυτό που με προβληματίζει είναι το "μετά". Τι θα απογίνουν αυτοί οι άνθρωποι, αυτά τα παιδιά, όταν η αυλαία κλείσει και τα φώτα της πόλης σβήσουν, όταν οι γιορτινές αυτές μέρες περάσουν και όλοι γυρίσουν στους κανονικούς τους ρυθμούς και ρουτίνες; Ποιος θα τους επισκέπτεται, ποιος θα φροντίζει τις ανάγκες τους, ποιος θα προσπαθεί να κάνει την καθημερινότητα τους καλύτερη; Αυτό που προσπαθώ να μοιραστώ μαζί σας είναι πως η αλληλεγγύη και η αγάπη πρέπει να είναι πάντα παρούσα - όχι μόνο τις μέρες των γιορτών. Δεν αρκεί... Για να αλλάξει η κατάσταση και η βοήθεια μας να είναι ουσιαστική χρειάζεται διαρκείς επαγρύπνηση και προσπάθεια. Χρειάζονται 365 μέρες και όχι 30. Ας μεταδώσουμε αυτό το μήνυμα... 

Καλές γιορτές σε όλους! 

16 Δεκ 2011

Πίνακες επιβράβευσης καλής συμπεριφοράς

"Πίνακες επιβραβεύσεων": 
Μια αποτελεσματική μέθοδος ενίσχυσης 
της αποδεκτής συμπεριφοράς των παιδιών σας.

Συμπεριφέρεται συχνά με αποδεχτούς τρόπους; Του το λέτε; 
Το επιβραβεύετε για την καλή του συμπεριφορά κι αν ναι με ποιόν τρόπο; 
Του δείχνεται την αγάπη και την τρυφερότητα σας κάθε φορά που είναι ήσυχο, υπάκουο και πειθαρχημένο ή εστιάζετε την προσοχή σας πάνω του μόνο όταν εκδηλώνει ανάρμοστες συμπεριφορές; 

Στους ευρύτερους κύκλους των κοινωνικών επιστημών, θεωρείτε πως η επιβράβευση στις υγιής συμπεριφορές των παιδιών μας είναι η βασική συνταγή για την επανάληψη τους. Ο τύπος της επιβράβευσης ασφαλώς ποικίλοι. Μπορεί να είναι ένα αυτοκόλλητο στον "πίνακα των επιβραβεύσεων" για την συγκεκριμένη επιτυχία του σε μια προβληματική μέχρι τότε συμπεριφορά, ενθαρρυντικά λόγια, ένα μικρό δωράκι ή κάποιο γλύκισμα, μια βόλτα στο πάρκο. Ωστόσο, για τους περισσότερους από εμάς, η καθημερινότητα είναι τόσο κοπιαστική που κάποιες από τις συμπεριφορές των παιδιών μας, περνούν απαρατήρητες. Ιδιαίτερα μάλιστα οι αποδεχτές τους συμπεριφορές που εδώ που τα λέμε, είναι και αθόρυβες (συνήθως εστιάζουμε την προσοχή μας πάνω τους όταν κάνουν φασαρία ή κάποια ζημιά).

Ο "πίνακας των επιβραβεύσεων". Τι είναι και πως μπορώ να τον κατασκευάσω; 

Οι περισσότερες προβληματικές/μη αποδεχτές συμπεριφορές των παιδιών απορρέουν από την προσπάθεια τους να τραβήξουν την προσοχή μας. Πασχίζουν για να μας κάνουν να ασχοληθούμε μαζί τους, να στρέψουμε το βλέμμα μας προς το μέρος τους... Έστω και για να τους βάλουμε τις φωνές. Ο γιος μου και η κόρη μου κάθε φορά που είμαι απασχολημένη, επιστρατεύουν τις δυνάμεις τους και ενωμένοι κατεδαφίζουν το σπίτι ή τσακώνονται για να με αναγκάσουν να εγκαταλείψω αυτό που κάνω. Με αυτό το σκεπτικό, δεν είναι καθόλου δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε πως, εστιάζοντας την προσοχή μας στις κοινωνικά αποδεχτές συμπεριφορές τους, και δίνοντας τους την αμέριστη προσοχή και αγάπη μας, έχουμε πολλές πιθανότητες να ηρεμήσουμε τόσο εμείς όσο και τα πιτσιρίκια μας.

Τι είναι;

Είναι μια εύκολη στην κατασκευή της μέθοδος, που ενισχύει την επανάληψη μιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς. Αν για παράδειγμα το παιδί σας έχει αρχίσει να μιλάει ανάρμοστα και να χρησιμοποιεί άσχημες λέξεις, ένας πίνακας επιβράβευσης θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος στην τροποποίηση της ανάρμοστης αυτής συμπεριφοράς του. 
Καλό θα ήταν να θυμάστε πως οι πίνακες επιβραβεύσεων πρέπει να προσαρμόζονται στην ηλικία του παιδιού. Για παράδειγμα τα πολύ μικρά παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα σε απλούς πίνακες με ζωντανά και φωτεινά χρώματα ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά ενθουσιάζονται με σχέδια ή ζωγραφιές που κεντρίζουν την φαντασία τους ή που σχετίζονται με αγαπημένα τους ενδιαφέροντα και τηλεοπτικούς ήρωες.

Πώς κατασκευάζεται; 

Με απλά, καθημερινά υλικά που υπάρχουν στο σπίτι και βέβαια με πολύ φαντασία και αγάπη. Χαρτόνια, ψαλίδια, μαρκαδόροι, μαγνητάκια, αυτοκόλλητα, κορδέλες μεταξύ άλλων. Πάρτε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτόνι, ζωγραφίστε μια σκάλα, ένα μονοπάτι ή τις ράγες ενός τρένου και καθορίστε την αρχή και το τέλος της διαδρομής προς τον στόχο. Επικαλεστείτε και την βοήθεια του παιδιού σας σε αυτήν την διαδικασία. Θα το διασκεδάσετε πολύ.
Αν πάλι αυτή η διαδικασία σας φαίνεται κουραστική και δύσκολη, μπορείτε να βρείτε έτοιμους πίνακες στο ίντερνετ που απλά θα χρειαστεί να τους τυπώσετε.  

Ανεβαίνω...Κατεβαίνω...

Η μέθοδος αυτή εστιάζεται σε δυο πράγματα: στην ενίσχυση της καλής συμπεριφοράς του παιδιού και στην τροποποίηση της προβληματικής του. Έτσι, όταν για παράδειγμα καταφέρει να μην πει καμιά άσχημη λεξούλα όλη μέρα, θα ανεβαίνει ένα σκαλοπάτι στον πίνακα επιβράβευσης. Αν πάλι δεν καταφέρει να διατηρήσει την καλή του συμπεριφορά τότε θα κατεβαίνει ένα σκαλοπατάκι. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις των πράξεων του και να μάχεται για την κατάρριψη του στόχου (να φτάσει στο τελευταίο σκαλοπατάκι της σκάλας). Τότε μόνο, θα απολαμβάνει κάποια επιβράβευση για την προσπάθεια του που θα έχετε βέβαια προσυμφωνήσει. 

Σε μεγαλύτερα παιδιά, ο πίνακας των επιβραβεύσεων μπορεί να έχει την μορφή ημερολογίου. Κάθε μέρα που θα πετυχαίνουν τον στόχο τους (την αποφυγή δηλαδή της προβληματικής συμπεριφοράς) θα κερδίζουν ένα αυτοκόλλητο στον πίνακα της επιβράβευσης για την ημέρα αυτή. Όταν θα συγκεντρώνουν 7 στην σειρά (όσες και οι μέρες της εβδομάδας) θα απολαμβάνουν το έπαθλο τους.  

Είδη επιβράβευσης

Τι είναι αυτό που θέλουν περισσότερο απ' όλα τα παιδιά; Μην βιαστείτε να απαντήσετε, γιατί συνήθως δεν είναι εκείνο το πανάκριβο παιχνίδι που τις προάλλες σας παρακαλούσαν να τους αγοράσετε. Πιστεύω, πως είναι πολύ πιο καθημερινά πράγματα και σίγουρα, ο χρόνος, η προσοχή και η αγάπη σας. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, η επιβράβευση μπορεί να είναι χρόνος που θα περάσετε μαζί στις κούνιες, σε έναν παιδότοπο, στο σινεμά απολαμβάνοντας τα ποπ κόρν σας ή ένα παγωτό, μια μικρή συγκέντρωση των φίλων του στο σπίτι, βραδιά σινεμά κτλ. Ασφαλώς, γλυκάκια ή μικροδωράκια είναι αποδεχτές λύσεις. 

Μην το παρακάνετε. 

Είναι μερικά πράγματα που τα παιδιά σας πρέπει να τα κάνουν χωρίς να περιμένουν επιβράβευση. Μην το παρακάνετε λοιπόν επιβραβεύοντας συμπεριφορές που θεωρούνται δεδομένες γιατί θα κακομάθουν. Αντίθετα, επικεντρωθείτε σε συμπεριφορές που θέλετε να τροποποιήσετε γιατί θεωρούνται κοινωνικά μη αποδεχτές. Οι πίνακες των επιβραβεύσεων θα σας βοηθήσουν μετά βεβαιότητας να πετύχετε το στόχο σας, όποιος κι αν είναι αυτός.      



15 Δεκ 2011

Ο χρυσός κανόνας: δουλειά, παιχνίδι και αγάπη

Η ευεργετική ισορροπία μεταξύ παιχνιδιού & δουλειάς!

Στις μέρες μας, δύσκολα βρίσκεται χρόνος για παιχνίδι. Ωστόσο, αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της ανάπτυξης των παιδιών και είναι σημαντικό, όσο γεμάτη και κουραστική κι αν είναι η καθημερινότητα όλων μας, να εξοικονομούμε χρόνο για επαφή και διασκέδαση μαζί τους...πως αλλιώς...παίζοντας!


Τα παιδιά είναι "φτιαγμένα" για να παίζουν. Το παιχνίδι τρέφει την περιέργεια, την φαντασία και την δημιουργικότητα του παιδιού, ικανότητες που θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με τους μυς του σώματος μας, που αν δεν τους εξασκείς, ατροφούν. Επιπλέον, το παιχνίδι, ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού, παρέχει αναπτυξιακή εμπειρία μάθησης που δεν αποκομίζετε με άλλους τρόπους. Ωστόσο, στην εποχή που ζούμε το ξέγνοιαστο παιχνίδι τείνει να γίνει μια πολυτέλεια που λίγα παιδιά μπορούν να απολαύσουν. Κλεισμένα στους τέσσερις τοίχους των σχολείων, των διαμερισμάτων, των φροντιστηρίων, των αθλητικών εγκαταστάσεων και το κυνήγι των επιδόσεων και της διάκρισης, δεν έχουν πια χρόνο για παιχνίδι και ξεγνοιασιά. Οι υπολογιστές, οι ηλεκτρονικές κονσόλες και η τηλεόραση έρχονται να αμαυρώσουν ακόμα περισσότερο αυτήν την θλιβερή πραγματικότητα παιδιών που μεγαλώνουν μακριά από αλάνες και πάρκα. 

Όταν ζητήθηκε από τον Sigmund Freud να περιγράψει τι απαρτίζει μια "γεμάτη και παραγωγική ζωή" αυτός είπε: "Αγάπη και Δουλειά". Παρόλο που η ίδια ερώτηση δεν τέθηκε ποτέ στον Jean Piaget, τον πατέρα της αναπτυξιακής ψυχολογίας, είναι σίγουρο ότι θα απαντούσε: "Παιχνίδι και Δουλειά". Συνδυάζοντας αυτές τις απαντήσεις, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως μια γεμάτη και παραγωγική ζωή είναι αυτή που περιλαμβάνει "Αγάπη, παιχνίδι και δουλειά". Οι τρεις αυτοί παράγοντες χρειάζεται να συνδυαστούν αρμονικά, έτσι ώστε να δώσουν ώθηση στην ανθρώπινη σκέψη και να οδηγήσουν τα παιδιά μας σε μια ευτυχισμένη και ισορροπημένη ζωή. Εύλογα ωστόσο προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: Πως μπορούν αυτοί οι τρεις παράγοντες να συνδυαστούν; Κι αν αποτύχουμε να τους εντάξουμε στην ζωή των παιδιών μας, ποιες θα είναι οι συνέπειες;

Η αγάπη είναι παρούσα - είναι και πρέπει να είναι εκεί σε ότι κάνουμε, νιώθουμε, σκεφτόμαστε, αποφασίζουμε, και ρισκάρουμε για το παιδί μας. Η αγάπη πρέπει να υπερβαίνει τις προσωπικές μας επιθυμίες και να εστιάζεται στα "θέλω" και στις δυνατότητες του κάθε παιδιού. 
Η δουλειά δεν είναι τίποτα άλλο από την ομαλή προσαρμογή της συμπεριφοράς του παιδιού στις απαιτήσεις του φυσικού και του κοινωνικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο μεγαλώνει. Όταν ένα νήπιο μαθαίνει να τρώει με το πιρούνι είναι ένα δείγμα κοινωνικής προσαρμογής που όμως χρειάζεται αρκετή δουλειά, αγάπη από μέρους σας και προσπάθεια μέχρι να επιτευχθεί. Η χρήση της γλώσσας είναι ένα ακόμα εντυπωσιακό παράδειγμα κοινωνικής προσαρμογής. Στο νηπιαγωγείο, η "δουλειά' παίρνει την μορφή εκμάθησης κοινωνικών κανόνων αλλά και ανάπτυξης κινητικών δεξιοτήτων (να μάθει να γράφει, να κόβει, να ζωγραφίζει). Η πραγματική διαφορά μεταξύ δουλειάς και διασκέδασης έγκειται στο ότι δουλεύοντας προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους ενώ παίζοντας προσαρμόζουν τον κόσμο στα μέτρα της φαντασίας τους.
Το παιχνίδι δεν είναι απλά ένας τρόπος διασκέδασης. Αντιθέτως, είναι μια δημιουργική ενασχόληση που με μοναδικό και ευχάριστο τρόπο συντελεί στην απόκτηση γνώσης. 
Τα οφέλη αυτού του τρίπτυχου (αγάπη, δουλειά και παιχνίδι) μπορούν να λειτουργήσουν και στο σπίτι. Κατά την διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής τους τα παιδιά ζουν στον δικό τους φανταστικό κόσμο. Οι ευκαιρίες που τους προσφέρουμε για παιχνίδι είναι στην ουσία ευκαιρίες μάθησης που απολαμβάνουν με χαρά και ενθουσιασμό ειδικά όταν συνδυάζονται με την παρουσιά, την υποστήριξη και την αγάπη μας.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Ίσως το πρώτο παράδειγμα αυθόρμητου παιχνιδιού είναι η "φλυαρία" των μωρών. Κανείς δεν τα διδάσκει πότε και πως να βγάζουν ήχους, το κάνουν αυθόρμητα. Σταδιακά, δημιουργούν όλους τους ήχους που τους χρειάζονται για να φτάσουν μια μέρα στο σημείο που οι γλωσσικές τους ικανότητες θα είναι πλήρως ανεπτυγμένες. Χωρίς αυτούς τους ήχους δηλαδή, δεν θα μάθαιναν ποτέ να μιλάνε ή θα το έκαναν με μεγάλη δυσκολία. Αυτό το απλό παράδειγμα της εκμάθησης της γλώσσας δείχνει με εντυπωσιακό τρόπο πως η ενσωμάτωση της αγάπης (η ανάγκη επικοινωνίας με τους γονείς), του παιχνιδιού (μωρουδίστικος λόγος σε υποτιθέμενες συνομιλίες) και της δουλειάς (μίμηση και εξάσκηση στο λόγο) μπορούν να συντελέσουν στην υγιή ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων του παιδιού. 

ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ

Τα μωρά ενδιαφέρονται περισσότερο για αντικείμενα με έντονα χρώματα και υφές που διεγείρουν την περιέργεια τους και την διάθεση τους για εξερεύνηση. Η επιλογή των κατάλληλων παιχνιδιών είναι ιδιαίτερα σημαντική σ' αυτήν την ηλικία. Τα τρισδιάστατα παιχνίδια για παράδειγμα προσφέρουν περισσότερες μαθησιακές εμπειρίες απ' ότι τα μονοδιάστατα. Τα ξύλινα τουβλάκια είναι μια καλή επιλογή καθώς τα παιδιά μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν με διαφόρους τρόπους: τα μωρά εξερευνούν τα σχήματα τους ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά κάνουν κατασκευές. Τα κουρδιστά παιχνίδια ή αυτά με μπαταρίες μπορεί να φαίνονται ελκυστικά στην αρχή, συχνά όμως τα παιδιά χάνουν το ενδιαφέρον τους γι' αυτά ειδικά όταν δεν υπάρχει αλληλεπίδραση ή εναλλακτικά αποτελέσματα. Τα καλύτερα παιχνίδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι όσα ενθαρρύνουν την δραστήρια αλληλεπίδραση και καλλιεργούν την περιέργεια, την συνεργασία και την φαντασία τους. Οι μαριονέτες, οι δαχτυλομπογιές, οι πλαστελίνες, οι κατασκευές με χαρτόνια και μαρκαδόρους, ο πηλός, τα αυτοκινητάκια, οι κούκλες, τα κουζινικά, μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση στην φαντασία ενός παιδιού. Και μην ξεχνάτε πως "ουκ εν τω πολλώ το ευ": τα παιδιά μπερδεύονται με πάρα πολλά παιχνίδια ενώ αντίθετα, μπορούν να ασχοληθούν πολύ πιο ουσιαστικά με λίγα.
Τα βιβλία και τα παραμύθια είναι μια επίσης πολύ καλή επιλογή. Υποστηρίζουν την εκμάθηση της γλώσσας και ενθαρρύνουν την φαντασία του παιδιού. Αλλάζοντας τον τόνο της φωνής σας για κάθε διαφορετικό πρόσωπο, κάνετε την ιστορία πολύ πιο ενδιαφέρουσα και ταυτόχρονα συμβάλλετε στην ανάπτυξη ενός ιδιαίτερου δεσμού με το παιδί σας. 
Επίσης τα παιχνίδια με κανόνες είναι μια συχνή επιλογή. Προσφέρουν μοναδικές κοινωνικές και αναπτυξιακές εμπειρίες.
Οι παιδικές ταινίες δίνουν έναυσμα για συζήτηση. Ήταν μια ωραία ιστορία; Ποιος χαρακτήρας σου άρεσε περισσότερο; Ήταν σωστή η συμπεριφορά του λαγού; Μπορείτε ακόμη να τους ζητήσετε να φανταστούν ένα διαφορετικό τέλος ή πλοκή της ιστορίας αυτής. 

ΓΟΝΕΙΣ ΕΝ ΔΡΑΣΗ

Ως γονείς έχουμε την δυνατότητα της πρόσβασης τόσο στον αληθινό, όσο και στον φανταστικό κόσμο των παιδιών μας και κύριο μέλημα μας πρέπει να είναι η ενθάρρυνση τους στην εκτίμηση και απόλαυση και των δυο αυτών κόσμων. Οι παιδικές χαρές και οι παιδότοποι, το παιχνίδι με τους φίλους τους, τα παιχνίδια ρόλων και φαντασίας, τα επιτραπέζια, ενδυναμώνουν τις δεξιότητες τους και οξύνουν τις πνευματικές τους ικανότητες. Βρείτε την χρυσή τομή μεταξύ παιχνιδιού και δουλειάς (σχολείο, διάβασμα, επιδόσεις) και βάλτε και στα δύο όλη σας την αγάπη και την προσοχή. Έτσι μόνο θα καταφέρετε να μεγαλώσετε ευτυχισμένα και ισορροπημένα παιδιά. Κλείνοντας, είναι αξιοσημείωτη η τοποθέτηση του Jean Piaget για το παιχνίδι " όταν δίνουμε στα παιδιά χρόνο να ικανοποιούν το φυσικό ένστικτο του παιχνιδιού, διασφαλίζουμε την πλήρη ανάπτυξη της περιέργειας, της φαντασίας και της δημιουργικότητας τους".

  

14 Δεκ 2011

Δώρα που θα τους μείνουν αξέχαστα!

"Αγαπημένα παιδικά DVD, βιβλία και παραμύθια"

Έφτασαν και πάλι οι ημέρες των Χριστουγέννων. Ημέρες που καλούμαστε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το Θαύμα των ημερών, της αγάπης και της δημιουργίας. Βιβλία, παραμύθια και παιδικές χριστουγεννιάτικες ταινίες μπορούν να τα βοηθήσουν να κατανοήσουν έννοιες που δύσκολα περιγράφονται με λόγια όπως αυτές της προσφοράς, της ελπίδας και της αισιοδοξίας. Μην επικεντρώνεστε λοιπόν αποκλειστικά στις αγορές παιχνιδιών. Για μένα, τα παραμύθια και οι ταινίες είναι ο καλύτερος τρόπος για να περάσω εποικοδομητικό και ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μου και ταυτόχρονα να τους μεταφέρω κάποια μηνύματα, ιδέες, αξίες και ενδιαφέροντα θέματα για συζήτηση. Αποτολμήστε το κι εσείς.  


DVD
  1. Γουίνι το αρκουδάκι. Χαρούμενες στιγμές.
  2. Μίκυ: Μια φορά κι έναν καιρό.
  3. Αναζητώντας την χώρα του χειμώνα.
  4. Τα μαγικά Χριστούγεννα του Μίκυ.
  5. Μια φορά και δυο καιρούς ήταν τα Χριστούγεννα του Μίκυ.
  6. Μπεν το αρκουδάκι. Χριστουγεννιάτικες περιπέτειες.
  7. Παραμονή Χριστουγέννων.
  8. Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα του Μίκυ
  9. Nick & Noel.
  10. Ο χιονάνθρωπος. 
  11. Μόνος στο σπίτι.

ΒΙΒΛΙΑ & ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
  1. Όλιβερ Τουίστ (Τσαρλς Ντίκενς). Εκδοσεις Λιβάνη.
  2. Η μικρή μπότα του Αη-Βασίλη. Δήμητρα Π. Πυργελή. Εκδόσεις Λιβάνη.
  3. Ένα δώρο για τον Αϊ - Βασίλη. Dana Kubick. Εκδόσεις Λιβάνη. 
  4. Η καρδιά του χιονάνθρωπου. Δέσποινα Πετρή. Εκδόσεις Λιβάνη. 
  5. Η νύχτα πριν τα Χριστούγεννα. Κλέμεντ Κλαρκ Μουρ. Εκδόσεις Λιβάνη.
  6. Οι τρεις μάγοι...σοφοί και βασιλιάδες. Γιάννα Μυράτ. Εκδόσεις Καστανιώτη. 
  7. Το ελατάκι που δακρύζει. Λίτσα Ψαραύτη. Εκδόσεις Άγκυρα.
  8. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
  9. Ο επισκέπτης των Χριστουγέννων. Jan Brett. Εκδόσεις Παπαδόπουλος.  
  10. Τα πιο όμορφα Χριστούγεννα. Εκδόσεις Άγκυρα.
  11. Ιστορίες από την Βίβλο: Η γέννηση του Χριστού. Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
  12. Πρόσεχε Αϊ-Βασίλη. Τζούλι Σάικς - Τιμ Γουέρνς. Εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες. 
  13. Μαγικός μουσικός θησαυρός: Γουίνι το αρκουδάκι: Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες. Εκδόσεις Μίνωας. 
  14. Ήρθαν τα Χριστούγεννα. Εκδόσεις Ερευνητές.
  15. Ο Αϊ-Βασίλης με τέσσερα χαρούμενα γιορτινά τραγούδια. Εκδόσεις Πατάκη. 
  16. Του Ιησού η Γέννηση. Felicity Brooks. Εκδόσεις Πατάκη. 
  17. Το Χριστουγεννιάτικο όνειρο. Αγγελική Πετρή. Εκδόσεις Λιβάνη.
  18. Ο Χιονάνθρωπος. Εκδόσεις Πατάκη.
  19. Το δεντράκι των Χριστουγέννων. Εκδόσεις Πατάκη. 
  20. Το βιβλίο των Χριστουγέννων με τέσσερα αστραφτερά παζλ. Εκδόσεις Πατάκη.
  21. Τα παιχνίδια παίρνουν δώρα. Εκδόσεις Πατάκη.